Monday, February 26, 2007

Εικόνες από την Μπολώνια - Μέρος 3ο...

Ίσως το πιο σημαντικό μέρος στην Μπολώνια είναι η Piazza Maggiore (Μεγάλη Πλατεία). Εκεί βρίσκονται Fontana del Nettuno (Σιντριβάνι του Ποσειδώνα), το Palazzo del Podestà, το Palazzo d'Accursio ή Palazzo Comunale (το Δημαρχείο), το Palazzo dei Notai (το κτίριο των συμβολαιογράφων του Μεσαίωνα) και η Βασιλική του Αγίου Πετρωνίου.

Το Σιντριβάνι του Ποσειδώνα. Το σύμπλεγμα αυτό σχεδιάστηκε από τον Tommaso Laureti και φιλοτεχνήθηκε από τον Giambologna το 1566. Με διάταγμα, το 1563 γκρεμίστηκε ένα ολόκληρο κτίριο για να τοποθετηθεί το σύμπλεγμα εκεί ...


Καλύτερες εικόνες από το σιντριβάνι μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το Palazzo d'Accursio (το Δημαρχείο), μπροστά από το οποίο φτιάχνανε το ομοίωμα του παλαιού χρόνου για να το κάψουνε το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς...







Οι εργασίες για την κατασκευή αυτού του κτιρίου ξεκίνησαν το 1287. Αρχικά λεγόταν Palazzo delle Biade και ήταν η κατοικία του λεγάτου του Πάπα. Ο πύργος με το ρολόι σχεδιάστηκε το 1773 από τον Tadolini, ενώ η είσοδος λαξεύτηκε από τον Alessi το 1550. Ο ένας από τους δύο μαρμάρινους αετούς που υπάρχουν πάνω από την είσοδο λέγεται ότι φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο. Το άγαλμα που βλέπετε στην φωτογραφία είναι ο Πάπας Γρηγόριος ο 13ος, ο οποίος καταγόταν από την πόλη αυτή. Σήμερα στο κτίριο αυτό υπάρχει η δημοτική πινακοθήκη.

Η Βασιλική του Αγίου Πετρωνίου, μια τεράστια - η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο - τρίκλιτη βασιλική του 14ου αιώνα με διαστάσεις 132 x 60 x 51 μέτρα... Μη σας κάνει εντύπωση η εμφάνιση της, είναι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί ο Πάπας δε μπορούσε να δεχθεί άλλο ναό μεγαλύτερο από τον Άγιο Πέτρο στο Βατικανό.





Ο Άγιος Πετρώνιος είναι ο πολιούχος άγιος... Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1390 από τον Antonio di Vincenzo. Το 2006 η Ιταλική αστυνομία απέτρεψε σχέδιο - ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται - της Al Qaida να καταστρέψουν την εκκλησία. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν ότι η αγιογραφία του Giovanni de Modena στο εσωτερικό της Βασιλικής, φιλοτεχνημένη το 1415, που δείχνει τον προφήτη Μωάμεθ στην κόλαση να καταβροχθίζεται από δαίμονες είναι προσβλητική του Ισλάμ...

Συνεχίζεται...

12 comments:

An-Lu said...

Χάρμα φαίνεται η Μπολώνια (δεν έχω πάει-ακόμα!)

Mona Sax said...

Kαλά του'κανε του Mohamed o Giovannis!!!!
Γεια στα χερια του!!!!

Klearchos said...

An-Lu, καλημέρα!!

Σκιά, σσσσ!!! Μη μας ακούσουν και μας ρίξουν καμιά βόμβα...

Κέλλυ Μπουσουλοπουλου said...

Στην Ιταλια μου εκαναν πολυ εντυπωση τα χρωματα...Στην εικονα που ειδα στο ποστ σου στην Βασιλικη του Αγιου Πετρωνιου εχει πολυ ομορφα χρωματα και γενικα οι καθολικες εκκλησιες...!
Εμπνευσμενες απο την Αναγεννηση προφανως!:)
Στην Μπολωνια δεν εχω παει παντως!Ομορφα φαινεται!:)

Klearchos said...

Είναι πραγματικά όμορφη πόλη, Ανατολή, αλλά νομίζω ότι τα χρώματα στην Ελλάδα είναι πολύ πιο έντονα από της Ιταλίας... Καμία χώρα δεν έχει τον δικό μας ήλιο!!

Καλησπέρα!

ο δείμος του πολίτη said...

Προτιμώ άλλες ιταλικές πόλεις, αλλά έχω μεινει κι εκεί μερικές φορές (τρεις αν θυμάμαι καλά λίγο έξω προς μία Βίλα). Υπέροχη η Duomo/η καθεδρική μητρόπολη.

Κέλλυ Μπουσουλοπουλου said...

Oχι βεβαια:) Μονο για τα χρωματα των εκκλησιων μιλησα:p Τα χρωματα στην Ελλαδα ειναι μοναδικα παντου!Ειδικα αυτο με τον ηλιο μας το ξερω πολυ καλα οτι λειπει απο την υπολοιπη Ευρωπη...πιστεψε με;)

lazinio said...

ωραία η μπολώνια.

κάτι ήξερε που πήγε ο ζαγοράκης.

bebelac said...

Vorrei essere a quella citta per sempre! Mi piacce tanto! Ciao carino!

Klearchos said...

Δήμο, καλημέρα!!

Καλημέρα Ανατολή, σε πιστεύω! :)

Lazinio, κάτι ήξερε, όντως!!

Bebelac, να ήξερα και Ιταλικά... Καλημέρα

Anonymous said...

εμείς θα πάμε εφταήμερη εκδρομή στην Μπολώνια!! Γ΄ Λυκείου Παξοί

Klearchos said...

Εφταήμερη; Τυχεροί!! Καλά να περάσετε και φροντίστε να είστε καλά παιδιά... Όσο μπορείτε, δηλαδή... ;)