Wednesday, September 06, 2006

Κοτόπουλο Κιέβου αλά Κλέαρχος

Διόρθωση 07.09.2006

Όλα ξεκίνησα όταν διάβασα σε ένα gourmet λεξικό τον ορισμό του κοτόπουλου Κιέβου… Δεν υπήρχε συνταγή… Ήταν απλά ένας ορισμός για να μην πηγαίνουμε αγράμματοι στα καλά εστιατόρια… Μου άρεσε, όμως, η φιλοσοφία του... Πειραματίστηκα, λοιπόν… Δεν είχα σκοπό να ξεδιπλώσω το μαγειρικό μου ταλέντο στο ιστολόγιο μου, αλλά το δημιούργημα μου είχε να αντιμετωπίσει ένα πολύ δύσκολο κοινό και πέρασε με επιφωνήματα και εκφράσεις του τύπου: «είναι ό,τι πιο όμορφο έχω φάει!!»… Δεν είμαι λοιπόν εγωιστής τύπος και είπα να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή… Ίσως να έχετε και δικές σας προτάσεις… Φυσικά μην περιμένετε να δείτε ποσότητες και τέτοια… Πότε δεν τα προσέχω αυτά όταν μαγειρεύω…

Τα υλικά:

Μαϊντανός,
Σέλινο,
Άνηθος,
Βασιλικός (Δεν τον βρήκα φρέσκο… Χρησιμοποίησα αυτόν σε σακουλάκι),
Κουκουνάρι (σπόρος)
Σκόρδο
Βούτυρο (πραγματικό, όχι φητίνη)
Αυγά
Τριμμένη φρυγανιά
Φιλέτο κοτόπουλο (Μεγάλα κομμάτια)
Λάδι
Οδοντογλυφίδες (μην σας φαίνεται παράξενο)

Προπαρασκευή:

Έπλυνα τον μαϊντανό, το σέλινο και τον άνηθο και κράτησα μόνο τα φύλλα… Τα χοντρά κοτσάνια δεν τα χρησιμοποίησα…

Έκανα μία τομή στα πλάγια σε κάθε κομμάτι φιλέτο και την μεγάλωσα (πρέπει το φιλέτο να γίνει σαν σακουλάκι, δηλαδή)…

Παρασκευή:

Έβαλα τον Μαϊντανό, το σέλινο, τον άνηθο, τον βασιλικό, το κουκουνάρι, το σκόρδο και το βούτυρο στο μίξερ… Φρόντισα να γίνουν τα πάντα σαν αλοιφή… Αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε μια – δυο φορές να ανοίξω το μίξερ και να ψιλοανακατέψω το περιεχόμενο… Με το υλικό που προέκυψε γέμισα το κοτόπουλο, με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορώ να το κλείσω μετά… Εδώ κολλάνε οι οδοντογλυφίδες… Τις χρησιμοποίησα για να κλείσω το κοτόπουλο…

Έβαλα το εσωτερικό των αυγών σε ένα βαθύ πιάτο και τα χτύπησα καλά με το πιρούνι… Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο έβαλα την τριμμένη φρυγανιά…

Σε ένα τηγάνι έβαλα μια λεπτή στρώση λάδι και το βούτυρο με τα αρωματικά που μου είχε περισσέψει και το έβαλα να ζεστάνει…

Πέρασα το κάθε κομμάτι φιλέτο μέσα από τα αυγά και μετά μέσα από το πιάτο με την φρυγανιά και τα έβαλα στο τηγάνι… Τα άφησα να τηγανιστούν αρκετά προσέχοντας, όμως, μην καούν… Η μυρωδιά είναι καταπληκτική και σε προϊδεάζει ανάλογα…

Εγώ προσωπικά σερβίρισα το κοτόπουλο με τορτελίνια με γέμιση μανιταριών…

Για όσους το δοκιμάσουν:

Καλή Όρεξη!!

9 comments:

Anonymous said...

Ως συνήθως στο κοτόπουλο πάντα βάζεις και κρέμα γάλακτος.Βλέπω άλλαξες συνήθειες.!!!!!!!!!

philos said...

Ανώνυμε, σαν πολλά ξέρεις....

Klearchos said...

Το κοτόπουλο με κρέμα γάλακτος έχει πάντα συγκεκριμένο σκοπό και λογική...

Anonymous said...

Re klearhe mipos etroges tipota mikres moldaves me KREEMA GAALAAKTOS kai meta etroges to kotopou"laki" sou gia na kardamoseis pali????

Anonymous said...

Sto kotopoulo alla kiev stin moldavia mipos trone mono tis odontoglifides mazi ta :maintavos,selino.anithos,basilikos,koukounari,skordo,ixnostixia voutirou,auga,trimeni frigania kai ixnostixia ladiou.,kai oso afora to kotopoulo to vlepoun mesa apo tipota mme??? (periodika,efimerides ktl ktl ktl).........

Klearchos said...

Από κρέατα και γαλακτομικά δεν έχουν καθόλου πρόβλημα στην Μολδαβία...

Anonymous said...

to xero to xero auto.Eimai tora giro stin mia eudomada sto Dubai kai troo kathe mera "steak" from Moldova (olga,natasha,ekaterina ktl ktl ktl ktl..........),meta pou tha xanagiriso ston topo mou (Kuwait) tha xanarxiso tin kineziki dieta mou xana ...................................................

Loucretia said...

Δεν εχεις ταλεντο μονο στη μαγειρικη αλλα και στην αφηγηση. Αυτο το ειδος της γεμισης το βαζω σε διαφορα κρεατικα, οταν βαριεμαι τις κλασσικες γευσεις, το ειχα δει σε μια εκπομπη στην τιβι κι απο τοτε το εφαρμοζω συνεχεια. Δοκιμασε το και σε μπριζολα, μονο με μαιντανο, σκορδο κι αλατι, η μυρωδια κι η γευση ειναι εξισου καταπληκτικες :-)

Klearchos said...

Λουκρητία, σε ευχαριστώ τόσο για τα καλά σου λόγια όσο και για την συμβουλή!! Θα το δοκιμάσω σε πρώτη ευκαιρία...