Friday, June 13, 2008

Το μοναστήρι του Ζέμεν...


Zemen Monastery

Το Μοναστήρι του Св. Йоан Богослов (Σβέτι Ιοάν Μπογκοσλόβ - Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου) βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από την πόλη Земен (Ζέμεν) και 70, περίπου, χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια.

Zemen

Η πόλη του Ζέμεν... Θέα από το μοναστήρι...


Είναι κτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές των Конявска планина (Κονγιάβσκα πλανίνα - Βουνά Κονγιάβσκα), εκεί που ξεκινάει το φαράγγι του Ζέμεν. Το φαράγγι αυτό, λόγω της θέσης του, ήταν στρατηγικής σημασίας και για αυτό το Ζέμεν είναι γνωστό ως οχυρωμένο χωριό από τους Μεσαιωνικούς χρόνους και αναφέρεται σε αρχεία από τον 11ο αιώνα.


Zemen Monastery

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου είναι η παλαιότερη κατασκευή μέσα στο μοναστήρι. Εκτιμάται ότι έχει κτιστεί τον 11ο αιώνα. Έχει, πρακτικά, κυβικό σχήμα με 9,18 μέτρα μήκος, 8,71 μέτρα πλάτος και 7 μέτρα ύψος (11,20 με τον τρούλο) και έχει κτίστει από πέτρες. Εσωτερικά είναι διακοσμημένη με εκπληκτικές τοιχογραφίες, το πρώτο στρώμα των οποίων ανάγεται στο δεύτερο μισό του 11ου αιώνα, ενώ το δεύτερο στον 14ο. Χαρακτηριστικές εικόνες είναι: "Χριστός Παντοκράτορας" (καθώς μεταφέρεται από 12 αγγέλους) στο κέντρο του τρούλου. Οι δώδεκα προφήτες (Σαμουήλ, Ααρών, Μωυσής, Δανιήλ, Ελισαίος, Ηλίας, Αββακούμ κλπ.) απεικονίζονται στο τύμπανο κάτω από τον τρούλο. Στα τόξα του θόλου βρίσκονται οι τέσσερις Ευαγγελιστές.

Zemen Monastery

Άλλες χαρακτηρηστικές αγιογραφίες είναι: η αγιογραφία της "Σταύρωσης", η οποία βρίσκεται στον δυτικό τοίχο του βορείου θόλου, το "Μοίρασμα των ιματίων του Ιησού Χριστού", "Η κοίμησις της Θεοτόκου", "Η Παναγία βρεφοκρατούσα", "Η Ανάληψις", "Η Δίκη του Πιλάτου", "Η Κοινωνία των Αποστόλων", "Ο Ιησούς Χριστός στον Άννα και Καϊάφα", "Η σφυρηλασία των καρφιών"

Πολλές είναι και οι τοιχογραφίες που αναπαριστούν αγίους, όπως τον Απόστολο Πέτρο, την Αγία Άννα (φωτογραφία), τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη, τον Άγιο Ιωάννη της Ρίλα κ.α.

Οι τοιχογραφίες του 14ου αιώνα φιλοτεχνήθηκαν με την οικονομική προσφορά του деспот Деян Драгаш (Δεσπότης Ντέγιαν Ντραγκάς - Δραγάσης - Σερβικά: Dragaš) και της γυναίκας του Доя (Ντόγια από το Евдокия - Ευδοκία), οι οποίοι απεικονίζονται σε τοιχογραφίες στον ναό [1][2]. Ο Δεσπότης Ντέγιαν ήταν Σέρβος σεβαστοκράτορας (ο Σεβαστοκράτωρ ήταν ανώτατος τίτλος της βυζαντινής αυλής, ο οποίος υποδήλωνε την ανώτατη αρχηγία τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο). Η εγγονή του Δεσπότη Ντέγιαν, Jelena Dragaš (Ελένη Δραγάση) ήταν η μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Zemen Monastery Zemen Monastery Zemen Monastery Zemen Monastery
Zemen Monastery Zemen Monastery Zemen Monastery

Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 42° 28' 3''N, 22° 44' 18''E


[ENG] The Bulgarian town of Zemen is situated in the valley of the river Struma at the northeastern slopes of the Konyavska mountains where the Zemen Gorge starts. The church of Saint John the Theologian (the one who speaks about God) is a small cubic church built in the 11th century. Inside the church there are incredible murals of the 11th and 14th century.
[BUL] Земенският манастир "Св. Йоан Богослов".
Digg my article

Share

Creative Commons License

2 comments:

ΠΡΕΖΑ TV said...

Τις καλημερες μου!!!

Klearchos said...

Καλημέρα, φίλε μου!!