Thursday, March 08, 2007

8 Μαρτίου - Η Επανάσταση των Γυναικών

8 Μαρτίου
Ημέρα της Επανάστασης των Γυναικών εναντίον της σκλαβιάς της κουζίνας



Αυτό είναι το μήνυμα αυτής της Ρωσικής αφίσας του 1932... Κοινώς: Δεν είστε πλέον σκλάβες του άντρα σας... Τώρα ανήκετε στο κράτος!! (Μάλλον κάτι τέτοιο δείχνει η δεύτερη αφίσα της ίδιας χρονιάς)



Πάντως στην Ρωσία η γιορτή αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες του χρόνου και από το 1965 ήταν μη εργάσιμη ημέρα...

Διαβάστε για την μέρα αυτή στην Γιουγκοσλαβία στο blog της χαλαρά εδώ.

9 comments:

Anonymous said...

Εδώ δεν ήταν ποτέ αργία, αλλά όσο με θυμάμαι, ο κόσμος γιορτάζει σήμερα. Ορισμένοι γκρινιάζουν ότι είναι κατάλοιπο της παλαιάς εποχής. Σήμερα πάντως, σχεδόν 18 χρόνια μετά, οι περισσότερες γυναίκες που είδα στους δρόμους κρατούσαν λουλούδια... Γεια σου, Κλέαρχε, ήμουν βέβαιη ότι δεν θα παραλείψεις το θέμα!

jul said...

Καλά εντάξει πλέον έχει γίνει ψιλογυφτιά αυτή η μέρα εδώ στην Ελλάδα, ειδικά όταν ακούω αυτό το ειρωνικό "Χρονια σας πολλά!!!" και το αθηνοραμα γεμάτο με αντρικά στριπτίζ λόγω λεει της ημέρας!!!!

ο δείμος του πολίτη said...

Και σκέψου ότι μπορεί το κράτος να πήρε τις γυναίκες, αλλά όταν σε όλα τον κόσμο έμεναν κλειδωμένες στο σπίτι και σε ορισμένες ούτε να ψηφίσουν μπορούσαν, εκεί για πρώτη φορά είχαν δικό τους πορτοφόλι και δυνατότητα να εγκαταλείψουν το σπίτι όποτε ήθελαν (διαζύγιο κλπ) και παράλληλα δε νοιάζονταν για πανεπιστήμιο ή για την ανεργία του παιδιού τους. Είχαν ίσως άλλο τίμημα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν μοναδικές κατακτήσεις συγκριτικά με άλλες χώρες. Θυμήσου ότι στην πλούσια, πολιτισμένη Ελβετία οι γυναίκες ψήφισαν πρώτη φορά το 1973.

Σοφία said...

Γιατί δεν μπορώ να δω τις εικόνες? Για κάνε κάτι βρε Κλέαρχε...

Ο Καλος Λυκος said...

άσχετο με το θέμα, σχετικό με τις αφίσσες... το έχεις δεί αυτό;

http://www.flickr.com/photos/bpx/sets/72057594117941491/

Ο Καλος Λυκος said...

...κάπως καλύτερα...

http://www.flickr.com/photos/bpx/sets/
72057594117941491/

Klearchos said...

Χρυσόψαρο, καλημέρα... Δεν μπορούσα να μην γράψω για αυτήν την γιορτή!! ;)

Julia, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου!!

Δήμο, δεν ξέρω για αυτήν την ημερομηνία στην Ελβετία, αλλά η χώρα αυτή δεν συμμετείχε στους παγκόσμιους πολέμους οπότε δεν είχε ανάγκη για εργατικό δυναμικό... Στις χώρες που συμμετείχαν η ανάγκη για εργατικό δυναμικό οδήγησε τις γυναίκες στην αγορά εργασίας πολύ πιο γρήγορα...

Σοφία το διόρθωσα το πρόβλημα...

Καλέ Λύκε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

xalara said...

εδώ στη Σερβία δεν ήτανε ποτέ γενικά μη εργάσιμη μέρα, όμως ορισμένες εταιρίες θεωρούσαν αυτό το είδος δώρου καλύτερο παρά να δίνουν σε όλες τις γυναίκες λεφτά ή να παίρνουν δώρα :) οι περισσότεροι εδώ θεωρούν αυτή τη γιορτή ως κάτι που μας έχει απομείνει από τον κομμουνισμό... όμως τώρα τελευτάία πάλι τη γιορτάζουμε (σχεδόν όπως παλιά (έγραψα λίγα γι'αυτό το θέμα)... εγώ χτες πήρα δύο τριανδάφυλλα, κόκκινα βέβαια (και δεν μου αρέσουν πολύ τα λουλούδια) και δύο μεγάλες σοκολάτες (αυτό βέβαια και μ'αρέσει!!!)

Klearchos said...

Χαλαρά, έχω διαβάσει αυτό που έγραψες από χθες... Ήθελα να βάλω και link στο δικό μου για αυτό αλλά είχα πολύ δουλειά και το ξέχασα... Το έκανα, όμως, τώρα...

Καλημέρα!!