Tuesday, October 31, 2006

Φαγητό για Σαδιστές

Ένα βαρβαρικό έθιμο

Το Foie gras (κυριολεκτικά "παχύ συκώτι") είναι το άρρωστο συκώτι μιας χήνας ή μιας πάπιας που ταΐζεται με την βία αρκετές φορές ημερησίως με τη βοήθεια ενός μεταλλικού σωλήνα μήκους 20 με 30 εκατοστών, που ωθείτε μέσα από το λαιμό του μέχρις ότου φθάσει στο στομάχι. Για να αναγκάσει το σώμα του να παραγάγει foie gras, το πουλί πρέπει να καταναλώσει ένα τεράστιο ποσό καλαμποκιού σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό οδηγεί το συκώτι του να γίνεται σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερο από το κανονικό μέγεθός του, και το πουλί αναπτύσσει μια ασθένεια, ηπατική στεάτωση.

Εάν το πουλί αντιστέκεται όταν ο σωλήνας είναι τοποθετημένος μέσα στο λαιμό του, ή εάν ο οισοφάγος του κάνει σπασμούς στην προσπάθεια να κάνει εμετό, διατρέχει τον κίνδυνο της ασφυξίας και μοιραίας διάτρησης του λαιμού.

Η εισαγωγή του σωλήνα προκαλεί οδυνηρά τραύματα που μολύνονται από μικρόβια. Η μη ισορροπημένη και εξαναγκαστική υπερσίτιση συχνά προκαλεί συχνά μοιραίες ασθένειες του πεπτικού συστήματος.


Αμέσως μετά από κάθε εξαναγκασμένη σίτιση, τ
ο πουλί πάσχει από άπνοια και διάρροια. Η διόγκωση του συκωτιού δημιουργεί προβλήματα στην αναπνοή, και η όλη μετακίνηση του είναι επίπονη.

Εάν αυτή η διαδικασία συνεχιστεί, προκαλεί το θάνατο των ζώων. Σφάζονται, όμως, προτού να πεθάνουν από τις συνέπειές της υπερσίτισης. Εντούτοις, τα πιό αδύναμα ζώα πεθαίνουν μόλις φθάνουν στο δωμάτιο σφαγής, ενώ πολλά δεν αντέχουν ούτε τόσο πολύ. Το ποσοστό θνησιμότητας στις πάπιες είναι δέκα έως είκοσι φορές μεγαλύτερο από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της περιόδου υπερσίτισης.


Συγκεντρωμένο βάσανο

Η σύμφυτη βία της παραγωγής gras foie θα δικαιολογούσε από μόνη της την κατάργησή της παραγωγής. Εντούτοις, για τα περισσότερα από αυτά τα ζώα η δοκιμασία τους δεν περιορίζεται στη βιαιότητα της υπερσίτισης. Σε πολλά ακρωτηριάζεται μέρους του ράμφους τους, χωρίς αναισθητικό, με πένσα ή με ψαλίδι.

Είναι φυσικό για τις πάπιες να περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στο νερό. Σε αυτά τα "αγροκτήματα", όμως, πολλά πουλιά κρατιούνται σε υπόστεγα, κατόπιν σε κλουβιά όπου τα πόδια τους τραυματίζονται από το συρμάτινο πάτωμα. Τα κλουβιά είναι τόσο μικρά που τα πουλιά δεν μπορούν ακόμη και να γυρίσουν γύρω - γύρω, πολύ λιγότερο να σταθούν όρθια ή να φτερουγίσουν. Πολλά από εκείνα που επιζούν μέχρι τη σφαγή σπάζουν τα κόκαλα τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, και μετά με το να τα κρεμάνε ανάποδα πριν από την σφαγή τους. Οι θηλυκές πάπιες συνήθως θανατώνονται αμέσως μετά την εκκόλαψη, επειδή το συκώτι τους έχει περισσότερες φλέβες από εκείνο των αρσενικών.

Ευχαρίστηση για μερικούς, βασανιστήρια για άλλους

Πώς μπορεί η απλή ευχαρίστηση της κατανάλωσης του συκωτιού του να δικαιολογήσει την επιβολή μιας τέτοιας φρικτής ζωής σε μια ύπαρξη που, ακριβώς όπως και εμείς, αισθάνεται τον πόνο και τον κίνδυνο; Ακριβώς επειδή ανήκει σε ένα άλλο είδος, αυτό μας δίνει το δικαίωμα να μένουμε κουφοί στο βάσανό του, και σιωπηλοί μπροστά σε αυτήν την ανήθικη σκλαβιά;

Υπάρχουν νόμοι για να προστατεύσουν τα ζώα από τα βασανιστήρια και τη σκληρότητα. Αυτοί οι νόμοι σκόπιμα αγνοούνται στην περίπτωση των 30 εκατομμυρίων ζώων που χρησιμοποιούνται κάθε έτος για την παραγωγή foie gras, κυρίως στη Γαλλία. Μας είπαν ότι το "αναγκαίο βάσανο" είναι αποδεκτό. Εντούτοις, η κατανάλωση αυτού του προϊόντος είναι συνολικά μη αναγκαία. Κανένας, ακόμη και εκείνοι που κερδίζουν από αυτό το εμπόριο, δεν θα τολμούσε να δηλώσει το αντίθετο.

Η τιμή του κιλού του foie gras συνεχίζει να πέφτει για τον καταναλωτή, ενώ τα ζώα, τα οποία υποφέρουν, πληρώνουν πολύ ακριβά.


Η Γαλλία πληρώνει επίσης ακριβά για τα foie gras, καθώς εμφανίζεται ως αντιδραστικό έθνος έναντι σε εκείνες τις χώρες που έχουν απαγορεύσει την παραγωγή του. Πώς μπορείτε να πείτε ότι μια βαρβαρική συνήθεια, που συνίσταται στο να κολλήσει μια χοάνη ή μια πνευματική αντλία μέσα στο λαιμό ενός εγκλωβισμένου ζώου, είναι μια παράδοση υψηλού πολιτισμού;

Απαγόρευση του foie gras: προς μια ηθική στην παραγωγή τροφίμων

Σαν πολίτες μιας εκπολιτισμένης χώρας, αναγνωρίζοντας ότι η παραγωγή foie gras είναι βασισμένη σε μια συνολική αδιαφορία για τα συμφέροντα του ζώου που χρησιμοποιείται για να το παραγάγει:

* Ζητάμε εκείνοι που υπερσιτίζουν με την βία χήνες και πάπιες να σταματήσουν αυτήν την καταχρηστική πρακτική. Το γεγονός ότι δεν σκοπεύουν να είναι σκληροί με αυτά τα ζώα δεν μειώνει το βάσανο που τους προκαλούν.

* Ζητάμε εκείνοι που ωφελούνται από τα foie gras, χωρίς οποιαδήποτε ηθική θεώρηση, για να σταματήσουν την συμμετοχή τους σε αυτήν την άρρωστη επιχείρηση.

* Ζητάμε από τις επιστημονικές και κτηνιατρικές αρχές που έχουν σχέση πραγματικά με τη ευημερία των ζώων να έχουν το θάρρος, παρά την πολιτική και οικονομική πίεση, να καταγγείλουν τις μεθόδους παραγωγής foie gras για αυτό που είναι.

* Ζητάμε από τους δικαστές μας να θυμηθούνε ότι υπάρχουν νόμοι που περιορίζουν το βάσανο που μπορεί να επιβληθεί σε μια ζωντανή ύπαρξη, που κάνει συνεπώς την παραγωγή foie gras παράνομη.

* Ζητάμε από τους πολιτικούς μας να νομοθετήσουν έτσι ώστε να εξαφανιστεί αυτή η μεσαιωνική πρακτική από την Ευρώπη για πάντα. Σαν καταναλωτές που είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε την ηθική στα πιάτα των γευμάτων μας, αρνούμαστε να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε αυτά τα άρρωστα συκώτια των βασανισμένων ζώων.

Σημείωση 1: το κείμενο αποτελεί δική μου μετάφραση του "Mανιφέστου για την κατάργηση του Foie Gras". Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το προσυπογράψει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης...

Σημείωση 2: Η ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει: "No animal shall be provided with food or liquid in a manner (...) which may cause unnecessary suffering or injury." [Council Directive 98/58/EC of 20 July 1998]

Σημείωση 3: Δυστυχώς, χωρίς να ξέρω όλα αυτά, δοκίμασα foie gras στο Παρίσι, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου...

Σημείωση 4: Δεν είμαι χορτοφάγος, ούτε σκοπεύω να γίνω. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ταλαιπωρούμε τα ζώα...

Σημείωση 5: Από σήμερα το κυβερνοημερολόγιο μου αποκτάει ένα ακόμα banner, αυτό για την κατάργηση του Foie gras:



ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ!!!!

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα: http://www.oikeuttaelaimille.net/galleria/foiegras

Ιστοσελίδες με πληροφορίες:
Wikipedia - Foies Gras
Stop Gavage
No Foie Gras Org

9 comments:

Anonymous said...

Τι φρικτό! Καλά που τακτικά διαβάζω τα ποστ σου και ενημερώνομαι! Και ευτυχώς που το foie gras το έχω ακουστά μόνο από τα μαθήματα γαλλικής! Ελπίζω οι ντιρεκτίβες της ΕΕ να μην απαγορεύσουν μονάχα την παραγωγή σπιτίσιας ρακής στα χωριά στη χώρα μου, αλλά να βάλουν τέλος και στο μεσαιωνικό μαρτύριο που υποφέρουν οι πάπιες!

Klearchos said...

Είναι αλήθεια, είναι πολύ φρικτό... Άντε να δούμε μπας και γίνει τίποτα...

Κέλλυ Μπουσουλοπουλου said...

Δεν εχω λογια... ειμαι σοκαρισμενη ηξερα οτι συμβαινει αλλα δεν ειχα ιδεα τον τροπο με τον οποιο γινεται...

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ!!!Μακαρι να μπορουσα να κανω κατι...

Klearchos said...

Ανατολή καλημέρα, ας κάνει ο καθένας μας αυτό που μπορεί: Δεν θα αγοράζουμε foie gras ώστε να μην υπάρχει λόγος να φτιάχνεται και θα διαδώσουμε τα γεγονότα, γιατί πιστεύω ότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν ξέρει τι συμβαίνει με αυτό το πράγμα...

Anonymous said...

Πόσο τέρατα έχουμε γίνει πια?

Klearchos said...

Δυστυχώς, η ιστορία αυτή είναι πανάρχαιη... Δες:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/0/01/Egyptiangeesefeeding.jpg

civil said...

Πραγματικά η πιο συγκλονιστική από παρόμοιες ιστορίες που έχω ακούσει. Σίγουρα ΔΕΝ θα δω το βίντεο...

Anonymous said...

Α μάλιστα. Ε, τότε παρόλο τον πέρασμα των αιώνων... τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά :(

Anonymous said...

Δεν άντεξα να το διαβάσω ολόκληρο... Ντροπή....

Και να πεις ότι αξίζει και τον κόπο, σιγά τη γεύση...