Friday, July 11, 2008

Στενήμαχος | Стенимахос


Църква "Св. Богородица Петричка"
Το Асеновград (Ασένοβγκραντ - "Η πόλη του Άσεν") είναι πόλη στην νότια Βουλγαρία, κοντά στην Φιλιππούπολη (Πλόβντιβ). Είναι γνωστή και με το Βυζαντινό της όνομα "Στενήμαχος". Δύο χιλιόμερα νότια της πόλης υπάρχουν τα ερείπια κάστρου, πολύ σημαντικού κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους. Στο χώρο του κάστρου διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση η διώροφη εκκλησία της Παναγίας Πετριτσιώτισσας του 13ου αιώνα με υπέροχες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα (τμηματικά σωσμένες) στο εσωτερικό της.


Asenovgrad Krepost

Asenovgrad Krepost Asenovgrad Krepost

Συνοπτικό ιστορικό χρονολόγιο

Η πόλη ιδρύθηκε από τους Θράκες γύρω στο 300 με 400 π.Χ., αν και υπάρχουν ευρήματα προϊστορικού οικισμού από το 7000 π.Χ..

46: Η πόλη κατακτάται από τους Ρωμαίους.

251: Η πόλη καταστρέφεται από τους Γότθους.

395: Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασπάται σε δύο τμήματα και η πόλη Στενήμαχος βρίσκεται στα όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Μέχρι τον 7ο αιώνα οι περιοχές της σημερινής Βουλγαρίας κατακλύζονται από Σλάβους. Το κάστρο της πόλης θεωρείται ότι χτίστηκε τον 6ο αιώνα από τον Ιουστινιανό ακριβώς για να προστατεύσει την Βυζαντινή αυτοκρατορία από τις επιδρομές των Σλάβων. Κατασκευαστικές εργασίες ενίσχυσης του κάστρου έγιναν από τους Βυζαντινούς τον 9ο και τον 11ο αιώνα. Στο κάστρο έχουν βρεθεί πολλά νομίσματα του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Θεόφιλου, ο οποίος ήταν αυτοκράτορας από το 829 ως το 842.

1014-1018: Ολόκληρη η Βουλγαρία κατακτάται από τους Βυζαντινούς [περίοδος Βασίλειου Β' Βουλγαροκτόνου] και παραμένει έως το 1185-1186.

1081: Ο Βυζαντινός στρατιωτικός Γρηγόριος Πακουριανός ιδρύει, σε περιοχή που παραχωρήθηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό, κοντά στην πόλη Στενήμαχο, το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σήμερα γνωστό ως Бачковски манастир (Μπατσκόβσκι Μαναστίρ) ή Μπάτσκοβο. Στο θέσπισμα του μοναστηριού αναφέρεται για πρώτη φορά η ύπαρξη του κάστρου.

1185-1186: H Στενήμαχος ξαναπερνάει στην εξουσία των Βουλγάρων.

1189: Οι περιοχές της Φιλιππούπολης και της Στενήμαχου λεηλατούνται από τους Σταυροφόρους της Γ' Σταυροφορίας.

1207: Το κάστρο της Στενήμαχου περιλαμβάνεται στο κράτος του Δεσπότη Αλέξι Σλαβ.

1230: Μετά την μάχη στην Κλοκοτνίτσα, στις 9 Μαρτίου, το κράτος του Δεσπότη Αλέξι Σλαβ περνάει ξανά στα χέρια της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας.

1231: Ο τσάρος Иван Асен II (Ιβάν Άσεν Β') της Βουλγαρίας ενισχύει το φρούριο της πόλης. Ταυτόχρονα χτίζει στο εσωτερικό του κάστρου την εκκλησία της Παναγίας Πετριτσιώτισσας.

1263: Το φρούριο και η πόλη καταλαμβάνονται από τους Βυζαντινούς [περίοδος Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου].

1344: To φρούριο και η πόλη ξαναπερνάει στα χέρια των Βούλγαρων [περίοδος τσάρου Иван Александър (Ιβάν Αλεξάντερ)]

1396: Ολόκληρη η Βουλγαρία υποδουλώνεται στους Οθωμανούς. Το κάστρο είναι γνωστό ότι διατηρείται σε κανονική κατάσταση μέχρι την περίοδο 1402-1410. Ο θρύλος θέλει το κάστρο να καταστράφηκε όταν, σε μια διαμάχη των δύο γιών ενός σουλτάνου, ο ένας από τους δύο κλείστηκε μέσα στο κάστρο. Στην πραγματικότητα ο θρυλός αφορά την διαμάχη της διαδοχής του Σουλτάνου Βαγιαζήτ Α'. Ο Βαγιαζίτ ήταν από τους πιο σημαντικούς σουλτάνους στην ιστορία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και θα είχε καταφέρει να καταλάβει μέχρι και την Κωνσταντινούπολη από το 1397 αν δεν είχε δεχτεί την αιφνίδια επιδρομή των Μογγόλων του Ταμερλάνου. Ο Βαγιαζίτ έχασε στις 28 Ιουλίου του 1402 την μάχη της Άγκυρας εναντίων των Μογγόλων και αιχμαλωτίστηκε. Οι Μογγόλοι έκλεισαν τον Βαγιαζίτ σε ένα κλουβί και τον χλεύαζαν καθημερινά. Ο Βαγιαζίτ δεν άντεξε τον καθημερινό εξευτελισμό και οκτώ μήνες μετά την αιχμαλωσία του, τον Μάρτιο του 1403, αυτοκτόνησε. Τον θάνατο του ακολούθησε ένας αγώνας διαδοχής μεταξύ των τριών γιών του.

03.03.1878: Με την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με την οποία έληξε ο Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος, η Βουλγαρία γίνεται ανεξάρτητο κράτος.

17.07.1878: Με την Συνθήκη του Βερολίνου η Ανατολική Ρωμυλία (όπου και η πόλη Στενήμαχος) επιστρέφει στον έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1885: Η Ανατολική Ρωμυλία ενώνεται με την Βουλγαρία.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία προβλέπει ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η πόλη Στενήμαχος χάνει πλέον τον Ελληνικό της χαρακτήρα.

1934: Η πόλη μετονομάζεται σε "Ασένοβγκραντ" (Η πόλη του Άσεν).



Η επιγραφή του Τσάρου Ιβάν Άσεν Β' στους βράχους του κάστρου...
[Φωτογραφία από την Wikipedia]


Ο θρύλος της πετρωμένης (Ο βράχος Ανάθεμα): Λέγεται ότι, όταν ήρθαν οι Τούρκοι, πολιορκούσαν το κάστρο για τρεις μήνες χωρίς επιτυχία. Τελικά, είδαν κάποια στιγμή μια γριά η οποία δεν είχε προλάβει να μπει μέσα στο κάστρο. Αυτή τους πήγε σε ένα σημείο όπου μπορούσαν να δουν όλη την περιοχή σαν την παλάμη του χεριού τους. Από το σημείο αυτό οι Τούρκοι είδαν ένα μονοπάτι. Ξεκίνησαν λοιπόν από το μονοπάτι αυτό την επίθεση τους και σύντομα κατάφεραν να κυριεύσουν το κάστρο, ενώ παραλίγο να αιχμαλωτίσουν και τον Τσάρο Константин II (Κωνσταντίν Β'). Ο Τσάρος καταράστηκε την γριά, η οποία μεταμορφώθηκε σε πέτρα... Πράγματι μια πέτρα που μοιάζει με γριά γυναίκα υπάρχει στους βράχους στην νότια πλευρά του κάστρου (βράχος "Ανάθεμα")...


Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 41° 59' 21''N, 24° 52' 32''E


[ENG] A short chronology in Greek for the town of Assenovgrad ("Stenimachos" in Greek) and its castle which has a lot of history and now belongs to Bulgaria.
[BUL] Асеновата крепост.


Creative Commons License

6 comments:

An-Lu said...

Εξαιρετικά τα εγκυκλοπαιδικά ;-)

Klearchos said...

Είναι η γενικότερη λογική του μπλογκ: Να συγκεντρώνω όλη την πληροφορία που έχω διάσπαρτη από διάφορες πηγές, οπότε τελικά να την έχω ξεκάθαρη, οργανωμένη και άμεσα προσβάσιμη...

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...
This comment has been removed by the author.
ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Κλέαρχε πολύ καλή δουλιά.
Τόση τεστοστερόνη μαζεμένη σε αυτή την ντάπια, σε αυτό το καραούλι.! Ηθελα νάξερα οι σημερινοί χειριστές βομβαρδιστικών και οι ηλεκτρονικοί χειριστές κατευθυνόμενων πυραύλων ξέρουν τίποτα από την ιστορία, όπου βομβαρδίζουν παράπλευρες απώλειες, ή έστω για ποιούς χρηματιστές παραγώγων πετρελαιου και τροφίμων στο Λονδίνο ή την ΝΥ δουλεύουν;;

Klearchos said...

Νομίζουν ότι ο πόλεμος είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι...

Unknown said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ , ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΤΗΣΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΝΗΜΑΧΟ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΜΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ

http://vizantinaistorika.blogspot.gr/