Saturday, January 20, 2007

Εικόνες από την Βενετία... Μέρος 3ο

Απέναντι και αριστερά από την είσοδο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου είναι το Campanile (το καμπαναριό).Οι Βενετοί το αποκαλούσαν "El paron de casa" (Ο κύριος του σπιτιού). Πάνω στο καμπαναριό, που έχει 100 μέτρα ύψος, υπάρχουν πέντε μεγάλες χυτές καμπάνες, καθεμία από τις οποίες έχει συγκεκριμένο όνομα και χτυπάει σε συγκεκριμένες μόνο περιστάσεις... Η Marangona χτυπάει το πρωί και το απόγευμα, στην αρχή, δηλαδή και στο τέλος της εργάσιμης μέρας. Η Maleficio χτυπούσε όταν γινόταν σημαντική θανατική εκτέλεση (Capital Punishment). Η Nona χτυπά στις εννέα η ώρα. Η Trottiera καλούσε τους ανώτατους άρχοντες σε συγκέντρωση στο παλάτι του Δόγη και η Pregadi καλούσε τους συγκλητικούς.

Ο πύργος γκρεμίστηκε το 1902 (οι Ιταλοί δεν τα πάνε καλά με τους πύργους και δεν μιλάω μόνο για την Πίζα) και ξαναχτίστηκε στην σημερινή του μορφή μέχρι το 1912.

Στα δεξιά της Βασιλικής είναι το Torre dell'Orologio (Ο Πύργος με το ρολόϊ).Δίπλα στο Campanile είναι η Libreria Marciana ή Βιβλιοθήκη του Αγίου Μάρκου.Γύρω από το υπόλοιπο τμήμα της Πλατείας του Αγίου Μάρκου είναι τα Procuratie, τρία κτίρια που ενώνονται μεταξύ τους και "περικυκλώνουν" την πλατεία. Το παλιότερο είναι στα δεξιά της Βασιλικής, δίπλα από το Ρολόϊ, το Procuratie Vecchie. Στα αριστερά της Βασιλικής, πίσω από την Βιβλιοθήκη είναι το Procuratie Nuove. Και στα δύο αυτά κτίρια βρίσκονται σήμερα παλιές και ακριβές καφετέριες (όχι πιο ακριβές από το Franco's στην Σαντορίνη) και ακριβά μαγαζιά. Οι δύο πλευρές ενώθηκαν με την πτέρυγα που έφτιαξε ο Ναπολέοντας και πήρε το όνομα του.

14 comments:

Ανατολή said...

Μονο Βενετια πηγες...?
Ομορφες οι photos σου :)
Πειρατε μασκουλες?:) το δωματιο μου ειχε γεμισει με Βενετσιανικες μασκες οταν ειχα επιστρεψει:p

N.Ago said...

Αλλος ζουρι απο δω!
Καλη Κυριακη!

Klearchos said...

Ανατολή, Βενετία πήγα μόνο μία μέρα... Απλά για εκδρομή... Φυσικά και πήραμε μασκούλες...

N.ago, επίσης!!

convinced said...

Αν πάνε όλα καλά θα ξανα-πάω το Πάσχα. Ρώμη βασικά και Βενετία για μια μέρα. Πολύ ωραίες φωτό.

Klearchos said...

Καλησπέρα convinced! Σου εύχομαι να ξαναπάς!

Sakis said...

Να σαι καλά Κλέαρχε. Πολύ ωραία ξενάγηση στην Βενετία την οποία έχω δει δύο φορές όπως το πλοίο άφηνε το λιμάνι και ακολουθούσε το κανάλι για να βγει στην Αδριατική. Τα είδα όλα αυτά (τα περισσότερ τουλάχιστον) αλλά από μακριά. διαπίστωσα ακόμα ότι η Βενετία στα πιό πολλά σημεία πρέπει να είναι απαγορευτική για ΑμεΑ.9ειδικά στα τοξωτά γεφύρια που ενώνουν τα κανάλια.Ισως να είναι προσβασιμα τα καραβάκια που πιθανόν να νοικιάζει κάποιος αλλά και αυτά πόσο μέσα στα στενά κανάλια μπορούν να σε πάνε?)
Οι φωτογραφίες σου όμως μου τα έφεραν όλα πιό κοντά.

jojo said...

μου θύμισες το ταξίδι που δεν κατάφερα να κάνω...
ελπίζω όμως σύντομα να πατήσω τα χνάρια σου.
οι φωτογραφίες σου με ταξιδέψανε.
:)

Klearchos said...

Σάκη, στην Βενετία, μάλλον, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά για του ΑμΕΑ... Όντως τα γεφυράκια θα είναι πρόβλημα... Πάντως για την πλατεία του Αγίου Μάρκου τα πράγματα είναι καλύτερα... Μπορείς να πας με αυτοκίνητο μέχρι την Piazzale Roma, από εκεί θα ανέβεις στο vaporetto (όπως τα είδα δεν νομίζω ότι θα είναι τόσο δύσκολο) και θα πας μέχρι την San Zaccaria. Από εκεί μέχρι την πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι μόλις ένα γεφυράκι (αυτό από το οποίο φαίνεται η γέφυρα των στεναγμών) στο οποίο οι Ιταλοί έχουν βάλει στην μία πλευρά ράμπα... Το γεφυράκι έχει ένα άλφα ύψος... Θα είναι το μόνο πρόβλημα αν πας μόνος σου...

Klearchos said...

Jojo, εύχομαι να το κάνεις το ταξίδι αυτό, που άλλωστε έχει και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον!! ;-)

Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες...

αμβρόσιος said...

α πολύ ωραία. μείνατε βενετία, βγήκατε έξω;

[ενώ είναι πολύ ωραία πόλη τη μέρα, τα πράγματα νεκρώνουν τη νύχτα]

Klearchos said...

Καλή εβδομάδα Αμβρόσιε! Όχι μείναμε 4 μέρες στην Μπολώνια, στην επιστροφή από Βιέννη, και κάναμε δύο μονοήμερες εκδρομές: Βενετία, Φλωρεντία...

Την συγκεκριμένη νύχτα που πήγαμε Βενετία, πάντως, πρέπει να ήταν πολύ καλά, γιατί ήταν παραμονή πρωτοχρονιάς...

αμβρόσιος said...

καλή βδομάδα και σε σας.


[και φωτό απο μπολώνια θέλουμε, λατρεμένη πόλη!]

Klearchos said...

Φυσικά και έχω φωτογραφίες από Μπολώνια και από όλα τα άλλα μέρη... Και ακόμα δεν έχω πιάσει την Βιέννη... Έχω μαζέψει υλικό μέχρι το πάσχα!! :-))

αμβρόσιος said...

καλά δεν κάνω άλλες requests τότε.

θα περιμένω απλά μέχρι να ρθει το πάσχα :)