Friday, December 28, 2007

Ανασκόπηση: Τα γεγονότα του 2007... Μέρος 2ο

Ιούλιος

Στις 16 Ιουλίου η Βρετανία ανακοινώνει την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία αρνείται να εκδώσει στην Βρετανία τον πρώην κατάσκοπο και επιχειρηματία Andrei Lugovoi (Αντρέι Λουγκοβόι), ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τον φόνο του επίσης πρώην κατασκόπου Alexander Litvinenko (Αλεξάντερ Λιτβινένκο). Ως αντίποινα, στις 19 Ιουλίου η Ρωσία απέλασε με την σειρά της τέσσερις βρετανούς διπλωμάτες. Από την περίοδο αυτή, οι σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας είναι τεταμένες.

Στις 24 Ιουλίου, μετά από προσωπική παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και με αρκετά οικονομικά ανταλλάγματα, επέστρεψαν στην Βουλγαρία από την Λιβύη και στην συνέχεια έλαβαν χάρη από τον Βούλγαρο πρόεδρο οι 5 Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος πρακτικός γιατρός, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί επειδή είχαν θεωρηθεί ότι εσκεμμένα μόλυναν εκατοντάδες παιδιά σε νοσοκομείο της Λιβύης με τον ιό του AIDS.

Αύγουστος

Στις 2 Αυγούστου ρωσικό βαθυσκάφος τοποθετεί την Ρωσική σημαία στον βυθό του Βορείου Πόλου. Η Ρωσία διεκδικεί την Αρκτική θεωρώντας ότι πρόκειται για προέκταση της υφαλοκρηπίδας της

Στις 16 Αυγούστου ανακοινώνονται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα για τις 16 Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές δίνουν οριακή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και βάζουν το ΠΑΣΟΚ σε περιπέτεια. Ξεκινώντας από το ίδιο βράδυ των εκλογών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αυτοανακηρύσσεται διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος. Μια σειρά από λανθασμένους χειρισμούς του, όμως, οδηγεί σε απόλυτη αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό του κόμματος με κατάληξη την επανεκλογή του Γεωργίου Παπανδρέου σε εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στις 11 Νοεμβρίου.

Οι φωτιές που είχαν ήδη αρχίσει να καίνε την Ελλάδα από την αρχή του καλοκαιριού γιγαντώθηκαν κατά την Τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου. Τραγικός απολογισμός, εκτός από τα εκατομμύρια καμένα στρέμματα γης, 73 νεκροί, ενώ οι φλόγες απείλησαν μέχρι και την Αρχαία Ολυμπία. Πάντως, το φετινό καλοκαίρι ήταν δραματικό, από άποψη πυρκαγιών, για όλη την νότια Ευρώπη, αλλά και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Στις 31 Αυγούστου η Μίλαν κερδίζει 3-1 την Σεβίλλη για το Σούπερ Κάπ της Ευρώπης.

Σεπτέμβριος

Στις 5 Σεπτεμβρίου συλλαμβάνονται στην Γερμανία τρεις μουσουλμάνοι με την κατηγορία ότι ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατική επίθεση. Σοκ προκαλεί στην Γερμανία η διαπίστωση ότι οι δύο από τους συλληφθέντες δεν ήταν μετανάστες, αλλά Γερμανοί προσηλυτισμένοι στο Ισλάμ. Στις 11 Σεπτεμβρίου, στην Τουρκία, ανακαλύφθηκε σε φορτηγάκι στο κέντρο της Άγκυρας και απενεργοποιήθηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών.

Στις 16 Σεπτεμβρίου μισθοφόροι της ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας Βlackwater εμπλέκονται σε επεισόδιο στο Ιράκ κατά το οποίο σκοτώθηκαν έντεκα άμαχοι πολίτες. Το γεγονός προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή και εγείρει συζήτηση για το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο λειτουργούν οι εταιρείες αυτές στο Ιράκ.

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Ρωσία κατακτά το Ευρωμπάσκετ.

Στις 17 Σεπτεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα του πρώην διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν. Στο βιβλίο του ο Γκρίσπαν δηλώνει ότι ο πόλεμος του Ιράκ έγινε για το πετρέλαία.

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Ισπανία κατακτά την κορυφή του Ευρωπαϊκού Βόλεϊ.

Σε συνέχεια διαδηλώσεων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο και οδήγησαν πολλούς αντικαθεστωτικούς στην φυλακή, στις 19 Σεπτεμβρίου χιλιάδες Βιρμανοί βουδιστές μοναχοί ξεκινάνε διαδήλωση στην πόλη Σίτβε κάτι που ξεκινά ντόμινο διαδηλώσεων και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το καθεστώς της χώρας αντιδρά με αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών. Η Βιρμανία αρχίζει και βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη για συνεδρίαση του ΟΗΕ κάνει ομιλία στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ξεκινώντας με πάνω από 400 νεκρούς μέσα στον Ιανουάριο, η κρίση στο Νταρφούρ συνεχίζεται και μέσα στο 2007. Στις 30 Σεπτεμβρίου οι αντάρτες σκοτώνουν 12 στρατιώτες ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής ένωσης.

Οκτώβριος

Στις 6 Οκτωβρίου η πρώην ολυμπιονίκης Μάριον Τζόουνς παραδέχεται την χρήση αναβολικών την περίοδο Σεπτεμβρίου 2000 με Ιούλιο 2001 και παρέδωσε στην ΔΟΕ τα μετάλλια που κέρδισε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνευ. Το που θα δοθούν τα μετάλλια είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.

Στις 6 Οκτωβρίου, το Πακιστανικό κοινοβούλιο εκλέγει, με μια αμφιλεγόμενη εκλογή, ξανά τον Περβέζ Μουσάραφ για πρόεδρο της χώρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας καθυστερεί να επικυρώσει την επανεκλογή. Στις 3 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ κηρύσσει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιβάλλει στρατιωτικό νόμο με την δικαιολογία ότι υπήρχε έξαρση του ισλαμικού φανατισμού. Κάτω από την διεθνή κατακραυγή, πάντως, αναγκάζεται να ανακοινώσει κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 8 Ιανουαρίου 2008. Στις 24 Νοεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει την εκλογή του Μουσάραφ, ο οποίος στις 29 Νοεμβρίου παραιτείται από την ηγεσία του στρατεύματος, και στις 14 Δεκεμβρίου τερματίζει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τελικά η δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο στις 27 Δεκεμβρίου ξαναφέρνει την πολιτική αστάθεια στην χώρα.

Στις 10 Οκτωβρίου η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής βουλής υιοθέτησε ψήφισμα, το US House Resolution 106, το οποίο αναγνωρίζει την γενοκτονία των Αρμενίων, παρά της προσπάθειες της Τουρκίας και της Κοντολίζας Ραϊς για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Στις 11 Οκτωβρίου η Τουρκία προχώρησε στην ανάκληση του βουλευτή της από τις ΗΠΑ. Λόγω των πιέσεων της Τουρκίας και της ανησυχίας του Λευκού Οίκου, το ψήφισμα δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα από την ολομέλεια του σώματος.

Την νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν στις 19 Οκτωβρίου οι ηγέτες των χωρών μελών.

Στις 21 Οκτωβρίου διεξάγονται κοινοβουλευτικές εκλογές στην Πολωνία. Μεγάλος χαμένος ο πρωθυπουργός Γιάρουσλαβ Κατσίνσκι.

Στις 25 Οκτωβρίου συλλαμβάνονται στο Τσαντ δεκαέξι μέλη, Γάλλους και Ισπανούς, της Γαλλικής οργάνωσης «Κιβωτός της Ζωής» τα οποία, σύμφωνα με τις αρχές του κράτους, προσπάθησαν να απαγάγουν 103 παιδιά και να τα πουλήσουν για υιοθεσία σε οικογένειες της Γαλλίας. Τα μέλη της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι τα παιδιά ήταν ορφανά από την περιοχή του Νταρφούρ. Παρά την επιστροφή κάποιων εκ των συλληφθέντων στην Γαλλία, αρκετοί βρίσκονται ακόμα φυλακισμένοι στο Τσαντ.

Νοέμβριος

Προεδρικό διάταγμα που υπεγράφη στις 1 Νοεμβρίου στην Ιταλία δίνει το διακαίωμα στην αστυνομία να απελαύνει πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους οποίους θεωρεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία. Το διάταγμα υπεγράφη μετά από σειρά εγκληματικών ενεργειών που έγιναν στην Ιταλία με πρωταγωνιστές Ρουμάνους Ρόμα.

Στις 27 Νοεμβρίου ξεκινάει στην Αννάπολη των ΗΠΑ διεθνής διάσκεψη για το μεσανατολικό με την συμμετοχή και της Ελλάδας. Το σημαντικότερο στοιχείο της διάσκεψης ήταν η παραδοχή ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και η συμμετοχή στην διάσκεψη της Συρίας. Συμφωνήθηκε ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη η έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό την δημιουργία του Παλαιστινιακού κράτους μέχρι το τέλος του 2008.

Στις 30 Νοεμβρίου, σε αντίποινα για τα σχέδια του ΝΑΤΟ για αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράφει νόμο που αναστέλλει την συμμετοχή της Ρωσίας στην συνθήκη για τα συμβατικά όπλα στην Ευρώπη (Conventional Forces in Europe Treaty - CFE).

Δεκέμβριος

Στις 2 Δεκεμβρίου, σε δημοψήφισμα που γίνεται στην Βενεζουέλα, οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, οι οποίες θα έδιναν υπερεξουσίες στον πρόεδρο, δεν γίνονται αποδεκτές από τον λαό. Παρά την ήττα του, ο πρόεδρος Τσάβες προχώρησε στις 10 Δεκεμβρίου σε μια διαφορετικού τύπου μεταρρύθμιση πηγαίνοντας την ώρα της Βενεζουέλας μισή ώρα πίσω, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, όπως είπε. Πολλοί, πάντως, θεωρούν ότι προέβη σε αυτήν την ενέργεια για να μην έχει η χώρα του την ίδια ώρα με τις ΗΠΑ.

Στις 2 Δεκεμβρίου η «Ενωμένη Ρωσία», το κόμμα του Ρώσου προέδρου, κερδίζει με ποσοστό μεγαλύτερο από 63% τις εκλογές για την Δούμα. Η αντιπολίτευση, πάντως, μίλησε για εκτεταμένη νοθεία. Στις 10 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος Πούτιν έχρισε διάδοχο του τον πρόεδρο της Γκαζπρομ και αναπληρωτή πρωθυπουργό Dmitry Medvedev, ο οποίος, στις 17 Δεκεμβρίου στο συνέδριο του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, πήρε το επίσημο χρίσμα. Ο Πούτιν δήλωσε ότι μπορεί να επιλέξει να γίνει πρωθυπουργός αν ο Μεντβέντεφ εκλεγεί πρόεδρος. Φήμες πάντως θέλουν τον Πούτιν να διαδέχεται τον Μεντβέντεφ στην προεδρία της Γκαζπρομ.

Έκθεση μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που έρχεται στο φως στις 3 Δεκεμβρίου αναφέρει ότι το Ιράν έχει σταματήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το 2003. Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι το Ιράν εξακολουθεί να είναι απειλή, ενώ ο Ιρανός πρόεδρος δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη νίκη του Ιρανικού λαού.

Στις 27 Δεκεμβρίου δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν η Μπεναζίρ Μπούτο κατά την διάρκεια προεκλογικής της εκστρατείας. Σοκαρισμένη παρακολουθεί τα γεγονότα η διεθνής κοινότητα.

Digg my article

Share

Creative Commons License

6 comments:

ο δείμος του πολίτη said...

Καλά ρε συ κάθισες κι έζησες όλη την ειδησειογραφία του 2007; Αυτό είναι μαζοχισμός.

diastimata said...

Χαρά στο κουράγιο σου!

Χρόνια καλά, με υγεία και αγάπη!

Agobooks said...

Κλέαρχε, εκτός απο το χαρά στο κουράγιο που σου λέει κι άλλος
σου λέω και την ευχή μου για σένα προσωπικά και για όλους τους άλλους blogger που στη διάρκεια της χρονιάς ανταλλάξαμε απόψεις, σκέψεις, ανησυχίες και προβληματισμούς. Κοινούς αλλα και προσωπικούς.
Σου εύχομαι, χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Υγεία ευτυχία χαρά και ευημερία.
Μακριά από προβλήματα και σκοτούρες.
Το 2008 , αν και δίσεκτο, να είναι καλύτερο από το 2007 !

an205 said...

Καλή χρονιά με υγεία!!!

katerina said...

Καλή Χρονιά Κλέαρχε!
Να περνάς πάντα πολύ πολύ καλά!!!
Μακάρι η νέα χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για όλους μας!
Φιλιά!!!

Klearchos said...

Δήμο, είχα κάνει κάτι αντίστοιχο και πέρσι, οπότε είπα να κρατήσω την παράδοση... Βέβαια πέρσι ήταν με τα πρόσωπα του 2006...

Diastimata, χρόνια πολλά και καλή χρονιά και σε σένα!!

N.ago, και από μένα πολλές ευχές και ό,τι επιθυμείς από το νέο έτος!!

An205, ελπίζω να ανταλλάξουμε ευχές και από κοντά σύντομα!

River, και εσύ να είσαι πάντα καλά!!