Thursday, August 07, 2008

Οι θεμελιωτές του Βουλγαρικού κράτους


The Founders of the Bulgarian State Monument

Το Μνημείο των Θεμελιωτών του Βουλγαρικού Κράτους βρίσκεται στο υψίπεδο δυτικά της πόλης του Шумен (Σούμεν) και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 28 Νοεμβρίου του 1981 από τον τότε πρόεδρο της Βουλγαρίας Тодор Живков (Τοντόρ Ζίβκοβ). Η ιδέα της κατασκευής του μνημείου γεννήθηκε το 1977 κατά την διάρκεια της προετοιμασίας για τον εορτασμό των 1300 χρόνων Βουλγαρικού Κράτους. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1979.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Οι εργασίες για την συναρμολόγηση των γλυπτών του μνημείου ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1981. Πρόσθετες εργασίες έγιναν και μετά τα εγκαίνια του μνημείου, τόσο το 1982, όσο και το 1992.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Η σύνθεση του Аспарух (Ασπαρούχ) με το άλογο αποτελεί δουλειά 14 λιθοξόων. Το ύψος των ποδιών του αλόγου είναι 2,5 μέτρα ενώ οι οπλές του έχουν διάμετρο 1,3 μέτρα. Η στάση των χεριών και του κορμιού του Ασπαρούχ απεικονίζουν αυτό που σύμφωνα με την παράδοση είπε όταν έφτασε στην Βουλγαρία: "Αυτή θα είναι η γη μας!!". Ο σκύλος στα πόδια του αλόγου συμβολίζει τον σκύλο που θυσιάστηκε στην αρχαία θεότητα των Βουλγάρων, τον Тангра (Τάνγκρα), στην πρώτη τελετή στα νέα εδάφη. Βάση για την μορφή του αλόγου αποτελεί το άλογο του Καβαλάρη της Μαντάρα, το οποίο οι Βούλγαροι θεωρούν - λανθασμένα για μένα - ότι αποτελεί δείγμα της πρώτο-Βουλγαρικής τέχνης. Το αρχικό κεφάλι του Ασπαρούχ και η μορφή του λιονταριού αντικαταστάθηκαν από νέα το 1992. Στην πραγματικότητα, βέβαια, κανένας δεν γνωρίζει πως ήταν η μορφή του πρώτου βασιλέα της Βουλγαρίας. Πάνω από τον Ασπαρούχ και το άλογο του υπάρχουν αποσπάσματα από το παλαιότερο γραπτό Βουλγαρικό κείμενο, τον κατάλογο των Βούλγαρων Βασιλιάδων (Χαν).



The Founders of the Bulgarian State Monument

Κάτω από τα μπροστινά πόδια του αλόγου συμβολίζονται οι δύο πολιτισμοί που υπήρχαν στην περιοχή πριν τον ερχομό των Σλάβων: η μορφή του Ορφέα συμβολίζει τους Θράκες, ενώ η όψη ενός δίσκου που βρέθηκε στην περιοχή του Балчик (Μπάλτσικ), συμβολίζει τους Έλληνες. Στο Μπάλτσικ είχε ιδρυθεί τον 2ο αιώνα π.Χ. Ελληνική αποικία, η Διονυσόπολις.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Μετά το σύμπλεγμα του Ασπαρούχ, σε ύψος 18 μέτρων, υπάρχουν οι μορφές του Τερβέλ του διπλωμάτη (Тервел, βασιλέας στο ξεκίνημα του 8ου αιώνα), του Κρούμμου του νομοθέτη (Крум, βασιλέας την περίοδο 803-814) και του Ομουρτάγκ του κτίστη και φιλοσόφου (Омуртаг, βασιλέας την περίοδο 814-831). Οι μορφές τους προέκυψαν από μικρογραφίες σε μεσαιωνικά χρονικά.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Τα χέρια του κάθε βασιλέα συμβολίζουν και τον τρόπο με τον οποίο βασίλεψαν. Τα χέρια του Τερβέλ δείχνουν προς δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, κάτι που συμβολίζει πως τα διάφορα προβλήματα μπορούν να λύνονται με διπλωματία, χωρίς συγκρούσεις. Ο Κρούμμος δείχνει το όριο μέχρι το οποίο επιτρέπεται κάτι, ενώ ο Ομουρτάγκ κάθεται ήρεμος στον θρόνο του κοιτώντας το μέλλον.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Η φράση κάτω από τις τρεις αυτές μορφές είναι απόσπασμα από την "Στήλη του Ομουρτάγκ", η οποία σήμερα βρίσκεται στην εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στο Велико Търново (Βέλικο Τέρνοβο).



The Founders of the Bulgarian State Monument

Επόμενος βασιλιάς είναι ο Борис I Михаил (Μπόρις A' Μιχαήλ). Κατά την διάρκεια της βασιλείας του οι Βούλγαροι ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Με αυτόν τον τρόπο ο Μπόρις κατάφερε να ενώσει τις διάφορες φυλές κάτω από την εξουσία του.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Η μορφή του Симеон I Велики (Συμεών A' Βέλικι - Μέγας Συμεών), ο οποίος κρατάει το σκήπτρο του.



The Founders of the Bulgarian State Monument

The Founders of the Bulgarian State Monument

Στα δεξιά του βρίσκονται οι Χριστιανοί ιερείς, ενώ στα αριστερά του στέκονται οι έμπιστοι αυλικοί του.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Πιο αριστερά βρίσκονται οι Βούλγαροι πολεμιστές.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Με τα στοιχεία αυτά, τον Χριστιανισμό, την νέα αριστοκρατία που αντιπροσωπεύει την φεουδαρχική εξουσία και τους πολεμιστές, ο Συμεών κατάφερε και δημιούργησε ένα δυνατό κράτος, το οποίο επεκτεινόταν από την Αδριατική, στο Αιγαίο και την Μαύρη θάλασσα.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Οι ταφόπλακες, δύο χριστιανικές και δύο παγανιστών, προέρχονται από μία νεκρόπολη κοντά στο χωριό Калугерица (Καλουγκερίτζα).



The Founders of the Bulgarian State Monument

Το τρίπτυχο μωσαϊκό έχει κατασκευαστεί με τρεις διαφορετικές γωνίες, 40, 60 και 90 μοιρών, γεγονός που συμβολίζει την διαδοχική άνοδο του Βουλγαρικού κράτους. Είναι έργο 12 καλλιτεχνών. Στο πρώτο μέρος εμφανίζονται ρουνοί, οι οποίοι τα σύμβολα γραφής των πρώτων Βουλγάρων. Το σύμβολο του Τάνγκρα, την αρχαία θεότητα των Βουλγάρων κατέχει δεσπόζουσα θέση στην στήλη. Πολεμιστές παρουσιάζονται να ζητωκραυγάζουν στον βασιλέα. Στην δεύτερη στήλη εμφανίζεται το Γλαγολικό αλφάβητο των Κύριλλου και Μεθοδίου. Το νέο αλφάβητο στην ουσία συμβολίζει και τον εκχριστιανισμό των Βουλγάρων. Στην ίδια στήλη, άλλωστε, παρουσιάζονται και τρεις μορφές ιεραποστόλων να υψώνουν τον σταυρό. Στην τρίτη στήλη, το Κυριλλικό αλφάβητο έχει κατακτήσει, πλέον, όλους τους Σλαβόφωνους λαούς.



The Founders of the Bulgarian State Monument

Η σύνθεση του εστεμμένου λιονταριού, που γενικά συμβολίζει την Βουλγαρία, βρίσκεται σε ύψος 52 μέτρων και έχει βάρος 1000 τόνων. Το υψόμετρο στο σημείο αυτό του λόφου Ίλτσοβ είναι 450 μέτρα και τα μνημείο είναι ορατό από απόσταση 30 χιλιομέτρων.



Shumen

1300 σκαλοπάτια συνδέουν το μνημείο με την πόλη του Σούμεν. Πρόσβαση, φυσικά, υπάρχει και με το αυτοκίνητο.





Εικόνα από τις εργασίες ανέγερσης του μνημείου το 1981 [πηγή].


Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 43° 16' 15''N, 26° 53' 51''E


[ENG] The Founders of the Bulgarian State Monument at Shumen, Bulgaria. Photos: [1] The monument is on Shumen's Plateau, 6 km west of the city of Shumen, [2] The entrance to the monument, [3] Khan Asparuh, [4] The civilazations that were in the area before the invasion of the Slavs: Orpheus symbolizes the Thracians, while a disc from the ancient cololny Dionysopolis symbolizes the Greeks, [5]/[6] Tervel the diplomat, Krum the lawmaker and Omourtag the builder, [7] Inscription from the “Column of Omourtag”. The column is now in the church “Holy Forty Martyrs” in Veliko Tarnovo, [8] Boris I Michael, [9] Simeon the Great, [10] Era of Simeon: Priests, [11] Era of Simeon: Boyars, [12] Era of Simeon: Warriors., [13] Two Christian and two pagan gravestones from necropolis near Kalugeritza, [14] The cultural evolution of the Bulgarian State, [15] The crowned lion, [16] View of Shumen from the monument, [17] Photo from the construction works during 1981.
[BUL] Паметник "Създатели на българската държава", Шуменското плато, Шумен, България.

Digg my article

Share

Creative Commons License

No comments: