Saturday, June 14, 2008

Τα ερείπια της Αγίας Βαρβάρας στο Μελένικο...


St. Barbara

Η църква "Света Барбара" (Τσέρκβα Σβέτα Μπάρμπαρα - εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας) εκτιμάται ότι είχε κτιστεί τον 15ο αιώνα. Σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπια της. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από την Кордопулова къща (Κορντοπούλοβα κάστα - oικία των Κορδόπουλων).


St. Barbara

St. Barbara St. Barbara St. Barbara St. Barbara Melnik

Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 41° 31' 22''N, 23° 23' 54''E


[ENG] Not far from the Kordopulov House, at the Bulgarian village of Melnik, are the ruins of the 15th century church of Santa Barbara.
[BUL] Църква "Света Барбара", Мелник, България.
Digg my article

Share

Creative Commons License

3 comments:

Anonymous said...

Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχουν θεμέλια από ελληνικό ή ρωμαϊκό λαο; Θάναι περίεργο...

Anonymous said...

Εννοώ, φυσικά, ναό... ;-)

Klearchos said...

Το Μελένικο είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, το οπόίο έχει ιδρυθεί από τους Θράκες και έχει περάσει από την κατοχή σχεδόν όλων των εθνοτήτων που περάσαν από την περιοχή των βαλκανίων.

Υπολείμματα της αρχαίας Θρακικής πόλης βρίσκονται κατά καιρούς, όπως και κάποια των Ρωμαϊκών χρόνων... Από την ελληνική κλασσική εποχή (Φίλιππος ο Β) δεν γνωρίζω αν έχει βρεθεί κάτι... Επίσης δεν έχω διαβάσει ή ακούσει τίποτα για ναό κάτω από Αγία Βαρβάρα. Αντίθετα έχω ακούσει για Θρακικό ναό κάτω από τα ερείπια του Αγίου Νικολάου, λίγο έξω από την πόλη...

Το Μελένικο, πάντως, είχε πολλές εκκλησίες κατά την διάρκεια της Βυζαντινής κυριαρχίας καθώς για κάποιο διάστημα ήταν ο τόπος εξορίας Βυζαντινών ευγενών, οι οποίοι όταν έχτίζαν εκεί αρχοντικά σπίτια έχτιζαν μαζί - κατά κανόνα - και ένα παρεκκλήσι. Σήμερα υπάρχουν στην περιοχή τα ερείπια από περίπου 78 εκκλησίες και εκκλησάκια.