Monday, June 09, 2008

Ράφτινγκ στον Στρυμόνα...


Rafting in River Struma

Το φαράγγι ή πέρασμα της Κρέσνα (Кресненски пролом) βρίσκεται στην νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στην ομώνυμη πόλη. Το πέρασμα έχει σμιλευτεί από τον ποταμό Στρυμόνα, ο οποίος πηγάζει από τα βουνά της Βίτοσα και εκβάλλει στον Στρυμονικό κόλπο, στο Αιγαίο. Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός βιότοπος, όχι μόνο για τα είδη των ζώων που ζουν εδώ, αλλά και γιατί βρίσκεται στην διαδρομή "Via Aristotelis" (δρόμος του Αριστοτέλη), μία από τις διαδρομές των μεταναστευτικών πουλιών από την Ευρώπη προς την Αφρική.

Rafting in River Struma

Κάθε Σαββατοκύριακο, το φαράγγι είναι γεμάτο με κόσμο που έρχεται για ράφτινγκ στα ορμητικά νερά του Στρυμόνα...

Rafting in River Struma

Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma

Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma Rafting in River Struma

Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 41° 46' 59''N, 23° 9' 20''E


Ιστορικό Στοιχείο: Στο φαράγγι της Κρέσνα δόθηκε από τις 8 έως τις 18 Ιουλίου του 1913 (με το παλιό ημερολόγιο) μεγάλη μάχη, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Βαλκανικού Πολέμου μεταξύ Ελληνικών και Βουλγαρικών στρατευμάτων. Ο Ελληνικός στρατός, μετά τις νίκες του στο Κιλκίς-Λαχανά και στην Δοϊράνη, άρχισε να καταδιώκει τον Βουλγαρικό στρατό, χωρίς, όμως, να παίρνει ιδιαίτερες προφυλάξεις. Οι Βούλγαροι, με επικεφαλής τον στρατηγό Иван Сарафов (Ιβάν Σαράφοβ) μετέφεραν στρατεύματα από το Σερβικό μέτωπο και ο Ελληνικός στρατός, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκη, κινδύνεψε σοβαρά με καταστροφή στα στενά της Κρέσνας, όπου ο Βουλγαρικός στρατός σχημάτισε γραμμή άμυνας. Ο Ελληνικός στρατός με ηρωισμό και αρκετές θυσίες, όπως ο θάνατος του ήρωα στρατιωτικού Ιωάννη Βελισσαρίου, κατάφερε να κρατήσει τις θέσεις του. Τελικά, στις 17 Ιουλίου του 1913 (παλαιό ημερολόγιο) συμφωνήθηκε μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας ανακωχή και δέκα ημέρες αργότερα υπογράφτηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου, με την οποία τελείωσε ο δεύτερος Βαλκανικός πόλεμος.

[ENG] The Kresna Gorge is a valley in South-Western Bulgaria, near the city Kresna. It was formed by Struma River, which stems from Vitosha Mountains and flows into the Aegean Sea. It is one of the most important parts of the migratory flyway, called "Via Aristotelis".
[BUL] Рафтинг спускания по Струма в Кресненското дефиле.

Digg my article

Share

Creative Commons License

5 comments:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Ποιός φώναξε, νομίζω ότι άκουσα:"στάση να κατέβω!"....

ο δείμος του πολίτη said...

Περάσατε υπέροχα όπως βλέπω. Τέλειες φωτογραφίες.

Anonymous said...

Ας πάρουμε τα μάτια μας από τα "Ραφτινγκ στο Στρυμόνα",και τις καυτες τραγουδιστριες, και ας τα στρέψουμε στη πατρίδα μας,και σ΄όλους εκείνους που άδικα "τίμησε" ακόμα μια φορά η καταστροφή... Για όλους, ίσως το πιο σημαντικό που μπορούμε να κρατήσουμε κι απ΄αυτή τη συμφορά τη δύναμη του εφήμερου... μέσα σε μια στιγμή, όλα τα αποκτήματα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, μπορούν να μετατραπούν σε στάχτες.... Ίσως τελικά αυτός να είναι κι ο "στόχος¨".. του σεισμού... της φωτιάς... του τέλους. Να μας θυμίσουν ξανά πια είναι τα πραγματικά σημαντικά στη ζωή, να μας κάνουν να επαπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.... Θα το κάνουμε ξανά για λίγο... Θα ξεχαστούμε ξανά σε λίγες μέρες μέσα στην εφήμερη καθημερινότητά μας... μέχρι να ξυπνήσουμε από μια νέα συμφορά....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΛΕΑΡΧΕ.. Υπαρχουν πιο σοβαρα προβληματα απο τις υπεροχες φωτογραφιες σου στο τοπο που εισαι,και που καιρο τωρα προσπαθεις να μας προβαλεις σαν τον Παραδεισο...τις ζωης σου. Και για κάποιους από μας αυτό δεν είναι ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

katerina said...

Οκ! Εγώ πάλι θα μείνω στις φωτογραφίες, άντε και σε καμιά βόλτα στη γύρω περιοχή! Εκεί μέσα δεν μπαίνω που να μου ξεχρέωναν όλα μου τα χρέη... (χμ τώρα που το ξανασκέφτομαι, μόνο αν μου τα ξεχρέωναν θα έμπαινα...)

Klearchos said...

Διόνυσε, δεν άκουσα!! Τον κάλυπτε ο ήχος του τυμπάνου για τον ρυθμό στα κουπιά!! Χαχαχαχα!

Δήμο, καλά περάσαμε, αν και εμείς δεν κάναμε ράφτινγκ... Εμείς τους παρακολουθούσαμε, μπας και πάρουμε θάρρος για το μέλλον... ;)

River, για αυτό λένε: "έχω πνιγεί στα χρέη"; Ε, δεν χρειάζεται να το κάνεις και κυριολεκτικά!! :)