Monday, February 11, 2008

Φωτογραφία: Μια αφαιρετική τέχνη...

Όταν πριν από έναν μήνα περίπου ανέβασα κάποιες φωτογραφίες από τον Στρυμόνα, η Georgia, η οποία, όπως κατάλαβα από το ιστολόγιο της, είναι Ελληνίδα που ζει και δουλεύει στην Βουλγαρία, έγραψε το εξής σχόλιο: "Τί όμορφη που δείχνει η Βουλγαρία στις φωτογραφίες! (Για την πραγματικότητα, δεν θα πω κουβέντα, μην με πείτε κακιάααα)".

Ως απάντηση έγραψα το εξής σχόλιο: "Παντού στον κόσμο υπάρχουν όμορφες και άσχημες εικόνες... Είτε είναι η Σαντορίνη, είτε το Μπλαγκόεβγκραντ... Η φωτογραφία έχει το καλό ότι μπορεί να απομονώσει τις όμορφες εικόνες και καμμιά φορά να κάνει τις άσχημες να δείχνουν όμορφες... Για να το κάνει αυτό, όμως, πρέπει και ο φωτογράφος να έχει την ανάλογη διάθεση...".

Μετά την επίσκεψη μου στην Σαντορίνη, πριν από δύο Σαββατοκύριακα, ήρθε ο καιρός να αποδείξω τα λεγόμενα μου...


Μπλαγκόεβγκραντ...

Struma River in Winter

Ο Στρυμόνας μια χειμωνιάτικη ημέρα... Το τοπίο φαντάζει ειδυλιακό...





Η ίδια θέα από λίγα βήματα πιο πίσω...



Σαντορίνη...

View from Fira

Θέα στην Καλντέρα από τα Φηρά...





Αν, όμως, κοιτάξεις προς τα κάτω...

14 comments:

Anonymous said...

Αχ! Η φωτογραφία από το Στρυμόνα θυμίζει ολλανδικό πίνακα! Ζηλεύω! Τη θέλω!

Zaphod said...

Σωστός ο Κλέαρχος!

Anonymous said...

ο λαός λέει 1 φωτογραφία 1000 λέξεις. μένει στον φωτογράφο να επιλέξει τι θα πει

the_sailor said...

Και γιατί να κοιτάξεις προς τα κάτω;

Έχεις τέτοια θέα στο βάθος και εσύ θα κοιτάξεις προς τα κάτω; :Ρ

Agobooks said...

Καλή βδομάδα, Κλέαρχε!

Hypatia said...

Είναι πολύ σημαντική η ικανότητα να εστιάζεις στα όμορφα που βρίσκεις στο δρόμο σου και να προσπερνάς τα άσχημα.
Αυτό βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στη φωτογραφία, αλλά και στη ζωή γενικότερα.

Klearchos said...

Coolplatanos, μπορείς να την κατεβάσεις από το Flickr!

Zaphodр, καλημέρα!!

Evlahos, έτσι είναι!! Καλημέρα!

The Sailor, έχεις απόλυτο δίκιο... Με τέτοια ομορφιά γύρω σου τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες...

N.Ago και σε σένα καλή εβδομάδα!!

Hypatia, υποθέτω ότι το στυλ των φωτογραφιών που τραβά κανείς έχει να κάνει και με την διάθεση του αλλά φυσικά και με την στάση του απέναντι στην ζωή γενικότερα...

Καλημέρα σε όλους!!

Σοφία said...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Αυτός είναι ο λόγος που τα μέρη που γνωρίζουμε μόνο από φωτογραφίες μας φαίνονται τόσο όμορφα :-)

Γιωργος Μανουσακης said...

Κλέαρχε πολύ πετυχημένη η σύγκριση σου!

Εγώ πάντως προτιμώ συνήθως να καταγράφω τις όμορφες εικόνες, αν και κάποιες φορές είναι επιβεβλημένο να καταγράφουμε και να προβάλουμε και τα άσχημα.

Rynoventoux said...

Συμφωνώ με τα λεγόμενά σου, πράγματι επιβάλλεται θετική διάθεση ώστε ν'ανακαλύψεις κάτι ενδιαφέρον από το πουθενά, κάτι όμορφο στο άσχημο, συνήθως δυσδιάκριτο. Χρειάζεται κριτική ματιά, πράγμα που δεν είναι πάντοτε εύκολο. Άλλωστε (και για μένα εκεί έγκειται η μαγεία της φωτογραφίας) εκατό άνθρωποι να φωτογραφήσουν το ίδιο θέμα, ο καθένας θα το αποτυπώσει διαφορετικά, εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, εκδηλώνοντας ακόμη και μέρος της ψυχοσύνθεσής του.

Klearchos said...

Γιώργο και Σοφία, νομίζω ότι η φωτογραφία έχει πολύ να κάνει με την διάθεση του φωτογράφου από την μία και την διάθεση αυτού που την παρατηρεί...

Έχετε παρατηρήσει στα αγέλαστα πορτραίτα συγγενών; Ανάλογα με την δική μας διάθεση νομίζουμε είτε ότι μας κοιτάνε με χαρά είτε με νεύρο...

ΝΜ, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Καλωσήρθες...

Giorgia_is_coming_to_town said...

Την δική μου διάθεση ενδεχομένως να επηρεάζει, το ότι πραγματικά, ελάχιστα "όμορφα" έχω δει, τα τρία χρόνια που ζω εδώ. Και γνωρίζοντας έναν τόπο, βλέποντας περισσότερα "στραβά", δεν μπορείς να θαυμάσεις τα όμορφα τοπία στις φωτογραφίες. Η αλήθεια είναι, ότι στην δική σου περιοχή, το Μπλαγκόεβγκραντ, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι εδώ. Είχα την ατυχία, να ζω σε μία από τις χειρότερες περιοχές της χώρας και να αντιμετωπίζω καθημερινά την άσχημη πλευρά της.Τα βιώματά μας, καμιά φορά, επηρεάζουν την κρίση μας, το παραδέχομαι. Π.χ στην Ελλάδα ζούσα στο Ναύπλιο, που κατά γενική ομολογία είναι από τις πιο όμορφες πόλεις, εμένα πάλι δεν μου λέει κάτι ιδιαίτερο, γιατί πολύ απλά την έχω συνηθίσει. Σόρρυ για το σεντονάκι :)

Klearchos said...

Στο Ναύπλιο έχω μεγαλώσει! Εκεί γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν οι γονείς μου! Και είναι πραγματικά η πιο όμορφη πόλη της ηπειρωτικής Ελλάδας!!

Υ.Γ.: Τα "σεντονάκια" είναι πάντα ευπρόσδεκτα!!

Giorgia_is_coming_to_town said...

Τότε Κλέαρχε είμαστε δις γείτονες!!!