Thursday, August 21, 2008

Ковачевица (Κοβατσέβιτσα)


Sunset at Rodopi Mountains
Η Ковачевица (Κοβατσέβιτσα) είναι χωριό στο όρος Ροδόπη της Βουλγαρίας... Το 1977 ανακηρύχθηκε από την Βουλγαρική κυβέρνηση ως παραδοσιακός οικισμός για ιστορικούς και αρχιτεκτονικούς λόγους... Βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη Гоце Делчев (Γκότσε Ντέλτσεβ), σε 1020 μέτρα υψόμετρο.


The mist...
Η περιοχή είχε κατοικηθεί ήδη από την Χαλκολιθική περίοδο (περίοδος της Εποχής του Χαλκού, όπου η χρήση του χαλκού συνυπάρχει με την χρήση πέτρινων εργαλείων). Υπάρχουν ακόμα ευρήματα από την Ύστερη Εποχή του Σιδήρου και τα ερείπια ενός Θρακικού ναού (περιοχή Козия камък - Κόζια Κάμικ) της πρώτης χιλιετίας π.Χ.. Σε αρχαία νεκρόπολη, στα βόρεια του χωριού, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, έχουν βρεθεί εντυπωσιακή Θρακική περικεφαλαία και αλυσιδωτός θώρακας του 4ου-3ου αιώνα π.Χ.. Στα ανατολικά του χωριού έχουν βρεθεί τα θεμέλεια μίας μεσαιωνική εκκλησίας.


Fountain
Η ανάπτυξη του χωριού ανάγεται, πάντως, στην περίοδο της Οθωμανικής εισβολής, όταν έπεσε το βασίλειο του Велико Търново (Βέλικο Τέρνοβο - 17.07.1393) και οι πρόσφυγες από εκεί βρήκαν καταφύγιο σε αυτήν την περιοχή, μαζί με πρόσφυγες από άλλες περιοχές.
Το 1791 ένα νέο κύμα προσφύγων έρχεται στο χωριό, αυτήν την φορά από την δυτική Μακεδονία (από τις πόλεις Дебaр (η αρχαία Δίβρη), Кичево (η αρχαία Ουσκάνα) και Тетово (Τέτοβο), οι οποίες σήμερα ανήκουν στην F.Y.R.O.M.) και εγκαθίστανται στο κάτω δυτικό μέρος του χωριού. Οι οικογένειες αυτές είχαν γνώση κατασκευής σπιτιών και αυτές ήταν που έδωσαν τα ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της περιοχής... Από 13 οικογένειες που υπήρχαν στην περιοχή τον 15ο με 16ο αιώνα (σύμφωνα με Τουρκικά αρχεία) το χωριό έφτασε να αριθμεί, τον 19ο αιώνα, περίπου 1400 άτομα... Η τέχνη της κατασκευής των σπιτιών περνούσε από γενιά σε γενιά και οι οικοδόμοι από την Κοβατσέβιτσα ήταν διάσημοι και περιζήτητοι σε όλη την Βουλγαρία...


Old building...
Το επάγγελμα του οικοδόμου άρχισε να "ξεπέφτει" από το 1913 και μετά... Από το 1946 και μετά ο πληθυσμός άρχισε να μετακινείται προς τα αστικά κέντρα... Σήμερα στο χωριό υπάρχουν γύρω στους 50 με 60 κατοίκους....

Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των σπιτιών είναι οι οροφές φτιαγμένες από μικρά κομμάτια πέτρας, γνωστή ως тикли (τίκλι)...

Η παράδοση θέλει το όνομα του χωριού να προέρχεται από την Гина Ковачевица (Τζίνα Κοβατσέβιτσα), γυναίκα ενός σιδερά, του Μάρκου ("Ковач" στα Βουλγαρικά σημαίνει "σφυρηλατώ", ενώ η κατάληξη "ица" υπονοεί την σύζυγο), η οποία - σύμφωνα με την παράδοση - ήταν πάρα πολύ σοφή και πολλοί πήγαιναν να την συμβουλευτούν για τα προβλήματα τους. Έτσι έμεινε για αυτούς που έρχονταν σε αυτό το χωριο το "πάω στην Κοβατσέβιτσα".


Kovachevitsa Kovachevitsa Soviet Jeap Gorge

Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 41° 41' 23''N, 23° 49' 32''E


Σημείωση: Τα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του χωριού.


[ENG] The Bulgarian village Kovachevitsa is located 24 km northeast from the city Gotse Deltsev. The history of Kovachevitsa from the official site of the village here.
[BUL] Ковачевица.


Creative Commons License

2 comments:

Σοφία said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία και πολύ όμορφες οι εικόνες!

Klearchos said...

Σε ευχαριστώ Σοφία!!