Saturday, January 26, 2008

Είδαν άνθρωπο στον Άρη;

Χθες στην πρώτη σελίδα της γνωστής μηχανής αναζήτησης Yahoo υπήρχε μια "περίεργη" είδηση. Σε μια φωτογραφία της NASA από τον πλανήτη Άρη διακρίνεται καθαρά μία ανθρώπινη φιγούρα... Δεν με πιστεύτε; Η αλήθεια είναι ότι κάτι μοιάζει με άνθρωπο στην φωτογραφία... Άσε που είναι και πράσινο, όπως ισχυρίζεται και η παραφιλολογία για τους Αρειανούς...Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι βλέπουμε μια ανθρώπινη φιγούρα στην φωτογραφία οφείλεται στο φαινόμενο της παρειδωλίας, το οποίο είναι το "ψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένα δυσδιάκριτο ή ασαφές εξωτερικό ερέθισμα εκλαμβάνεται εσφαλμένα ως ευκρινές και πλήρως αναγνωρίσιμο." Παράδειγμα παρειδωλίας είναι το γεγονός ότι βλέπουμε πρόσωπα, μορφές και φιγούρες στα σύνεφα...

Οι ειδικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο ανθρωπόμορφος βράχος της φωτογραφίας στην πραγματικότητα έχει ύψος μόλις μερικές ίντσες...Το περίεργο: Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί από το ρομπότ της ΝΑΣΑ "Spirit Rover" στον κρατήρα Gusev του Άρη το 2004, αλλά μόλις πρόσφατα έκανε την εμφάνιση της σε μία κινέζικη ιστοσελίδα.

Φωτογραφίες από το Clife.in - See Life in Pictures και The Planetary Society. Δείτε το βίντεο του BBC.

10 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

The truth is out there!!!

cyrusgeo said...

Δεν υπάρχει αμφιβολία -- είναι μια παρειδωλία.

Πέρα από τα στιχάκια, όμως, όπως μπορείς να δεις κι εδώ, ο "βράχος" όντως έχει ύψος λίγες ίντσες, και η φωτό στάλθηκε από τον Άρη πριν από δύο μήνες, οπότε δεν υπάρχει τίποτε περίεργο -- πέρα από το γεγονός ότι κάτι τόσο απλό μπόρεσε να παρερμηνευτεί από τους λάτρεις της συνωμοσιολογίας.

Επιπλέον, η φωτό είναι έγχρωμη. Αυτό σημαίνει πως η "φιγούρα" θα πρέπει να έμεινε απολύτως ακίνηση για τουλάχιστον ενάμισι λεπτό, ώστε να προλάβει το "ρόβερ" να αλλάξει φίλτρα στο φακό της μηχανής, η οποία τραβά ασπρόμαυρες φωτογραφίες, όπως γίνεται σχεδόν πάντοτε στο διάστημα.

Πού διάβασες ότι τραβήχτηκε το 2004;

Anonymous said...

Η παρειδωλία παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις με σύνθετα σχήματα. Δεν σας έχει τύχει και στα σπίτια που έχουν μωσαϊκά να "ανακαλύπτετε" διάφορες οικείες φιγούρες όταν τα κοιτάζετε αρκετή ώρα και με ένα συγκεκριμένο τρόπο; Απλά δεν γνώριζα τον όρο αυτού που συνέβαινε, αλλά ήξερα πως συμβαίνει.

pølsemannen said...

Ο +Λιακό+ είναι, με πράσινη προστατευτική στολή από τους φίλους και συμμάχους ΕΛ, ενώ μαζεύει στοιχεία για το δεύτερο νταμαροπακέτο του για τον πλανήτη Άρη...

Anarchist said...

Ανθρωπάκι και μάλιστα όντως είναι πράσινο! Και δεν πρόκειται για παλιά φωτογραφία αλλά για νέα.

Το πράσινο ανθρωπάκι είναι φίλαθλος του ΠΑΟ που κατέφυγε στον Άρη για να βρει λίγη ησυχία μετά την τεσσάρο από τον γαύρο!

sweetscentofbeirut said...

hey klearchos,

Thank you for your dropping by and leaving me a comment.I've been out of touch and contact with alot of friends and the world as well. I think I might need a reality check: or I might just need to blog more often.. hehe

I wanted to tell you congradulations about getting married! Sorry for being so late.
How is life in Bulgaria by the way?

Klearchos said...

Cyrusgeo, για το 2004 το διάβασα σε κάποιο αμερικάνικο πρακτορείο ειδήσεων... Έτσι κι αλλιώς, πάντως, η ΝΑΣΑ δεν δίνει τις φωτογραφίες αμέσως στην δημοσιότητα... Συνήθως τις επεξεργάζεται και μετά...

Κωνσταντίνα, εγώ δεν ήξερα καν ότι είχε κάποιο όνομα αυτό το φαινόμενο!!

Polsemannen, αυτό δεν μου είχε περάσει από το μυαλό!! :)

Anarchist, δεν νομίζω ότι ο Άρης είναι αρκετά μακριά για να την κάνουν οι Παναθηναϊκοί μετά την τεσσάρα...

Sweet Scent of Beirut I have a lot of work and usually I am working too many hours... The city is nice with capabilities but it is very poor and the temperature dropped at even -18oC!!

river said...

Μωρέ λες? Εγώ πάντως θα ήθελα να το παίξω Σκάλι παρέα με έναν Μόλντερ και ανακαλύψω την αλήθεια...
Όπως και να έχει... you never know!

zouri1 said...

φοβερη είδηση.

CyberEddie said...

May the force be with you.


Με τρελαίνει η παρα-ψυχο-αρειανο-area 51-φιλολογία!