Αυτό που αποκαλούμε Φάβα Σαντορίνης είναι αλεσμένοι και βρασμένοι σε μορφή πηχτού χυλού οι σπόροι από το φυτό Λαθούρι (Λάθυρος ο ήμερος)... Ξεχωρίζει για το κίτρινο χρώμα της και, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, η φάβα καλλιεργείται αποκλειστικά και ανελλιπώς στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια.
Το αλώνισμα της φάβας γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού...
[ENG] Threshing of Fava: The unique fava bean of Santorini has a long history on the island, it is called Lathyrus Climenium, and according to DNA testing was the same strain of fava bean that was found at Akrotiri in 1613 b.C.
Αχ σε τί με έβαλες τώρα...Να την σκέφτομαι φρέσκια και ζεστή από τον φούρνο, με τριμένο κρεμμυδάκι απο πάνω...
ReplyDeleteΠΟύ να την βρω εδώ, χρυσέ μου...