Tuesday, February 26, 2008

Чалга (Τσάλγκα)


Η Чалга (τσάλγκα) είναι είδος Βουλγάρικης μουσικής, μείγμα παραδοσιακών Βαλκανικών ρυθμών με Αραβικούς, Τουρκικούς, Ελληνικούς, Τσιγκάνικους, καθώς και με άλλα ακούσματα. Είναι αντίστοιχη της "Турбо-фолк" (τούρμπο-φολκ) στην Σερβία και των δικών μας "Σκυλάδικων".

Η λέξη Чалга προέρχεται από την Τουρκική λέξη çalgı, που σημαίνει "παίζω" ή "μουσική". Απαγορευμένη κατά την διάρκεια της Σοσιαλιστικής εποχής, σήμερα όχι μόνο ακούγεται παντού, αλλά φτάνει να αποτελεί την "βαριά βιομηχανία" της Βουλγαρίας.

Ένα μεγάλο, βέβαια, μέρος του ντόπιου πληθυσμού κυριολεκτικά αντιπαθεί αυτό το είδος της μουσικής. Ο ένας λόγος είναι για τις τουρκικές και τσιγκάνικες επιρροές που έχει και ο άλλος γιατί θεωρείται "χαμηλού επιπέδου" και "ανήθικη": τραγουδίστριες με εμφάνιση που - κατά κανόνα - προέρχεται από αναρίθμητες πλαστικές εγχειρήσεις χορεύουν με αδαμιαία περιβολή - κυριολεκτικά τα απολύτως απαραίτητα - στην πίστα και στα βίντεοκλιπ.

Όποιος βρεθεί στην Βουλγαρία και ανοίξει το ραδιόφωνο δεν θα αργήσει, επίσης, να καταλάβει ότι ένα μεγάλο μέρος των τραγουδιών είναι διασκευές αντίστοιχων Ελληνικών, αλλά, συνήθως, σε λίγο πιο λαϊκούς ρυθμούς...




Χαρακτηριστικό παράδειγμα "τσάλγκα", ένα από τα τραγούδια που μου άρεσαν αρκετά, είναι το "Стаята" (Σταγιάτα - "το Δωμάτιο") της Ивена (Ιβένα - η τραγουδίστρια της φωτογραφίας). Το τραγούδι βρίσκεται στην συλλογή "Fresh Hits 2007"

[ENG] Song: "Стаята" (Stayata) by Ивена.


Για streaming προτείνω Радио "Вероника".

[ENG] Чалга (Chalga) is a form of Bulgarian music a mixture of Balkan folk, incorporating a blend of Arabic, Turkish, Greek, and Roma influences, as well as motifs from Balkan traditional music, even flamenco and klezmer music.

Digg my article

Share

Creative Commons License

4 comments:

Anonymous said...

Λολ, μουσική για μάτι την λέω εγώ. ;-)

Αλήθεια, δουλεύεις εκεί;

Σοφία said...

Εμένα μ' αρέσει πάντως :-)

alienlover said...

πολλά ωραία ποστ για την Βουλγαρία, μετακόμισες ή διακοπές;

Klearchos said...

George Ntassios, ξυπνάει όλες τις αισθήσεις!! χαχαχαχα

Σοφία, κι εμένα!! Κι εμένα!!

Alienlover, ήρθα για δουλειά και μάλλον θα είμαι μέχρι τον Ιούνιο εδώ...