Sunday, September 09, 2007

Οι 100 πρώτες μέρες είναι δύσκολες...

Ο philos, διαβάζοντας την συνέντευξη της Ψιλικατζούς (κατά κόσμο Κωνσταντίνα Δελημήτρου) στον Ε.Τ. με τίτλο "Τι θα κάνατε αν για μία μέρα ήσασταν πρωθυπουργός;" ξεκίνησε ένα παιχνίδι με τον ίδιο τίτλο...

Για μένα η ερώτηση είναι εντελώς άστοχη... Μία μέρα πρωθυπουργός... Τι να προλάβεις να κάνεις σε μια μέρα; Να ορκιστείς; Να ορκίσεις κυβέρνηση; Να κάνεις προγραμματικές δηλώσεις; Να πάρεις ψήφο εμπιστοσύνης; Είναι γνωστό σε όλους ότι οι πρωθυπουργοί ζητάνε μία "ανοχή" της τάξεως των 100 ημερών για να αρχίσουν να παρουσιάζουν έργο...

Οι πρώτες, λοιπόν, 100 μέρες είναι δύσκολες... Μερικά, λοιπόν, από τα πράγματα που θα προσπαθούσα να ξεκινήσω είναι τα εξής:

Οικονομία:
1. Σταδιακή μετάβαση σε ενιαίο συντελεστή φορολογίας. Θεωρώ την ύπαρξη διαφορετικών συντελεστών εντελώς αντιδημοκρατική και αντιαναπτυξιακή υπόθεση.
2. Υιοθέτηση εξοντωτικών ποινών σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Δημόσια διοίκηση:
3. Κατάργηση της Μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων. Δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για αυτό με δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα αποφασίζει για θέματα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων.

Χωροταξία και Περιβάλλον:
4. Πλήρης απαγόρευση οικοδομικών δραστηριοτήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές. Ούτε με 4, ούτε με 14, ούτε με 54 στρέμματα... Πλήρης!! Εξοντωτικές ποινές σε παραβάτες.

Κοινοβουλευτική ζωή:
5. Ουσιαστική διάκριση των εξουσιών. Ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή και αυτή του Υπουργού. Με αυτό τον τρόπο οι Υπουργοί δεν θα έχουν ανάγκη από "κομματική πελατεία".
6. Καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης και της ανάγκης για σταθερές κυβερνήσεις έκλεισε. Καιρός για αληθινά δημοκρατικά εκλογικά συστήματα.
7. Καθημερινή ενημέρωση του πολίτη με αποστολή δωρεάν, σε όσους το επιθυμούν, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των πρακτικών της βουλής, των νομοσχεδίων και των νόμων.
8. Πλήρης κατάργηση της χρηματοδότησης των κομμάτων. Με την χρηματοδότηση των κομμάτων ούτε το πολιτικό σύστημα έχει γίνει δικαιότερο ούτε η διαπλοκή έχει μειωθεί.

Κοινωνία:
4. Καθιέρωση πολιτικού γάμου σε ζευγάρια του ιδίου φύλου.

Εκπαίδευση:
10. Κατάργηση του θεσμού των αναπληρωτών και των ωρομισθίων για τα σχολεία της επαρχίας, με υποχρέωση, όμως, των νεοδιορισμένων για συγκεκριμένο - μεγάλο- χρονικό διάστημα να εργάζονται σε σχολεία της περιφέρειας.
11. Προαιρετική εκμάθηση των παιδιών μεταναστών της μητρικής τους γλώσσας στα σχολεία μετά το πέρας των ωρών διδασκαλίας. Αρχικά θα ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποια σχολεία και με τις γλώσσες του μεγαλύτερου αριθμού των μεταναστών (αλβανικά, ρωσικά κλπ). Θέλουμε μετανάστες που να μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να διαδώσουν την αγάπη για την Ελλάδα. Στα μαθήματα θα μπορούν να μετέχουν και ελληνόπουλα, όπου είναι πρακτικά δυνατό.
12. Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με ταυτόχρονη ίδρυση ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει και θα αξιολογεί όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και τους εκπαιδευτές, τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Εξωτερική πολιτική.
13. Πολιτική προσέγγισης της Ρωσίας.
14. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή, με σταθερό προσανατολισμό προς την δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
15. Υιοθέτηση λύσης σύνθετου ονόματος με εθνικό (Σλαβομακεδονία) ή με γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια Μακεδονία) για την FYROM.

Άμυνα.
16. Ουσιαστική αναδιάρθρωση του στρατού:
Μικρές και ευέλικτες μονάδες με επαγγελματίες οπλίτες για την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας.
Μονάδες με οπλίτες στρατιωτικής θητείας προσανατολισμένες στην εκπαίδευση των οπλιτών σε οπλισμό και στην προστασία και ανακούφιση της ελληνικής επαρχίας από φυσικές καταστροφές.

Γενικά, πάντως, η δέσμευση μου θα ήταν για σεβασμό στον πολίτη και σεβασμό στους νόμους. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι κανένας δεν σέβεται τους νόμους...


Τι δεν θα έκανα:
Όχι στην αποποινικοποίηση της χρήσης των λεγόμενων "ελαφρών" ναρκωτικών.
Όχι σε εκλογικό σύστημα με λίστα ή με συνδυασμό σταυρού και λίστας.

Έχοντας χάσει από ψηφοφόρους τους Δημόσιους υπαλλήλους, όσους προσδοκούν ρουσφέτια από τους πολιτικούς τους, τους μικροκτηματίες με περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, το αμερικάνικο λόμπι, το ισραηλινό λόμπι, τους χρήστες ελαφρών ναρκωτικών, τους Μακεδόνες, τους εθνικόφρονες, πόσοι μου έμειναν; Όσους είχα και στην αρχή... Εμένα...



Επειδή το θέμα αφορά όλους μας αφήνω ανοικτή την συνέχεια... Όποιος θέλει μπορεί να πάρει την σκυτάλη.

Ενημέρωση 17.09.2007: Η καλύτερη ατάκα που ειπώθηκε ως σχόλιο για το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών της "κυβέρνησης" μου: "Δεν πάει καλύτερα 100 μέρες διακοπές;"

[ENG] If I become Prime Minister, what I will do in the first 100 days? Blog-tag game inspired by the Greek Parliamentary Elections on 16th September 2007.

24 comments:

DaNaH said...

Εσύ το'χεις το πρόγραμμά σου έτοιμο! Η υποψηφιότητα σου λείπει μόνο!!! ;-)

Πιο πολύ απ'όλα συμφωνώ στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης θα μπορούσες να πρόσθεσεις στην αναγνώριση από μέρους της κυβέρνησής σου των ζευγαριών που συζούν, ώστε να δικαιούνται και αυτά κάποια βοήθεια αν την χρειάζονται, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού.

Είναι ωραίο να βλέπεις τις απόψεις αλλών για τα καίρια προβλήματα του τόπου μας.

Πρόσθεσε στον εαυτό σου και εμένα. Την έχεις την ψήφο μου! :)

Andreas said...

Συμφωνούμε σε όλα σχεδόν!!!

Το μόνο που με χάλασε είναι το σχέδιο για τα Σκόπια... Αλλά θα σε ψήφιζα και θα ήλπιζα ότι ή θα το άφηνες το θέμα για την επόμενη τετραετία ή ότι θα άλλαζες γνώμη όταν θα έβλεπες την αντίδραση της "κοινής γνώμης" ;-)

Anonymous said...

Sumfono se ola....Me kaneis upourgo eksoterikon sthn kyvernisi sou? Kai ego ta idia tha egrafa pantos..mhn sou po oti tha prostheta kai thn meiosi ton dimosion upallilon....oloi autoi pou ksunontai eis varos mas na pane spiti tous na ksystoun kalutera...

Klearchos said...

Danah, δεν περίμενα να βρω τόσους πολλούς ψηφοφόρους!!

Ανδρέα, δυστυχώς ή ευτυχώς η πρόταση μου είναι η πιο ανώδυνη λύση... Ειδικά το Σλαβομακεδονία, άμα το σκεφτείς, θα δεις ότι είναι κουφέτο για μας... Το κακό είναι ότι όπως έχουν τώρα τα πράγματα δεν θέλουν τέτοια λύση οι Σκοπιανοί... Σου λέει τσούκου - τσούκου τα κάνουμε όλα...

Ζωάκι, πως και επέλεξες το υπουργείο εξωτερικών;

Zaphod said...

Δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά στα περισσότερα, σε πιο πολλά πάντως απ' ότι συμφωνώ με τους δεδομένους (πλην δρ Φλάντζα) υποψήφιους!

Παρατηρήσεις/παραινέσεις:
*Χωρισμός εκκλησίας κράτους; (μάλλον τον υπονοείς αν και δεν τον είδα ρητα ρε παλιοπολιτικάντη)
*Καμια αύξηση ρεεεεεεεεεεεε!
*Αφορολόγητο;
*Ελλ. δυνάμεις στο εξωτερικό;
*Θανατική ποινή στον Πολύδωρα;

Και πάλι Κλέαρχος δαγκωτό όμως!

Zaphod said...

Α, τελικά ο πιο σωστός όρος για την FYROM είναι ο ρεαλιστικός: Βόρεια Μακεδονία. Τα εθνολογικά, γλωσσικά κτλ είναι σκέτο μπουρδέλο οπότε ας πάμε στα αυτονόητα

An-Lu said...

Με βρίσκεις σύμφωνη σε όλα!
Κάνε όμως 2 μικρές διορθωσούλες:
- Κωνσταντίνα λέγεται η κοπέλα, όχι Μαρία
- φύλου και όχι φίλου
Φιλικά,
γοργόνα

Dream_Rider said...

Τουλάχιστον Κλέαρχε εσύ τα λες ξεκάθαρα.. Σε αντίθεση με το σύνολο των πολιτικών. Άχτι το έχω να ακούσω κάποιον να απαντάει ΑΚΡΙΒΩΣ και ΞΕΚΑΘΑΡΑ σε αυτό που τον ρωτήσανε! Με ένα ναι ή ένα όχι βρε αδερφέ!

Επι του προκειμένου: δε συμφωνώ σε όλα (πχ οικοδόμηση, εξωτερική πολιτική, στρατός) αλλά αυτό θα το λύσει η απλή αναλογική μιας και θα κατέβω αντίπαλος!!! Πολυκομματισμός, χε, χε..

ο δείμος του πολίτη said...

Δε μου άρεσε που έθεσε όλες τις αντιδραστικές ιδέες που μας προπαγανδίζουν. Γιατί τη μονιμότητα, γιατί ενιαίο φορολογικό συντελεστή; κτλ. Τα περισσότερα μου δείχνουν ότι ουσιαστικά έχουμε μία κοπέλα που δέχεται τόσο εύκολα ως αίτια τα αποτελέσματα της πολιτικής κατεύθυνσης των τελευταίων ετών.

Μ said...

Τουλάχιστο εσύ δεν λες μισόλογα και απαντάς σε άλλα και άλλα... Να μας πεις τι σημαία θα έχει το κόμμα σου.
Πάντως δεν συμφωνώ σε κάποια θεματάκια (Σκόπια,στρατός,κτλ)
Ακόμα δεν είπες ότι θα κατέβεις και ξεκινήσαν τα ρουσφέτια.Όλοι θέλουν να γίνουν σε αυτή την χώρα υπουργοί τελικά...

Andreas said...

Όχι Κλέαρχε δεν συμφωνώ.

Δεν γίνετε μία χώρα 506.926 κατοίκων (στοιχεία wiki) να μας χορεύει στο ταψί. Αν κάποιος ταξιδέψει μέσω των Σκοπίων θα καταλάβει ότι αυτή η χώρα ζει από εμάς. Και όταν λέω ζει εννοώ επιβιώνει. Με όλη την σημασία της λέξης. Μην ξεχνάτε ότι πολλές ελληνικές εταιρίες ελέγχουν αντίστοιχες σκοπιανές (και αυτός είναι και ένας λόγος (μαζί με Ε.Ε. - ΝΑΤΟ και άλλους) που δεν στέλνουμε την Αγροφυλακή (LOL)να το ταχτοποιήσουμε το ζήτημα) και μεγάλο μέρος της εθνικής τους οικονομίας...

Το μόνο που μπορούμε πια να κάνουμε είναι ένας οικονομικός αποκλεισμός ώστε να καταφέρουμε αλλαγή στο όνομα.(φυσικά όχι το βέτο δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα)Ή να τους αγοράσουμε τις τράπεζες και κατά συνέπεια το κράτος ολόκληρο ;-)!!!!

Φιλικά, Ανδρέας.

Klearchos said...

Zaphod, όλα αυτά μέσα σε 100 μέρες; Απλά έγραψα τι θα αρχίσω στις πρώτες 100 μέρες... Τώρα το αυξήσεις είναι πολύ γενικόλογο... Όλοι υπόσχονται αυξήσεις... Δεν θα διαφωνήσω στο Βόρεια Μακεδονία...

An-Lu, έκανα τις διορθώσεις!! Σε ευχαριστώ!!

Dream Rider, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος μου δηλώνει τα εξής: "Ο κ. Dream Rider δεν έχει να εγγυηθεί τίποτα για το αύριο, αποφεύγοντας συστηματικά να καταθέσει έστω και μία συγκεκριμένη πρόταση για τον τόπο και τους πολίτες»"

Δήμο, ιδεολογικά δηλώνω αναρχοφιλελεύθερος. Στο ευρύτερο χώρο του φιλελευθερισμού, οι δύο αυτές θέσεις (ενιαίος φορολογικός συντελεστής και άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων) είναι σχεδόν αυτονόητες... Από ό,τι γνωρίζω και η φιλελεύθερη συμμαχία τα έχει στο πρόγραμμα της. Δεν είναι θέμα, λοιπόν, "προπαγάνδας", όπως το έθεσες...

Μαρία Κ.-Π., καλά με τα άλλα, με τις προτάσεις μου για τον στρατό γιατί διαφωνείς; :)

Ανδρέα, επί Αντώνη Σαμαρά ήμουν από αυτούς που έτρεχαν στα συλλαλητήρια για την μοναδικότητα της Μακεδονίας... Σήμερα, έχω κατανοήσει πλήρως ότι η αδιάλλακτη στάση μας τότε μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα... Ο Γεωγραφικός όρος, όπως λέει και ο Zaphod πιο πάνω, είναι αυτονόητος... Το έδαφος της αρχαίας Μακεδονία σήμερα είναι μοιρασμένο σε 3 χώρες... Εκ των πραγμάτων η FYROM κατέχει το βόρειο τμήμα...
Εγώ, από την άλλη, θα προτιμούσα τον εθνικό προσδιορισμό (Σλαβομακεδονία) που θα ήταν, ουσιαστικά, αποδοχή ότι δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τους αρχαίους μακεδόνες, αλλά νομίζω ότι δεν θα δεχόντουσαν κάτι τέτοιο οι Σκοπιανοί...

Καλημέρα σε όλους!!

philos said...

Μία μέρα σου ζήτησα, πότε θα προλάβουμε και οι υπόλοιποι να ασκήσουμε εξουσία?
Πάντως για να προλάβει κάποιος να κάνει όλα αυτά σε 100 ημέρες θα πρέπει να είναι Ιούλιος-Αύγουστος Σεπτέμβριος μήνας... που οι Έλληνες γενικώς κοιμούνται και λιάζονται!!!

Μ said...

Καταρχάς γιατί σου φάνηκε τόσο περίεργο που πήρα θέση για τον Στρατό;;;

Οι μικρές και ευέλικτες μονάδες δοκιμάστηκαν κατά το παρελθόν και σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα (μειωμένη δύναμη των ΕΣΣΟ και επαναπροσδιορισμός των απειλών) δεν είναι λειρουργικές αλλά προκαλούν διασπορά δυνάμεων και αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Το καλύτερο θα ήταν αυτό που εφαρμόζεται σήμερα (μεγάλες πολυσυλλεκτικές μονάδες) αλλά με μια πιο προσεκτική μελέτη ως προς την γεωγραφική τοποθέτησή τους αλλά και την αποστολή τους.

Όσο αφορά τώρα την χρησιμοποίηση του Στρατού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών διαφωνώ, γιατί ο στρατός έχει εντελώς διαφορετική αποστολή και όχι να βουλώνει τρύπες. Άλλωστε για ποιο λόγο έχουμε την Πυροσβεστική;;;

Anonymous said...

me ta taksidia pou exo kanei ana tis Europas toulaxiston tha ksero pou na pao na fao vre paidi mou...

Klearchos said...

Philos, αν ανακοίνωνα τέτοιες προτάσεις ως πρωθυπουργός θα γινόταν επανάσταση, το ξέρω... Ούτε τα "μπάνια του λαού" δεν θα την σταματούσαν...

Μαρία Κ.-Π., με εντυπωσίασε η απάντηση σου... Έχεις τίποτα να κάνεις με τον στρατό; Πάντως, οι "μικρές και ευέλικτες μονάδες" είναι πλέον ο σχεδιασμός όλων των μοντέρνων στρατευμάτων. Τώρα αν οι μονάδες αυτές θα στεγάζονται σε ένα στρατόπεδο ή σε πολλά και σε ποια θα πρέπει προφανώς να είναι αντικείμενο μελέτης τόσο στρατηγικής όσο και οικονομοτεχνική.

Για το αν το στράτευμα πρέπει να "καλύπτει τρύπες" θα απαντήσω πως ναι, γιατί τα οικονομικά της χώρας μας δεν πρόκειται ποτέ να μας επιτρέψουν να έχουμε όσους πυροσβέστες κλπ. χρειαζόμαστε...

Ζωάκι, για αυτό υπουργός εξωτερικών, έτσι;

Μ said...

Καλημέρα!
Ίσως να έχω "κάτι" με τον Στρατό ίσως και όχι... ;)
Προς το παρόν πάντως εξασκώ το επάγγελμα της μαμάς!

Όσο για τις τρύπες που λές,δεν έχουμε και τόσο πολύ στρατό ωστε να τον χρησιμοποιούμε κατά βούληση όπου τον θυμόμαστε ξαφνικά. Έτσι και βγάλεις τους φαντάρους να σβήσουν φωτιές πάει τους έκαψες και αυτούς... Δεν μπορείς να φανταστείς την ποιότητα της πλειοψηφίας του έλληνα στρατιώτη σήμερα!

Ο στρατός μπορεί να συνεισφέρει με τον δικό του τρόπο όμως σε τέτοιες καταστάσεις. Δημιουργία καταυλισμών για αστέγους, συνδρομή στη εκκένωση των πληγείσων περιοχών με τα μέσα που διαθέτει, δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και ζωνών πυρασφάλειας, στήριξη με φαγητό και νερό στους πυρόπληκτους, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πολλά άλλα... Σίγουρα θα συμφωνήσεις ότι και αυτά είναι εξίσου σημαντικά!

Μ said...

Αλήθεια, κάνα υπουργείο εγώ θα τσιμπήσω;;; ...Ή τζάμπα ο ενθουσιασμός;

Klearchos said...

Μα δεν μίλαγα και εγώ για σβήσιμο φωτιάς... Μιλάω να κάνουν πιο οργανωμένα αυτά που ήδη κάνουν σήμερα: Περιπολίες για φωτιές (επείγιες και εναέριες (Αεροπορία Στρατου)), και όπως λες και εσύ στήσιμο καταυλισμών για πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους... Συμφωνώ τέτοια πράγματα...

Προφανώς είσαι ήδη υποψήφια για το Εθνικής Άμυνας :D

Καλημέρα!!

Μ said...

Μεϊμαράκη τρέμα λοιπόν!!!

Παρεπιπτόντως μόλις αξιώθηκα να ανεβάσω νέο post στο sinnefaki.

Anonymous said...

em giati allo? mono agglika ksero h amoiri....
entaksei eimai kai kali stis dimosies sxeseis me tous ksenous....Mporo na ta katafero pistepse me!!!

Σοφία said...

Εγώ ένα πράγμα θα έκανα μόνο: θα διόριζα τους πιο άξιους και ικανούς στις θέσεις-κλειδιά (βουλευτές, υπουργούς, διευθυντές ΔΕΚΟ κ.λπ.), και θα τους άφηνα να οργανώσουν και να οργανωθούν κατά βούληση, να προσλάβουν όποιον θέλουν, να δουλέψουν όπως θέλουν - αρκεί στο τέλος να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό μόνο.

Klearchos said...

Σε πιστεύω Zoaki!!

Φοβάμαι πως δεν αρκεί Σοφία... Χρειάζεται και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση...

Καλημέρα σε όλους!

civil said...

Κλέαρχε συμφωνούμε σχεδόν σε όλα. Διαφωνώ λίγο στην απλή αναλογική (αν και θα την ήθελα για ένα πείραμα 2 εκλογικών αναμετρήσεων). Εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και στις αρχές του 20ου αιώνα και δεν έδωσε τα πολυπόθητα αποτελέσματα.

Επίσης διαφωνώ στο θέμα των Σκοπίων. Νομίζω πως κάθε λαός θα πρέπει να αυτοαποκαλείται όπως θέλει. Η Μακεδονία ως γεωγραφική περιοχή δεν έχει δώσει το copyright της σε κανένα λαό. (και, ναι, ήμουν κι εγώ στις συγκεντρώσεις!)