Είχα εκφράσει την επιθυμία μου να φωτογραφήσω τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνουν τα Μελιτίνια, το γνωστό Πασχαλινό γλύκυσμα της Σαντορίνης... Έτσι, με κάλεσε η κυρία Άννα από το Ακρωτήρι στο σπίτι της...
Το μελιτίνι αποτελείται από δύο πράγματα. Την ζύμη και την γέμιση. Για την ζύμη χρειάζεστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις (750 γραμμάρια), ελαιόλαδο (ένα ρακοπότηρο), και μαστίχα Χίου. Τα υλικά αυτά τα ανακατεύουμε με χλιαρό νερό. Την ζύμη που θα προκύψει την απλώνουμε μέχρι να γίνει πολύ λεπτή. Προσέχουμε, βέβαια, να είναι ομοιόμορφη...
Με μία φόρμα κόβουμε στρογγυλά κομμάτια ζύμης...
Για την γέμιση χρειαζόμαστε ανθότυρο (1 κιλό), ζάχαρη (1 κιλό), μπέικιν πάουντερ (2 κουταλάκια), αυγά (4), αλεύρι για όλες τις χρήσεις (6 κουταλιές της σούπας), μαστίχα σκόνη (2 κουταλάκια), και βανίλια (1). Αρχικά, χτυπάμε καλά στο μίξερ το τυρί και ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και μετά τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε στο μίξερ μέχρι η γέμιση να γίνει παχύρρευστη.
Υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές στην συνταγή, όπως, για παράδειγμα, προσθήκη λίγου ούζου στην ζύμη ή βούτυρο αντί για ελαιόλαδο...
Όταν μου είχαν πει πρώτη φορά ότι το σημαντικό στο μελιτίνι είναι το "τσίμπημα", δεν φανταζόμουν ότι πραγματικά τσιμπάνε τα μελιτίνια! Κι όμως... Και μάλιστα όσα περισσότερα τα τσιμπήματα τόσο πιο μαστόρισσα η μαγείρισσα! Στην φωτογραφία η Μαρία, η μικρότερη κόρη της κυρίας Άννας "τσιμπάει" ένα μελιτίνι...
Η Κατερίνα, η μεγαλύτερη κόρη της κυρίας Άννας τσιμπάει μελιτίνια...
Σε αυτό το μελιτίνι μετρήσαμε 43 τσιμπήματα...
Δεν ξέρω από που προέρχεται το όνομα "μελιτίνι", πάντως στην αρχαιότητα "μελίτινος" ήταν αυτός που ήταν φτιαγμένος από μέλι ή γλυκός σαν μέλι...
Ο στόχος ήταν τα 250 μελιτίνια...
Έτοιμα για τον φούρνο... Η γεύση ήταν εκπληκτική!
Η Κατερίνα "τσιμπάει" ένα μελιτίνι...
Σημείωση: Στην Οία τα μελιτίνια τα φτιάχνουν την Μεγάλη Τρίτη.
[ENG] I expressed my desire to photograph the way locals make "Melitinia", the well known Santorinian soft cheese pastries that traditionally are being made the week before the Easter. Happily, I was invited by Mrs. Anna in her home in Akrotiri to do so... When we make Melitinia, we make two things: the dough and the stuff. For the dough we need flour (750 grams), olive oil (a small glass) and mastic. We mix all these materials with warm water. For the stuff we need cream cheese (1 kg), sugar (1 kg), baking powder (2 tsp), eggs (4), flour (6 tablespoons), mastic powder (2 teaspoons), and vanilla (1 dose). We roll out the dough evenly till it becomes thin and well spread... Then, with the use of a round pastry cutter, we start cutting out the dough into round pieces... For the stuff, we hit well in the blender the cheese and then we add the sugar. After a while, we add the eggs and then the remaining ingredients and beat in mixer until we have a thick mixture (There are several variations on the recipe, such as, for example, adding a little ouzo in the dough or using butter instead of olive oil). We take few stuff with a spoon, we add it in each round piece of dough, turning its edges and pinching it. When I was told for first time that the most important when making melitinia is the "pinching", I could not imagine that they actually pinch the melitinia!! But they really do that! And not only that... The more pinches the better. I do not know why they call them "melitinia, however in ancient times "melitinos" was the one that was made from honey or who was sweet as honey... Photos: [1] Mrs. Anna, [2] Mrs. Anna spreading the dough, [3] Cutting out the dough into round pieces, [4] The stuff. [5] Maria, the younger daughter of Mrs. Anna, pinching a melitini, [6] Katerina, the elder daughter of Mrs. Anna, [7] We counted 43 pinches to that melitini, [8] Maria, [9] The target was 250 melitinia, [10] Ready for the oven! Video: Katerina pinching a melitini.
4 comments:
great shots...i love the fact that you show us such lovely details from your culture and traditions...keep it up:-)))have a great weekend...
Καλησπερα.Εχω δοκιμασει Σιφνεικα κ Νιωτικα.Πιστευω κι αυτα να ειναι το ιδιο νοστιμα!Καλο Πασχα
Thank you Jana! You too!
Καλό Πάσχα και σε σένα, Crispy!
Thank you Brady!
Thank you Klearchos and Kyria Anna for this nicely illustrated recipee of this delicious pastry. Since I found it the best description the internet, I just translated parts of it into German and linked it on my German-language blog http://griechenlanderleben.blogspot.de/2012/04/melitinia-oder-lichnarakia.html
Post a Comment