Wednesday, January 24, 2007

Μην διώχνεις μια μύγα από το μέτωπο ενός φίλου σου με ένα post...

"Μην διώχνεις μια μύγα από το μέτωπο ενός φίλου σου με ένα post"
Παλιά Σινο-blog-ική παροιμία

Έστω ότι είστε πολλά χρόνια φίλος με έναν άνθρωπο... Τον τελευταίο καιρό όμως, παρατηρείτε ότι ενώ εσείς πηγαίνετε τακτικά σπίτι του, αυτός δεν πατάει ποτέ στο δικό σας και ενώ εσείς του τηλεφωνείτε καθημερινά για να δείτε τι κάνει, αυτός δεν σας ανταποδίδει τα τηλεφωνήματα ούτε καν τις φορές που λέει ότι θα σας πάρει (π.χ. σε παίρνω σε μισή ώρα κλπ.)...

Έστω, λοιπόν, ότι ο φίλος σας αυτός, κάποια μέρα, θεωρεί ότι κάτι που κάνετε είναι λάθος... Καλεί, λοιπόν, κόσμο σπίτι του, μία μέρα που ξέρει ότι θα περάσετε και εσείς, και μπροστά στους καλεσμένους του κάνει μια διάλεξη για υποθετικά "τρίτα" πρόσωπα που κάνουν συγκεκριμένα λάθη και πόσο κακό είναι αυτό να γίνεται... Αν εσείς θεωρήσετε ότι όλο αυτό το κάνει για να μην χάσει τα επιφωνήματα θαυμασμού από τους καλεσμένους του που θα λένε "πόσο καλός είναι" ο φίλος σας και "πόσο σωστά τα λέει!!" θα έχετε άδικο;

Έστω, λοιπόν, ότι εσείς εξακολουθείτε να μην θεωρείτε ότι κάνατε κάποιο λάθος, πως πρέπει να αντιδράσετε; Να αντιδράσετε εκεί μπροστά στον κόσμο αποκαλύπτοντας φυσικά το γεγονός ότι εσείς είστε το υποθετικό "τρίτο" πρόσωπο ή να κάνετε κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει ο φίλος σας;

Προφανώς το σωστό είναι το πρώτο...

Προφανώς εγώ έκανα το δεύτερο...


16 comments:

Anonymous said...

ok, ελπίζω να το πήρε το μήνυμα

Κέλλυ Μπουσουλοπουλου said...

Καλησπέρα:)

Βασικά...για να το κανείς ποστ θα πει ότι σε απασχολεί αρκετά...Όπως λοιπόν μας αναφέρεις έχεις κάνει δυο λάθη συνεχόμενα... Ξέρεις ομως...και ο/η φιλος/η σου έκανε ένα τραγικό...!

Όταν θεωρείς ότι κάποιος έχει λάθος...αν τον αγαπάς και θες να ναι φίλος σου να τον καλείς κατ’ ιδίαν να του πεις τι πάει στραβά...μαζί με αλλά τρίτα πρόσωπα το μόνο που κατάφερε είναι να σου κάνει την καρδιά περιβόλι και να μην λύσετε τίποτα...Μιας λοιπόν και εσύ εισαι στη μειονεκτική θέση του ατόμου με τα περισσότερα λάθη πάρε το θάρρος και αν θες να συνεχίσεις την φίλια σου πηγαίνετε να τα πείτε κάπου privet!

Oλα αυτά κατά την ταπεινή μου άποψη χωρίς να θέλω να επέμβω και να σου πω κάνε αυτό...! Άμα θες την γνώμη μου όμως αυτή είναι….Κατά τα άλλα μην ανησυχείς για το Φαμπερζέ του βασιλιά θα στον κρατήσω;)

iPol said...

Γιατί δεν παίζεις το ίδιο παιχνίδι που αυτός επέλεξε;
Μέσα στη μάζωξη λάβε σαφή θέση επί του ζητήματος και μίλησε με όλο το θάρρος της γνώμης σου για όλα όσα το υποτιθέμενο θύμα μπορεί να έχει κάνει στον κακό τρίτο.
Αν χρειαστεί ανάφερε και λεπτομέρειες που μόνο αυτός μπορεί να καταλάβει.
Μην αναφερθείς ποτέ όμως περί του ζητήματος κατ' ιδίαν.
Οι ανασφαλείς άνθρωποι θέλουν την επιβεβαίωση του πλήθους για να λειτουργήσουν.
Η θεία Λόλα

petalida said...

Λες:"ή κάνετε κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει ο φίλος σας;"
Τι εννοείς? Ν αρχίσεις να λες κι εσύ διαφορά πράγματα για εναν υποθετικό τρίτο, που δεν είναι άλλος από το φίλο σου?

Πολύ μπλέκει το πράγμα και μπερδεύομαι.

Γιατί δεν πας με το φίλο (τον αληθινό, όχι τον υποθετικό τρίτο!) για εναν ψυχαναλυτικό καφέ, όπου θα μπορέσεις να του εξηγήσεις με απλά λόγια τη δική σου άποψη για τα πράγματα και θα του ζητήσεις να σου εξηγήσει τη δική του οπτική γωνία?
Αν οι εξηγήσεις ικανοποιούν και τους δύο η φιλία σας θα σωθεί.
Αν δε μείνετε ικανοποιημένοι η φιλία θα διέλθει μια μικρή κρίση και το μέλλον της είναι αβέβαιο.

Δεν ειναι ομως απαραίτητο όλες οι σχέσεις να κρατούν αιώνια. Κάποιες (οχι απαραιτητα η δική σου σχεση με το φιλο), καποτε χανουν οριστικά τη δυναμική τους.

Ειχα τηνεντυπωση οτι αυτες οι "παρεξηγήσεις" συμβαίνουν μονο μεταξύ γυναικών!

Αστάρτη said...

Αυτή δεν είναι συμπεριφορά ενός φίλου πολλών χρόνων,όπως λες.

Μου είχε τύχει κάτι παρόμοιο.Είχε δημιουργηθεί παρεξήγηση με μια φίλη και μπροστά σε όλους μας τους φίλους άρχισε να λέει συγκεριμένα για μένα.Η διαφορά με τη δική σου ιστορία είναι οτι είμασταν στην Τετάρτη Δημοτικού!!(και τα παιδιά είναι πιο ειλικρινή και κατά συνέπεια πιο σκληρά).

Οπως και να'χει το ιδανικό θα ήταν κάποιος απ'τους δυο να βάλει τον εγωισμό του στην άκρη και να μιλήσει ανοιχτά.Στο όνομα αυτής της φιλίας.
Αν πιστεύεις οτι είναι αδύναμος για κάτι τέτοιο,κάνε το εσύ.
Νομίζω με μια συζήτηση μπορεί να βρεθεί η άκρη.Αλλά με την τακτική που ακολουθείτε και οι 2..δεν βλέπω φως!

Klearchos said...

Καλημέρα σε όλους... Διάβασα πολύ προσεκτικά τις απόψεις σας, αλλά - λόγω της ιδιαιτερότητας του θέματος - θα μου επιτρέψετε να μην τις σχολιάσω...

AVRA said...

καλημερα,

λες ''σωστο ειναι το πρωτο προφανως εκανα το δευτερο''

νομιζω ουτε το πρωτο ουτε το δευτερο ειναι σωστο.Ειτε τον διαγραφεις απο την λιστα των φιλων ειτε μιλας μαζι του και το ξεκαθαριζεις.Αναλογα ποσο σημαντικος ειναι για σενα.

φιλικα

Alitovios said...

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτά τα θέματα. Ο καθένας δρα ανάλογα με την ψυχοσύνθεση του. Εγώ θα τον έγραφα στ' αρχίδια μου οριστικά και δια παντός.

ο δείμος του πολίτη said...

Ίσως όμως να κάνεις κακώς. Ίσως πρέπει να αρχίσεις να λες την αλήθεια και να μιλάμε καθαρά χωρίς κρυψίνοιες. Συχνά όταν λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας πολλοί παρεξηγούνται, γιατί νομίζουν ότι αξίζει να μιλάμε, να σχολιάζουμε μόνο αν τους επαινούμε.

Agobooks said...

Έχω όμοια εμπειρία!Άκομα του στέλνω γράμματα. Αυτός σιωπά. Κι εγώ, ξανά γράμμα!

srm1033 said...

Με κάλυψε απόλυτα ο αλητόβιος με μια διαφορά( στην ανατομία ...ξέρεις)

jul said...

Και εγώ με τον αληρόβιο θα συμφωνήσω..αν και όταν μου έτυχε αυτό και σε πληροφορώ δεν ήταν λίγες οι φορές...(οχι τετοιο σκηνικό βέβαια) πάντα στεναχωριόμουν, πάντα γινόμουν κομμάτια ενω ΔΕΝ αξιζε...

Ασκαρδαμυκτί said...

Πιστεύω πως πρέπει να είμαστε με τους άλλους αληθινοί και ειλικρινείς! Και να μη διστάζουμε να τους λέμε ότι αισθανόμαστε, ακόμη κι αν είναι δυσάρεστο!
Η αλήθεια κρύβει τεράστια απελευθερωτική δύναμη...

Klearchos said...

Καλησπέρα σε όλους... Σας ευχαριστώ για τα σχόλια και τις συμβουλές σας... Δυστυχώς έπρεπε να φύγω επειγόντως για Αθήνα, όπου και θα παραμείνω μέχρι την Κυριακή... Το θέμα για μένα θεωρείτε λήξαν... Ό,τι έγινε - έγινε...

Klearchos said...

***θεωρείται

civil said...

Mάλλον δεν είστε ακρίβώς κολλητοί. Ίσως υπήρξατε αλλά...
people change! the world is changing!