Το κουλούριασμα της αμπελιάς, ή, αλλιώς, το "πλέξιμο του καλαθιού", είναι μια ιδαιτερότητα της αμπελοκαλλιέργειας στην Σαντορίνη. Με αυτό τον τρόπο οι ντόπιοι προστατεύουν τα αμπέλια από τους δυνατούς ανέμους. Αν το "καλάθι", με τα χρόνια, έχει γίνει πολύ μεγάλο, οι ντόπιοι το αποκαλούν "νιάμπελο".
Η όλη διαδικασία αρχίζει με το "πάστρεμα", όπου το αμπέλι καθαρίζεται από τα μικρά κλαράκια, συνεχίζει πλέκοντας τα "στριφάλια", τα κεντρικά κλαριά του αμπελιού, τα οποία πλέκονται το ένα με το άλλο, και τελειώνει με το "κουλούριασμα" της αμπελιάς...
Το κρασί του κυρ. Μιχάλη, καθώς και τα άλλα αγροτικά προϊόντα που φτιάχνει ο ίδιος και η γυναίκα του, όπως το εκπληκτικό λιαστό ντοματάκι, την φάβα, τα καπαρόφυλλα, και το χλωρό τυρί, θα τα βρείτε στο μικρό τους μαγαζάκι στο Ακρωτήρι, στο δρόμο προς το φάρο...
[ENG] In order to protect the vines from the strong winds, there is a special pruning system in Santorini. Each vine is twisted in a characteristic basket-shape, which the locals call “kalathi” or, if it is a big and old one, “niabelo”. In the photos, Mr. Michalis "Mpelas", my favorite photographic subject in Santorini, prunes a "niabelo". One can find Michalis' wine, together with the other agricultural products that he and his wife, Anna, produce, at their small shop in Akrotiri, on the road to the Lighthouse...
No comments:
Post a Comment