Friday, January 19, 2007

Εικόνες από την Βενετία... Μέρος 2ο

Πήραμε λοιπόν το βαρκάκι με το νούμερο 41 και πήγαμε μέχρι την στάση San Zaccaria, η οποία βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Piazza San Marco (πλατεία του Αγίου Μάρκου). Γενικά το νούμερο στο vaporetto δεν δείχνει μόνο την διαδρομή αλλά και την κατεύθυνση... Αν πηγαίνεις από την Tre Archi στην San Zaccaria, για παράδειγμα είναι "41", ενώ όταν επιστρέφεις είναι "42"...


Φτάσαμε λοιπόν στην San Zaccaria...

Πηγαίνοντας προς την πλατεία του Αγίου Μάρκου, περάσαμε από την θρυλική Ponte dei Sospiri (Γέφυρα των Στεναγμών)...Η Γέφυρα των στεναγμών είναι μια μικρή γέφυρα σκεπαστή και κλειστή που συνδέει το Palazzo Ducale (Δουκικό ανάκτορο) με τις φοβερές φυλακές της τότε Ενετίας. Ονομάστηκε έτσι από τους αναστεναγμούς των καταδικασμένων που τους πηγαίνανε στην φυλακή...

Λίγα βήματα πιο πέρα είναι η διάσημη πλατεία με τα πανέμορφα κτίρια...Η Basilica di San Marco (Βασιλική του Αγίου Μάρκου)...Σημαντικό στοιχείο: Το εσωτερικό της Βασιλικής είναι στολισμένο με αγιογραφίες κατά το βυζαντινό - ανατολικό πρότυπο ενώ και το ίδιο το κτίριο έχει φτιαχτεί με Βυζαντινή Αρχιτεκτονική με πρότυπο την Βασιλική των Αγίων Αποστόλων του Ιουστινιανού, την δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατεδαφίσαν οι Τούρκοι το 1461 για να φτιάζουν τζαμί.

Θέλετε κι άλλο; Η Triumphal Quadriga, τα περίφημα, δηλαδή, άλογα της Βασιλικής (χάλκινα αντίγραφα βλέπετε στις εικόνες, γιατί τα πραγματικά είναι στο μουσείο) κοσμούσαν τον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης... Μέχρι που οι "φίλοι μας" σταυροφόροι λεηλάτησαν την πόλη και τα μετέφεραν στην Βενετία... Και δεν είναι τα μόνα αγάλματα που έκλεψαν οι σταυροφόροι και τα μετέφεραν στην Βενετία... Τα άλογα θεωρούνται ότι έχουν σκαλιστεί από τον Έλληνα γλύπτη Λύσιππο...3 comments:

Ανατολή said...

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν είχα πάει παίζαμε με τα περιστέρια...απόλυτα εξοικειωμένα με την ανθρώπινη ύπαρξη...ανέβαιναν στα κεφάλια μας τα ταΐζαμε απο το χέρι...Είχε πολυ πλάκα...! Ο ναός του Άγιου Μάρκου είναι επιβλητικότατος! Όταν βγήκαμε στην τεραστία αυτή πλατεία και ειδα μπροστά μου αυτό το αριστούργημα θυμάμαι ότι είχα πει "ΘΕΕ ΜΟΥ" απο το δέος! Υπέροχα χρώματα...λεπτομέρειες παντού...Εκθαμβωτικός! Ένα στολίδι το οποίο χάνει πολύ από τις photos!

Να σου πω και κάτι που θα απογοητεύσει τους αναγνώστες σου που δεν έχουν επισκεφθεί την Βενετία και εσένα άμα δεν το ξέρεις ήδη....Η γέφυρα των στεναγμών η original δεν είναι αυτή είναι μια άλλη πιο πίσω:) Αλλά επειδή αυτή είχε και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και είναι σκαλιστή είπανε να το καθιερώσουν ώστε να την θαυμάζει ο κόσμος και για την ιστορίας της αλλά και για την αρχιτεκτονική της:)

Μου φαινεται σου αρεσε πολυ η Βενετια:).....!!!!!

Klearchos said...

Καλησπέρα Ανατολή,

Τα περιστέρια θα τα δεις στο επόμενο μέρος της ιστορίας... Η μισή μνήμη της κάρτας της φωτογραφικής μου μηχανής είχε γεμίσει εκείνη την μέρα με περιστέρια... ;-)

Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου είναι πράγματι πολύ όμορφη...

Για την γέφυρα των στεναγμών δεν ξέρω, αλλά αυτή είναι η μόνη γέφυρα που πάει από το Palazzo στις φυλακές, εκτός αν εννοείς αυτό που λέει στην Wikipedia για την μυστική σκάλα που οδηγούσε στην αίθουσα βασανιστηρίων...

Μου άρεσε η Βενετία, αλλά δεν θα μπορούσα να μείνω πολύ καιρό εκεί...

Ανατολή said...

Για την μυστικη σκαλα δεν ξερω αλλα η ξεναγος μας μας το ειπε αυτο που ειπα για την γεφυρα...:)

Δεν ειμαι και εγω σιγουρη στα λογια της βασιστηκα