Sunday, April 20, 2008

Οι Λαζαρίνες της Βουλγαρίας | Лазарки



Лазаровден (Λαζάροβντεν) σημαίνει στα Βουλγαρικά "η μέρα του Λαζάρου". Παραδοσιακά, λοιπόν, αυτήν την μέρα τα κορίτσια, συνήθως σε ομάδες των δέκα, ξεκινούσαν από το σπίτι της πιο όμορφης της ομάδας τραγουδώντας να γυρίσουν όλο το χωριό... Τα τραγούδια του Λαζάρου εξυμνούν την ομορφιά των ανύπαντρων κοριτσιών, την αγάπη, την αγνότητα της μητρικής αγάπης κ.α..

Изгряло е ясно слънце,
Ой. Лазаре, Лазаре,
Изгряло е е ясно слънце,
у Радкини равни двори,
не е било ясно слънце,
най била сама Рада,
с черни очи еленови,
с бели зъби бисерови,
с тънка снага самодивска.

Πλούτη, υγεία και αγάπη - σύμφωνα με την παράδοση - έφερναν τα κορίτσια στα σπίτια που επισκέπτονταν... Στην συνέχεια τα κορίτσια επέστρεφαν στο σπίτι από το οποίο ξεκίνησαν για να μοιραστούν τα δώρα που ελάμβαναν.



Την επόμενη μέρα, την Κυριακή των Βαΐων, τα κορίτσια πηγαίνουν στο ποτάμι όπου ρίχνουν τα στεφάνια τους. Αυτό που θα το πάρει πιο γρήγορα το ποτάμι καθορίζει το "καλύτερο κορίτσι" και ταυτόχρονα το σπίτι όπου θα γίνει μια μικρή γιορτή...

Φωτογραφία από την Βουλγαρική Βικιπαίδεια. Πληροφορίες από Sofia News Agency και από την ιστοσελίδα БГ История.


Σημείωση 1: Οι Λαζαρίνες στην Βουλγαρία ονομάζονται Лазарки (Λαζάρκι).
Σημείωση 2: Το έθιμο υπάρχει και στην Ελλάδα και πιθανότατα οι ρίζες του βρίσκονται σε αρχαιοελληνικές τελετουργίες που σχετίζονται με την Άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης.


[ENG] The traditional celebrations for the day of Lazarus in Bulgaria. Even though Bulgarians are more sedulous in keeping the tradition of the "Lazarines", this tradition exists also in Greece and in fact it derives from ancient rituals for Spring and the rebirth of nature...
[BUL] Лазаровден.


Creative Commons License

8 comments:

Anonymous said...

Και βέβαια υπάρχει το έθιμο στη Βόρεια Ελλάδα. Τι μου θύμησες τώρα... Την παιδική μου ηλικία στα Γρεβενά. Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σου!

Klearchos said...

Καλό βράδυ, Νίκο!

Σοφία said...

Ήμουν έτοιμη να σου πω ότι το ίδιο έθιμο υπάρχει σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, αλλά μετά είδα ότι το λες μόνος σου ;-)

Klearchos said...

Το έθιμο το ήξερα στην Ελλάδα... Σήμερα που πήγα στην Σόφια, όμως, είδα κοριτσάκια ντυμένα παραδοσιακά στους δρόμους και υποψιάστηκα ότι υπάρχει και στην Βουλγαρία. Μετά το διασταύρωσα σε ένα Βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που παρακολουθώ...

diastimata said...

Τα έθιμα σύνορα δεν γνωρίζουν...

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Προσδοκούν ανάσταση νεκρών, ή το φωτεινό πρόσωπο του Οργασμού όπως κάθε κολασμένος.

Kat Mortensen said...

We have already celebrated Easter, here in Canada. In fact today is the 5th Sunday of Easter in the Catholic Church, of which I am a member. Are you a Christian, Klearchos?

I like the story of Lazarus. The Bulgarians have a lovely way of celebrating the day. I like the costumes - very colourful and cheery.

Kat

Klearchos said...

Diastima, έτσι είναι!! Πόσο μάλλον τώρα που με την Ευρωπαϊκή ένωση τα σύνορα ουσιαστικά καταργήθηκαν...

Διόνυσε, ξέφυγες!! χαχαχα

Poeticat I am Christian, Greek Orthodox... Even though Bulgarians are more sedulous in keeping the tradition of the "Lazarines", this tradition exists also in Greece and in fact it derives from ancient rituals for Spring and the rebirth of nature...