Tuesday, May 29, 2007

Ελλάδα και Φαλαινοθηρία... Τι, ποιός, που, πότε;

Άρχισαν χθες 28.05.2007 οι εργασίες της 59ης Ετήσιας Συνάντησης της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας IWC στο Anchorage των Ηνωμένων Πολιτειών... Με το ξεκίνημα των εργασιών έχει φανεί προσπάθεια της Ιαπωνικής πλευράς να πετύχει συμβιβασμό... Δέχεται να σταματήσει το κυνήγι του είδους humpback - είχε προγραμματίσει για την επόμενη κυνηγετική περίοδο στην Ανταρκτική το κυνήγι 50 τέτοιων φαλαινών για δήθεν "ερευνητικούς" σκοπούς - αν της επιτραπεί να κυνηγήσει για εμπορικούς σκοπούς ένα μικρό αριθμό από φάλαινες του είδους minke. Παρότι το κυνήγι της φάλαινας humpback είναι πολύ σημαντικό θέμα για τις χώρες που υποστηρίζουν την κατάργηση της φαλαινοθηρίας, δύσκολα αυτές θα αποδεχτούν έστω και τον παραμικρό συμβιβασμό.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι και τις 31 Μαΐου.


Ερώτηση: Ποιός είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας; Πήγε κανένας; Δεν βλέπω να έχει οριστεί κανείς!




Φάλαινα "Minke"



Φάλαινα "Humpback"

Γλύκα δεν είναι και οι δύο;

Ενημέρωση 05.06.2007: Όπως βρήκε και ο φίλος Nikosx, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας είχε οριστεί ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO κ. Αλέξανδρος Ράλλης. Ο κ. Ράλλης μάλιστα έδωσε συνέντευξη στην τηλεόραση της Greenpeace όπου δήλωσε τον ενθουσιασμό της Ελλάδας για την συμμετοχή της στην επιτροπή και την υποστήριξη του αγώνα ενάντια στην φαλαινοθηρία. Δείτε την συνέντευξη του εδώ.

Στην ιστοσελίδα της Greenpeace αναγράφτηκε: "Η ομάδα των χωρών κατά της φαλαινοθηρίας, ανάμεσά τους πλέον και η Ελλάδα, πέρασε στην αντεπίθεση κερδίζοντας με 37-4 μία ψηφοφορία που ισχυροποιεί την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας (διακήρυξη CITES)."

10 comments:

lazinio said...

το ξερα ότι είσαι φιλόζωος. savetoby.

Anarchist said...

Δεν πήγε κανένας και ούτε πρόκειται να πάει.

Δυστυχώς στο υποσυνείδητο του κάθε έλληνα η φάλαινα όπως και η φώκια έχει ταυτιστεί με την πεθερά. Επειδή λοιπόν κανείς δεν συμπαθεί την πεθερά του κανείς δεν μπορεί να συμπαθίσει και τις φάλαινες.

Ίσως έπειτα από χρόνια ψυαχανάλυσης κάτι γίνει σπάσει αυτή η σύνδεση πεθεράς - φάλαινας.

Οπότε το μήνυμα που πρέπει να περάσει για να σωθούν οι φάλαινες είναι:

ΨΥΧΑΝΑΛΥΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΦΑΛΑΙΝΕΣ!

Unknown said...

leitourgei opos h symmetoxi ths elladas sto kallitexniko patinaz ston pago....

Klearchos said...

Lazinio, αν πειράξεις το Toby, το blog αυτό θα έχει την φάτσα σου "Καταζητείται" κάθε μέρα!! ;)

Anarchist, νομίζω ότι το έθεσες πολύ ωραία το θέμα... Άντε να αγαπήσεις μετά τις φάλαινες...

Zoaki, τι έγινε με το καλλιτεχνικό πατινάζ στον πάγο; Με πιάνεις αδιάβαστο!!

Anonymous said...

Νομίζω ότι το φοβερά αγωνιστικό(!) Υπουργείο των Εξωτερικών αποφάσισε να περάσει την "Κύρωση του Πρωτοκόλλου ..." στις 15 Μάη έτσι που να μην προλαβαίνει να στείλει αντιπρόσωπο. Και φωτογραφίες με την Greenpeace στην Πλατεία Συντάγματος και με τους Ιάπωνες να τα έχουμε καλά.

Έτσι, η Ιαπωνία θα συνεχίσει το "επιστημονικό" της πρόγραμμα που προβλέπει 505 "μίνκε" και 3 "μεγαπτέρυγες" φάλαινες στην Ανταρκτική. Στο Βόρειο Ειρηνικό θα σκοτώσει 195 μίνκε, 50 Μπράϊντς, 100 σέι και 6 "σπέρμ" - όπως και πέρσι. Με βάση αυτό το πρόγραμμα "καθαρίζει" και η Ισλανδία 60 φάλαινες μίνκε το χρόνο.

Η πρόταση που ζητούσε να αποσυρθεί η Ιαπωνία από αυτό το πρόγραμμα πήρε 40 υπέρ, 2 κατά και 1 αποχή - 27 χώρες δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Άρα δεν πέρασε και το επιστημονικό πρόγραμμα συνεχίζεται. 43 και 27 μας κάνουν 70. Τα μέλη είναι 77 άρα 7 χώρες δεν έστειλαν αντιπροσώπους στη συνέλευση. 2 χώρες είναι μέλη από χρόνια και 5 έγιναν μέλη πρόσφατα σε αυτές και η Ελλάδα. Μήπως θέλει να γράψει κανείς στο Υπουργείο Εξωτερικών να μάθει την αλήθεια;

Klearchos said...

Ερώτηση: Η Greenpeace γιατί θεωρεί τα αποτελέσματα της 59ης Συνάντησης "μία σημαντική νίκη";

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της οργάνωσης:

"Η ομάδα των χωρών κατά της φαλαινοθηρίας, ανάμεσά τους πλέον και η Ελλάδα, πέρασε στην αντεπίθεση κερδίζοντας με 37-4 μία ψηφοφορία που ισχυροποιεί την απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας (διακήρυξη CITES)."

Anonymous said...

Χρειάστηκε κάποιο ψάξιμο αλλά στην http://www.iwcoffice.org/_documents/commission/IWC59docs/59-3.pdf
αναγράφεται ότι ο (C) (Commissioner) της Ελλάδας είναι ο κος Αλέξανδρος Ράλλης. Οπότε ίσως τελικά στείλαμε αντιπρόσωπο.

Δεν πρόλαβα να διαβάσω τις διατάξεις της "Συνθήκης", αλλά νομίζω ότι για να περάσει μια απόφαση, όπως άρση της απαγόρευσης της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία - αλλιώς θα είχε περάσει πέρσι αφού πήρε 33 υπέρ έναντι 32 κατά. Έτσι, εξακολουθεί να υφίσταται η απαγόρευση και με την έννοια αυτή έχει δίκιο η Greenpeace να μιλά για "σημαντική νίκη". Ωστόσο για τον ίδιο λόγο δεν ψηφίστηκε η πλήρης απαγόρευση της φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ειρηνικό και η ανακήρυξη του σε "άσυλο" για τις φάλαινες. Συνολικά, μια "πύρρειος νίκη" ή μια "ενδιάμεση νίκη"; Που, όμως, δίνει κάποιο χρόνο για το επόμενο βήμα...

Klearchos said...

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην UNESCO κ. Αλέξανδρος Ράλλης;

Anonymous said...

Κλέαρχε μάλλον πέτυχες διάνα... Μίλησε κιόλας στο τοπικό ραδιόφωνο όπου υποστήριξε τις φάλαινες, κλπ.
http://tvusa.greenpeaceweb.org/1column.asp?
loadfilm=73&loadcat=16

Τελικά όσοι μεμψίμοιροι... πέσαμε έξω!

Klearchos said...

Τουλάχιστον βγάλαμε μία άκρη magica και μάθαμε τι έγινε!! Να είναι καλά και ο φίλος Nikosx!