Monday, March 28, 2011

Ο Μπελάς και το νιάμπελο | Mpelas and the niabelo


Mpelas and the niabelo
Το κουλούριασμα της αμπελιάς, ή, αλλιώς, το "πλέξιμο του καλαθιού", είναι μια ιδαιτερότητα της αμπελοκαλλιέργειας στην Σαντορίνη. Με αυτό τον τρόπο οι ντόπιοι προστατεύουν τα αμπέλια από τους δυνατούς ανέμους. Αν το "καλάθι", με τα χρόνια, έχει γίνει πολύ μεγάλο, οι ντόπιοι το αποκαλούν "νιάμπελο".


Mpelas and the niabelo

Mpelas and the niabelo

Mpelas and the niabelo

Mpelas and the niabelo

Mpelas and the niabelo

Mpelas and the niabelo

Mpelas and the niabelo

Mpelas and the niabelo
Η όλη διαδικασία αρχίζει με το "πάστρεμα", όπου το αμπέλι καθαρίζεται από τα μικρά κλαράκια, συνεχίζει πλέκοντας τα "στριφάλια", τα κεντρικά κλαριά του αμπελιού,  τα οποία πλέκονται το ένα με το άλλο, και τελειώνει με το "κουλούριασμα" της αμπελιάς...


Michalis "Mpelas"
Το κρασί του κυρ. Μιχάλη, καθώς και τα άλλα αγροτικά προϊόντα που φτιάχνει ο ίδιος και η γυναίκα του, όπως το εκπληκτικό λιαστό ντοματάκι, την φάβα, τα καπαρόφυλλα, και το χλωρό τυρί,  θα τα βρείτε στο μικρό τους μαγαζάκι στο Ακρωτήρι, στο δρόμο προς το φάρο...


[ENG] In order to protect the vines from the strong winds, there is a special pruning system in Santorini. Each vine is twisted in a characteristic basket-shape, which the locals call “kalathi” or, if it is a big and old one, “niabelo”. In the photos, Mr. Michalis "Mpelas", my favorite photographic subject in Santorini, prunes a "niabelo". One can find Michalis' wine, together with the other agricultural products that he and his wife, Anna, produce, at their small shop in Akrotiri, on the road to the Lighthouse...


Creative Commons License

Friday, March 25, 2011

1821


Theodoros Kolokotronis



[ENG] 25.03.1821 The commencement of the Greek War of Independence


Creative Commons License

Ο Μπελάς κι η Αμπελιά | Twisting the vines in Santorini




Ο φίλος, κυρ. Μιχάλης ο "Μπελάς", αγαπημένο μου φωτογραφικό θέμα στην Σαντορίνη, "κουλουριάζει" μια αμπελιά... Αρχίζει με το "πάστρεμα", όπου το αμπέλι καθαρίζεται από τα μικρά κλαράκια, συνεχίζει πλέκοντας τα "στριφάλια", τα κεντρικά κλαριά του αμπελιού,  τα οποία πλέκονται το ένα με το άλλο, και τελειώνει με το "κουλούριασμα" της αμπελιάς...

Το κουλούριασμα της αμπελιάς ή "πλέξιμο του καλαθιού", είναι πολύ σημαντικό στο νησί, γιατί έτσι προστατεύονται τα αμπέλια από τους δυνατούς ανέμους.


[ENG] My friend, mr. Michalis "Mpelas" ("trouble maker"), my favorite photographic subject in Santorini, showed me how the locals twist the vines on the island... This is very important in order to protect the plants from the strong winds...


Creative Commons License

Monday, March 21, 2011

Υπερπανσέληνος | Super Moon


Super Moon

Super Moon
Σε 18 χρόνια πάλι...


[ENG] An artistic photo of the Super Moon (19.03.2011) seen from Hagios Georgios beach of Santorini...


Creative Commons License

Τριακόσια χρόνια ιστορίας... | Three-hundred years of history...


Three-hundred years of history
Στη κατάμεστη αίθουσα της Χριστιανικής Εστίας, στα Φηρά της Σαντορίνης, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός (Γαβαλάς), διηγήθηκε χθες, 20 Μαρτίου, τα τριακόσια χρόνια ιστορίας της Μονής και τον αγώνα τον δικό του και της σημερινής αδελφότητας για την ανάπτυξη της.


[ENG] In a crowded hall of the Christian House, in Fira of Santorini, the abbot of the Monastery of Prophet Elias, Archimandrite Damaskinos (Gavalas), narrated yesterday, March 20, the story of the monastery and his own efforts, as well as the efforts of the present brotherhood, for its development.


Creative Commons License

Friday, March 18, 2011

300 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Θήρας | 300 years of the Prophet Elias Monastery in Santorini


300 years Prophet Elias Monastery
Φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία της Σαντορίνης. Με την ευκαιρία αυτή η Μονή έχει οργανώσει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 19.00 στην Χριστιανική Εστία των Φηρών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία και προβολή επετειακής ταινίας με θέμα την Ιερά Μονή.


[ENG] This year marks the 300 years anniversary of the founding of the Orthodox Monastery of Prophet Elias in Santorini. On this occasion, the monastery organized an event to be held on Sunday, March 20 at 19.00 at the Christian House in Fira. The program will include a lecture and the screening of a film about the monastery.


Creative Commons License

Thursday, March 17, 2011

Αναπαράσταση Θρακικής ταφικής τελετής | Тракийско погребение

Thracian Burial Ritual



Μιά - λίγο κιτς - αναπαράσταση Θρακικής ταφής λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον Θρακικό τάφο που ανακαλύφθηκε το 1931 κοντά στο Βουλγαρικό χωριό Мезек (Μεζέκ). Η αναπαράσταση που παρακολούθησα εγώ το 2009 έγινε από τους φοιτητες του НБУ (Νέο Βουλγαρικό Πανεπιστήμιο) και της НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” (Εθνική Ακαδημία Θεάτρου "Χρίστο Σαράφοβ").


Thracian Burial Ritual




Ο τάφος χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει έναν ιδιαίτερα μεγάλο "δρόμο" (διάδρομος) μήκους 30 μέτρων. Ο διάδρομος καταλήγει, μέσω δύο ορθογωνικών προθαλάμων, σε έναν θολωτό νεκρικό θάλαμο. Περπατώντας μέσα στον τάφο έχεις πραγματικά την αίσθηση ότι κατεβαίνεις στον Άδη...


[ENG] A - little kitsch - representation of a Thracian burial ritual takes place every year at the Thracian tomb that was discovered in 1986 near the Bulgarian village Mezek. The representation that I watched in 2009 was implemented by students of the New Bulgarian University and the Bulgarian National Academy of Theater "Hristo Sarafov". The Thracian tomb of Mezek dates back to 4th century b.C. and it is the tomb with the biggest "dromos" (corridor), of 20.65 meters, leading to a round chamber, through two rectangular antechambers of different size.
[BUL] Тракийско погребение – възстановка с участието на студенти от НБУ и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, Куполната гробница край Мезек, България.


Creative Commons License

Wednesday, March 16, 2011

Χωρίς οικοδομικούς γερανούς πλέον το Ακρωτήρι | Akrotiri without Construction Cranes


Dismantling the cranes

Dismantling the cranes
Από το μεσημέρι, σήμερα, δεν υπάρχουν πλέον οι οικοδομικοί γερανοί πάνω από το Εργοτάξιο της Κοινοπραξίας Έργου στο Προϊστορικό Οικισμό του Ακρωτηρίου Θήρας. Η μεταλλική κατασκευή καθώς και η επικάλυψη του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Οι εργασίες συνεχίζονται στο εσωτερικό του στεγάστρου και στον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχει αρκετός όγκος δουλειάς ακόμα, αλλά είναι δεδομένη η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κοινοπραξία για να παραδώσει το έργο μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει, πάντως, και σημαντικός όγκος αρχαιολογικών εργασιών για την τελική διαμόρφωση των διαδρομών των επισκεπτών στο εσωτερικό του χώρου.


[ENG] From midday, today, there are no tower cranes anymore above the construction site of the shelter for the Prehistoric Settlement of Akrotiri in Santorini. The metallic structure is completed, as well as the covering works. The works inside the shelter and in the surrounding area are still on progress... There is a lot of work still to be done, but it is clear that the construction company makes all the effort possible to deliver the project within the planned time. Nevertheless, there is still a lot of archaeological work to be done for the final definition of the visitors' pathways.


Creative Commons License

Monday, March 14, 2011

Το Μοναστήρι του Αράποβο | Араповски манастир


Араповски манастир
Το Араповски манастир (Αραπόβσκι μαναστίρ - Μοναστήρι του Αράποβο) χτίστηκε, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας της Βουλγαρίας, κοντά στο χωριό Арапово (Αράποβο), σημερινό Златовръх (Ζλάτοβραχ). Είναι αφιερωμένο στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή. Σύμφωνα με την παράδοση, το νερό από την ιερή πηγή που υπήρχε στην περιοχή θεράπευσε την αγαπημένη του Arap Bey (Αράπ Μπέη), τοπικού Οθωμανού ηγεμόνα. Ο Μπέης ήταν τόσο ευγνώμων που δώρισε ένα οικόπεδο και επέτρεψε την κατασκευή ενός μοναστηριού γύρω από την πηγή, κάτι που ξεκίνησε την άνοιξη του 1856, από τον ιερομόναχο Σωφρόνιο. Μέχρι το 1863, με τις δωρεές πολλών Βουλγάρων κατοίκων της Φιλιππούπολης - σημερινό Пловдив (Πλόβντιβ) - είχε μετατραπεί σε ολόκληρο μοναστηριακό σύμπλεγμα.


Араповски манастир
Η κατασκευή του συμπλέγματος έγινε από τεχνίτες από το χωριό Югово (Γιούγκοβο) της Ροδόπης. Επικεφαλής τους ήταν ο Стоян Узунов (Гудевски). Πρότυπο για την κατασκευή ήταν το Горноводенски манастир (Γκορνοβοντένσκι Μαναστίρ), το οποίο είχε χτιστεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Η εκκλησία του μοναστηριού χτίστηκε το 1859, όπως φαίνεται σε επιγραφή πάνω από την δυτική της είσοδο. Η εκκλησία είναι τρίκλιτη με τρεις αψίδες. Εξωτερικά είναι καλυμμένη από πέτρινες πλάκες. Ο τρούλος στηρίζεται από έξι πέτρινες κολώνες, ενώ το δάπεδο καλύπτεται με πλάκες μαρμάρου.


Аязмото на Араповски Манастир
Το τέμπλο, ο βωμός και τα τέσσερα μικρά εικονίδια στους κίονες είναι ζωγραφισμένα από τον διάσημο ζωγράφο της περιόδου της Βουλγαρικής Εθνεγερσίας, Георги Ганчов – Зографина (Γκεόργκι Γκάντσοβ - Ζογκραφίνα), αρχικά, το 1864, κάτω από τις εντολές του δασκάλου του, Алексий Атанасов, αλλά αργότερα, άγνωστο για ποιον λόγο, αφέθηκε να τελειώσει την εκκλησία μόνος του, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Η εικονογράφηση ολοκληρώθηκε το 1884. Περισσότερες από 150 σκηνές αποτυπώνονται στις τοιχογραφίες του ναού. Ανάμεσα σε αυτές, οι πιο σημαντικές είναι αυτές που παρουσιάζουν την ζωή και το έργο των Μοναχών Κυρίλλου και Μεθόδιου. Μία από τις πιο πολύτιμες εικόνες του μοναστηριού είναι αυτή της Παναγίας, η οποία θεωρείται θαυματουργή.


Араповски манастир


Ο θόλος της εκκλησίας κατέρρευσε από τους σεισμούς της 14ης και 18ης Απριλίου του 1928, οι οποίοι είχαν επίκεντρο κοντά στο Πλόβντιβ, και ανακατασκευάστηκε το 1930 από τον Николай Евров (Νικολάι Εβρόβ).


Кулата на Ангел войвода
Μέσα στον προαύλιο χώρο του μοναστηρίου υπάρχει ο πύργος του Ангел Стоянов Кариотов (Άνγκελ Στογιάνοβ Καριότοβ), γνωστού ως Ангел войвода (Άγγελος βοεβόδας), ο οποίος υπήρξε κτήτορας της μονής. Ο πύργος είναι ορθογωνικός και τα τέσσερα δωμάτια που υπάρχουν στον τρίτο του όροφο νοικιάζονται σήμερα στους επισκέπτες.


Аязмото на Араповски Манастир
Η ιερή πηγή του μοναστηριού βρίσκεται έξω από τα τείχη της μονής, κοντά στην βόρεια είσοδο. Το πρώτο παρεκκλήσι της μονής, το οποίο σώζεται ακόμα, χτίστηκε γύρω από την πηγή αυτή.


Аязмото на Араповски Манастир

Аязмото на Араповски Манастир
Εικονογραφήθηκε το 1870, πάλι από τον Георги Ганчов.


Аязмото на Араповски Манастир
Στο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1868 ένα σχολείο για τους ιερείς, το οποίο λειτούργησε παράλληλα με ένα υπάρχον σχολείο, από το 1859, για τα παιδιά από την περιοχή. Το 1871-1872, το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως ένα από τα πολλά καταφύγια του Васил Левски (Βασίλ Λέβσκι).

Πηγή: Bulgarian Monastery: Arapovski Monastery


[ENG] The Arapovo Monastery of Saint Nedelya is a Bulgarian Orthodox monastery lying some six kilometres east of the town of Asenovgrad in central southern Bulgaria. It was named after the nearby village of Arapovo, today known as Zlatovrah. Construction of the monastery began in 1856 and was initiated by the hieromonk Sophronius. The location was selected due to the presence of a holy spring nearby. The monastical school was founded in 1859, the same year the monastery's main church was completed. Architecturally, the Arapovo Monastery bears a strong resemblance to the Gorni Voden Monastery; the architect who headed the construction was master Stoyu from Yugovo. The main painter was Vasil Levski's associate Georgi Ganchov, who started the work originally as apprentice of master Aleksi Atanasov. The monastery's main church, dedicated to Saint Nedelya, is a large three-naved, three-apsed and cross-domed church. Another feature of the monastery is the sizable stone tower in its inner yard. The rectangular tower has been linked to the famous hajduk leader Angel Voyvoda who is known to have been a ktitor of the monastery. The tower has three storeys. The lower two were constructed entirely of stone and feature narrow windows intended for defensive purposes, while the top storey is a wooden bay-windowed construction with four rooms designed for habitation [Info from Wikipedia].


Creative Commons License

Sunday, March 13, 2011

Κτίρια στην Φιλιππούπολη | Сгради в Пловдив

Buildings in Plovdiv

Buildings in Plovdiv


Buildings in Plovdiv

Buildings in Plovdiv

Buildings in Plovdiv

Buildings in Plovdiv

Παραδοσιακά κτίσματα της Φιλιππούπολης, το σημερινό Пловдив (Πλόβντιβ) της Βουλγαρίας...


[ENG] Traditional buildings in Philippoupolis, today Plovdiv, Bulgaria.


Creative Commons License