Saturday, May 30, 2009

Marani Tvishi (Μαράνι Τβίσι)


Είχα ακούσει πολύ καλά λόγια για τα κρασιά από την Γεωργία, δεν είχε τύχει, όμως, να τα δοκιμάσω μέχρι χθες... Μόνος μου στο Wrocław (Βρόσλαβ) της Πολωνίας, έψαχνα να βρω κάπου να κάτσω για φαγητό... Πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, στην οδό Kielbasnicza είδα ένα πολύ συμπαθητικό μαγαζάκι και μπήκα... Πολύ γρήγορα ανακάλυψα ότι ήταν Γεωργιανό εστιατόριο... Να σας πω την αλήθεια, δεν είχα προσέξει το όνομα του μέχρι να δω τον κατάλογο: "Gruzinskie Chaczapuri" ("Gruzinskie" θα πει "Γεωργιανό" στα Πολωνικά, ενώ "Chaczapuri" (ხაჭაპური) είναι ένα είδος πεϊνιρλί που τρώνε στην Γεωργία).

Αφού παρήγγειλα δύο - τρία πιάτα που δεν ήξερα τι είναι, ούτε καν να τα προφέρω, δηλαδή, ζήτησα και ένα ποτήρι λευκό κρασί... Άφησα τον σερβιτόρο να αποφασίσει τι κρασί να μου φέρει... Αυτό πολλές φορές έχει αποβεί μοιραίο για το πορτοφόλι μου, αλλά, στην συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά κατέληξα να απολαύσω ένα από τα πιο όμορφα κρασιά που έχω πιει... Το κρασί ήταν το "Tvishi" από την εταιρεία "Marani"...

Η Γεωργία έχει παράδοση στην οινοπαραγωγή που φτάνει έως, τουλάχιστον, 7000 χρόνια πριν... Πολλοί, μάλιστα, μελετητές και επιστήμονες θεωρούν ότι η περιοχή της σημερινής Γεωργίας είναι η κοιτίδα της Αμπελουργίας... Μην ξεχνάτε ότι και ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού στην αρχαία Ελλάδα, ήταν ένας θεός που ήρθε από την ανατολή...

Ο τύπος "Tvishi" είναι φυσικός ημίγλυκος λευκός οίνος που προέρχεται από την ποικιλία Tsolikauri (μία από τις 500 ποικιλίες που παράγονται αποκλειστικά στην Γεωργία).

Το όνομα "Marani" της εταιρείας παραγωγής προέρχεται από τα ειδικά δωμάτια στα κελάρια στα οποία φύλαγαν τα "Qvevri", μεγάλα πήλινα δοχεία τα οποία τα έθαβαν στο έδαφος μέχρι τον λαιμό ώστε να διατηρούν το κρασί δροσερό... Με τον τρόπο αυτό, το κρασί μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες παραμένοντας πλούσιο σε τανίνες και βιταμίνες... Οι αμπελώνες της εταιρείας βρίσκονται στην περιοχή της πόλης თელავი (Τελαβί).

Το ποτήρι το κρασί στο εστιατόριο κόστιζε 8,50
zł ή περίπου 2 ευρώ.


[ENG] I have heard many nice things about the Georgian wines but till yesterday I did not have the opportunity to taste them... Being alone in Wroclaw, I tried to find somewhere to eat... Near my hotel, on Kielbasnicza street, there was a very nice restaurant and I decided to go inside... Very soon I realized that it was a Georgian restaurant, called "Gruzinskie Chaczapuri". "Gruzinskie" in Poland means "Georgian" and "Chaczapuri" is a kind of Georgian peynirli... After ordering two plated that I couldn't even pronounce their names, I asked for a glass of white wine... I let the waiter to decide what wine... Something like that was proved very painful for my wallet some other times but yesterday gave me the opportunity to taste a very tasty semi-sweet wine! It was the "Tvishi" of "Marani" company... Tvishi is a natural semi-sweet white wine made from Tsolikauri variety. The name of the company "Marani" derives from the special storage rooms located in the cellar, where for thousands of years the wine has been kept in. Marani contains a number of huge earthenware jars called “Qvevri”. The latter are buried in the ground up to the neck to keep the wine cool. Wine in “Qvevries” can be preserved for dozens of years keeping it rich in tannin and vitamins [source].


Creative Commons License

1 comment:

Σοφία said...

Μια χαρά ακούγεται και πολύ οικονομικό επίσης!