Saturday, January 05, 2008

Το αγαπημένο μου bistrot στο Παρίσι... | Chez André


Ίσως υπάρχουν κάποιοι από αυτούς που επισκέπτονται τα ιστολόγια μας που γνωρίζουν ότι ο philos και εγώ είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε για μεγάλα διαστήματα το Παρίσι για επαγγελματικούς λόγους...

Δεν είχαμε την δυνατότητα να το εξερευνήσουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, με κάποιες Κυριακές ως εξαίρεση, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τριγυρίσουμε τα εστιατόρια και τα bistrot τα βράδια...

Στις εξορμήσεις μας αυτές υπήρχαν τρία - τέσσερα μαγαζιά που τα ξεχωρίσαμε... Δύο από αυτά είναι αρκετά γνωστά: το εστιατόριο στο Hotel Costes και το Le Georges στο Centre George Pompidou.

Αυτό, όμως, που αγαπήσαμε ιδιαίτερα, ίσως επειδή ήταν η πρώτη επαφή μας με τα Παρισινά μπιστρό, ήταν το Chez André στο νούμερο 12 της οδού Marbeuf...

 Chez André

Η οδός Marbeuf βρίσκεται μέσα σε αυτό που αποκαλούμε "χρυσό τρίγωνο" (Triangle D' Or) στο Παρίσι... Είναι το τρίγωνο που ορίζεται από την λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Avenue des Champs-Élysées), την λεωφόρο Μοντέιν (Avenue Montaigne) και την λεωφόρο Γεωργίου του πέμπτου (Avenue George-V). Σε αυτό το τρίγωνο βρίσκεται η καρδιά της υψηλής ραπτικής της Ευρώπης. Εδώ είναι τα καταστήματα των Dior, Valentino, Prada, Luis Vuiton και πολλών άλλων.



"Chez André", έργο του Arbit Blatas (1908-1999)


Για τα δεδομένα της περιοχής, θα έλεγα ότι το Chez André δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι είναι και φτηνό. Ένα νορμάλ δείπνο για δύο άτομα, με πρώτο πιάτο (entrées), κυρίως πιάτο, γλυκό και μπουκάλι κρασί, θα σας στοιχίσει τουλάχιστον 110-130 ευρώ. Ανάλογα, φυσικά, με τις επιλογές που θα κάνετε, η τιμή μπορεί να ανέβει αρκετά περισσότερο. Τιμές μπορείτε να δείτε εδώ. Εγώ συνιστώ για πρώτο πιάτο Lentilles vertes du puy, vinaigrette moutardée à l'échalote (σαλάτα με κρύες φακές με βινεγκρέτ και κρεμμυδάκι), για κυρίως πιάτο Gigot d'agneau allaiton de l'aveyron, purée maison (μπούτι αρνίσιο γάλακτος με πουρέ πατάτας) και για επιδόρπιο Tarte Tatin με παγωτό... Για κρασί, το Pouilly - Fumé Pascal Jolivet (2006) μια χαρά μου φάνηκε (αγόρασα από το αεροδρόμιο φεύγοντας και δύο για το σπίτι).

Υ.Γ.1: Ως Έλληνες, η πρώτη φράση που μαθαίνουμε στην Γαλλία είναι "bien cuit" (καλοψημένο)... Θυμηθείτε με!
Υ.Γ.2: Προσεχώς: α. Τι μου έκανε τεράστια εντύπωση σε αυτήν την επίσκεψη μου στο Παρίσι και β. που μπορεί να φάει κανείς το καλύτερο confit de Canard...

[ENG] My favourite bistro in Paris is
Chez André at 12 rue Marbeuf. That means that it is in the heart of the golden triangle (Triangle D' Or) of Paris.

Digg my article

Share

Creative Commons License

14 comments:

philos said...

Αν κρίνω από την δημοτικότητα αντίστοιχου δικού μου ποστ για το Παρίσι όπου μίλαγα και γω για το Chez Andre και το Au gamin de Paris πρέπει πλέον να υπάρχουν αρκετοί Έλληνες που τα έχουν επισκεφθεί!
Στο δεύτερο πήγανε και η Δ. με τον Σ. και μείνανε ευχαριστημένοι από το φαί αλλά όχι από τις τάρτες του!?!?!?
Εγώ πάλι στο Andre θα θυμάμαι για πάντα την κοντόσωμη σερβιτόρα που μοιάζει σαν να ξεπετάχτηκε από γελοιογραφία του Quino με την στολή της και το ύφος της και το ύφος της όταν παρήγγειλα 2 γλυκά αντί για 1 στο τέλος!
Εκείνο το ζευγάρι, εκείνος κοντός και μίζερος αλλά πλούσιος και καλοντυμένος και εκείνη απλά Θεά δίπλα μας ακριβώς -μιας και συνηθίζεται στα γαλλικα brasserie να κάθεσαι δίπλα με άλλους ξένους - και αυτός να προσπαθεί να την ξελογιάσει φέρνοντας μία πελώωωρια πιατέλα με στρείδια και σαμπάνια!!!
Αυτή πάντως παρέμενε αμέτοχη και κρύα όσο καθίσαν εκεί!

Θυμάμαι τα υπέροχα σαλιγκάρια....
Στο δεύτερο μας ταξίδι πήγαμε κατευθείαν για φαί εκεί και παραγγελνοντας τα σαλιγκάρια με το που ήρθαν στο τραπέζι επιδύο λεπτά μύριζα το άρωμα τους...
Η Γαλλίδα κυρία στο πλάι βλέποντας μου με ρώτησε αν είμαι Ισπανός ή Πορτογάλλος. Της είπα Έλληνας!
Μου λέει τότε έχετε και στην Ελλαδα σαλιγκάρια για να την αφοπλίσω λέγοντάς της ότι εμείς τα παράγουμε και τα στέλνουμε στην Γαλλία!!!
Παραδέχτηκε τότε ότι στο μυαλό της ήταν ακόμη μια Ελλάδα που είχε επισκεφτεί πριν 20 χρόνια και που τρωγαμε όλοι σουβλάκι!!!
Και άλλα πολλά θυμάμαι ...
Όπως το υπεροχο Φιλέτο σως Μπερναίζ!
Τέτοιο δεν έχω φάει αλλου καλύτερο!
Αν και γω το φιλετάκι μου το παίρνω πάντα μέτρια ψημένο... και με κόκκινο κρασάκι κατα προτίμηση Βουργουνδιας!

an205 said...

όλο βολτούλες είμαστε...
να καλοπερνάς!!!!

thecutter said...

Happy new year to you too! I love your camera eye!

Anonymous said...

Εγώ πάντως προτιμώ τα σουβλάκια και τους χοχλιούς! Χε Χε!

Πολύ όμορφο το post του Κλέαρχου αλλά και το σχόλιο του philou!

Ταξίδεψα στο Παρίσι με αυτά!

Klearchos said...

Philos, για το Chez Andre έχω διαβάσει τα καλύτερα λόγια σε πολλά site... Για το Au gamin de Paris και τις σερβιτόρες / σερβιτόρους θα γράψω κάτι από Δευτέρα! Την "φίλη" σου πάντως με την αστεία μύτη δεν την είδα... Οι άλλες δύο - τρεις που θυμάμαι ήταν, πάντως, ακόμα εκεί!

(Περάσαμε ωραίες στιγμές στο Παρίσι εκείνη την περίοδο!!)

An205, τι να κάνω... Πρέπει που και που να ξεφεύγεις και από την δουλειά... Πάντως μου έχει λείψει το νησί...

the Cutter, happy New Year to you too!!!

Penny, ούτε και αυτά λείπουν από το Παρίσι... Χοχλιούς (σαλιγκάρια) μπορείς να βρεις παντού, μαγειρεμένα βέβαια με διαφορετικό τρόπο από ό,τι κάνουμε στην Ελλάδα και σουβλάκι - γύρο μάλιστα - μπορείς να βρεις στην περιοχή saint Michel! Το Παρίσι είναι μία πόλη για όλα τα έθνη! Καλή Χρονιά!!

Unknown said...

oses fores exo paei sto Parisi dustyxos den iksera to Chez Andre... krima...

JSP said...

Shame on me..

I'm french, but I don't now what is the golden triangle!!

I think your knowledge about Paris are better than mine (the little southpeople)!

Klearchos said...

Zoaki, την επόμενη φορά!! :)

Klearchos said...

Hahaha, Phenyx!! It is only because I read the tourist guide!!

Σοφία said...

Ούτε εγώ το ήξερα το Χρυσό Τρίγωνο. Μήπως είναι μύθος; :-p

Γενικώς δεν είμαι λάτρης της γαλλικής κουζίνας, όσο για το bien cuit, άλλο εννοώ εγώ όταν το λέω κι άλλο καταλαβαίνουν τα garçons (ή μάλλον οι chefs). Βασικά στη Γαλλία, αν δεν είσαι διατεθιμένος να φας το κρέας λίγο ροζουλί, καλύτερα να περιοριστείς στα frites.

Klearchos said...

Μύθος το χρυσό τρίγωνο; Απαπαπα!! :)

Σοφία, έχεις δίκιο για το καλοψημένο... Στην Γαλλία ακόμα και το η έννοια "καλοψημένο" έχει όρια, οπότε λίγο αιματάκι θα το φας... :)

Unknown said...

Καλή χρονιά Κλέαρχε, πάντα ευτυχισμένος και χαρούμενος και με διάθεση και δυνατότητα για ταξίδια.

Πολύ ωραίες οι foto όπως πάντα.

Θα συμφωνήσω και εγώ με τον philo για το "gamins de paris". Είναι το πιο ωραίο μέρος για φαγητό, τουλάχιστον από αυτά πού είχα επισκεφθεί εγω στο Παρίσι. Αν συνδυαστεί και με βολτίτσα στο MArais, (μακράν το πιό ενδιαφέρον μέρος στο Παρίσι κατά την γνώμη μου, είναι super.

Πολύ καλές αναμνήσεις και από την JACOBINE κοντά στο quartier latin.

Και ναι θα συμφωνήσω και εγώ. Το πιο ωραίο έκθεμα στο Λούβρο είναι η Νίκη της Σαμοθράκης.

Και γενικά το Παρίσι είναι τόσο όμορφο που μοιάζει με παραμυθένιο σκηνικό θεάτρου.

Φιλιά πολλά

Όλγα

philos said...

Όλγα, χαίρομαι που υπάρχουν και άλλοι που συμφωνούμε στα πιο ωραία μέρη που μπορείς να πας Παρίσι.
Ειδικά μια βολτούλα στο Marais Κυριακάτικα είναι μούρλια!
;)

Klearchos said...

Όλγα, στο Au Gamins de Paris μπορείς να φας το καλύτερο Confit de Canard!! Και φυσικά να μην μιλήσουμε για τάρτες και γλυκά!! Φιλιά και από εμάς!!