Αυτό που αποκαλούμε Φάβα Σαντορίνης είναι αλεσμένοι και βρασμένοι σε μορφή πηχτού χυλού οι σπόροι από το φυτό Λαθούρι (Λάθυρος ο ήμερος)... Ξεχωρίζει για το κίτρινο χρώμα της και, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, η φάβα καλλιεργείται αποκλειστικά και ανελλιπώς στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια.
Το αλώνισμα της φάβας γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού...
[ENG] Threshing of Fava: The unique fava bean of Santorini has a long history on the island, it is called Lathyrus Climenium, and according to DNA testing was the same strain of fava bean that was found at Akrotiri in 1613 b.C.
1 comment:
Αχ σε τί με έβαλες τώρα...Να την σκέφτομαι φρέσκια και ζεστή από τον φούρνο, με τριμένο κρεμμυδάκι απο πάνω...
ΠΟύ να την βρω εδώ, χρυσέ μου...
Post a Comment