Monday, November 29, 2010

Ψάχνοντας για... πουλάδες | Saffron-gathering


Saffron gathering
"Πουλάδες", μου είπε ο κυρ. Μιχάλης ο "Μπελάς", λένε στην Σαντορίνη το ανοιγμένο λουλούδι του κρόκου, αν και, από ό,τι κατάλαβα από κάτι άλλο που μου είπε αργότερο, "πουλάδες" λένε όλα τα μεγάλα ανοιχτά λουλούδια...

Saffron gathering

Saffron gathering

Saffron gathering
Ο κυρ. Μιχάλης και ο γιός του, Λευτέρης, είναι έτοιμοι για την κροκοσυλλογή...



Saffron gathering

Saffron gathering
Πρέπει να παραδεχτώ ότι, όταν είδα το πανεράκι που κρατούσε ο κυρ. Μιχάλης, αμέσως σκέφτηκα ότι, 3623 χρόνια μετά, η παράδοση παραμένει ζωντανή στο νησί...


Saffron gathering
Ο γιός του κυρ. Μιχάλη, ο Λευτέρης, ψάχνει για ζαφορά στην άκρη του γκρεμού, στον Λόφο του Ταξιάρχη, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης...


Saffron gathering
Το καλαθάκι έχει αρχίσει να γεμίζει...


Saffron of Santorini
Η "πουλάδα" του κρόκου, της ζαφοράς, όπως το λένε οι ντόπιοι...


Saffron gathering
Ο μικρότερος γιός του κυρ. Μιχάλη, ο Βαλάντης, ψάχνει για κρόκο...

"Πουλάδες" βγάζει και ο ασπάλαθος, που είναι διαφορετικός από την άψινθο, όπως έμαθα σήμερα, και, όπως λένε οι Σαντορινιοί, "όταν ο ασπάλαθος πουλιάζει, η πέρδικα αυγουλιάζει".


[ENG] Michalis "Mpelas" (the "trouble"), together with two of his sons, Lefteris and Valantis, went for saffron-gathering at Taxiarchis hill of Akrotiri, Santorini... When I saw Mr. Michalis with his basket, immediatelly I thought that, for 3623 years the tradition still "lives" on the island!


Creative Commons License

2 comments:

Filip Demuinck said...

Nice to see the landscape

KitsosMitsos said...

Ένας άκρως εξαγώγιμο προϊόν. Και ειδικά αυτός της Κοζάνης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να εξελιχθεί η ελληνική γεωργία. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν άνθρωποι με μεράκι.