Wednesday, December 26, 2007

Ανασκόπηση: Τα γεγονότα του 2007... Μέρος 1ο

Ιανουάριος

Η χρονιά ξεκίνησε με το πιο σημαντικό γεγονός για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η είσοδος της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Πλέον, όλες οι χώρες που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ευρώπη αποκτούν οδική πρόσβαση μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, βέβαια, εντάχθηκε στην Ένωση και η βουλγαρική μαφία… Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 2 Ιανουαρίου ήταν η επίσημη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Νοτιοκορεάτη Ban Ki-moon (Μπαν-Κι-Μουν).

Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί επιθέσεις στην Σομαλία εναντίων θέσεων φανατικών ισλαμιστών σκοτώνοντας, μεταξύ άλλων αμάχων, ένα ζευγάρι νεόνυμφων.

Στις 14 Ιανουαρίου ο Νικολά Σαρκοζί εκλέγεται υποψήφιος της Γαλλικής δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές απέναντι στην σχεδόν σίγουρη – μέχρι τότε – μελλοντική πρόεδρο, Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Στις 19 Ιανουαρίου δολοφονείται στην Τουρκία ο Αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος Χραντ Ντινκ από τον 16χρονο τούρκο εθνικιστή Ογκούστ Σαμάστ. Η δολοφονία προκαλεί παγκόσμια κατακραυγή. Επιπροσθέτως, σάλο προκαλεί βίντεο που κυκλοφορεί και παρουσιάζει τον δολοφόνο ως ήρωα ανάμεσα σε χαμογελαστούς αστυνομικούς να κρατά τουρκική σημαία. Στην κηδεία του δημοσιογράφου, στις 23 Ιανουαρίου, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, Τούρκοι και Κούρδοι, έχοντας ως σύνθημα το «Είμαστε όλοι Αρμένιοι!». Η γυναίκα του δολοφονημένου δημοσιογράφου στον επικήδειο εκφωνεί: «Όποιος κι αν είναι ο δολοφόνος, ξέρω ότι κάποτε ήταν μωρό. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε αν δεν ψάξουμε να βρούμε πώς από ένα μωρό φτιάχνεται ένας δολοφόνος»...

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινάνε στην Λωρίδα της Γάζας εκτεταμένες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις.

Ότι το 2007 θα ήταν άσχημη χρονιά για τον Paul Wolfowitz φάνηκε από τον Ιανουάριο κιόλας, όταν σε επίσκεψη του σε τζαμί της Ανδριανούπολης, στις 28 Ιανουαρίου, αναγκάστηκε να βγάλει τα παπούτσια του για να αποκαλυφτεί ότι και οι δύο κάλτσες του ήταν τρύπιες… Ο Paul Wolfowitz τελικά παραιτήθηκε από πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 18 Μαΐου, όχι για τις κάλτσες του, αλλά για υψηλούς «ροζ μισθούς» με τους οποίους αντάμειβε συνεργάτιδα του… Στις 30 Μαΐου ορίστηκε διάδοχος του ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρώην εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου.

Στην γιορτή των τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου, που διοργάνωσε η ελληνική παροικία στο Σικάγο, σάλο προκάλεσε η ομιλία της 15χρονης Προμηθέας Πυθίας. Για αρκετό καιρό η ομιλία αυτή ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ελλήνων, αλλά, ενώ πολύς κόσμος θεώρησε αληθινά – κατά την γνώμη του - αρκετά από τα λεγόμενα της, λίγοι αποδέχθηκαν το σύνολο τους.

Γερμανικό δικαστήριο διέταξε στις 31 Ιανουαρίου τη σύλληψη 13 υπόπτων, πιθανότατα πρακτόρων της ΣΙΑ, για ανάμειξη στην υπόθεση της απαγωγής και του βασανισμού του λιβανικής καταγωγής Γερμανού Khaled al-Masri (Χάλεντ αλ-Μάσρι). Η απαγωγή είχε γίνει το 2003, όταν ο αλ-Μάσρι βρισκόταν στην ΠΓΔΜ.

Φεβρουάριος

Επεισόδια που έλαβαν χώρα στις 2 Φεβρουαρίου στο στάδιο Angelo Massimino της Κατάνιας είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό πάνω από εκατό ατόμων. Η ποδοσφαιρική δραστηριότητα στην Ιταλία ανεστάλη για δύο εβδομάδες.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε υπέρ έκθεσης που κατηγορεί 12 χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για συνεργασία στις πτήσεις της CIA που σχετίζονταν με απαγωγές και μεταφορές αιχμαλώτων σε χώρες στις οποίες επιτρέπονται τα βασανιστήρια. Υπέρ της έκθεσης ψήφισαν όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές εκτός αυτών του ΚΚΕ, οι οποίοι απείχαν της ψηφοφορίας.

Στις 18 Φεβρουαρίου η διάσημη ποπ σταρ Britney Spears εμφανίζεται κουρεμένη γουλί και προκαλεί πανικό στα διεθνή κουτσομπολίστικα και μη μέσα ενημέρωσης.

Στις 21 Φεβρουαρίου παραιτείται η κυβέρνηση Ρομάνο Πρόντι της Ιταλίας, μετά από ήττα σε ψηφοφορία στην γερουσία για την εξωτερική πολιτική. Ο Ρομάνο Πρόντι σχηματίζει νέα - μερικώς αποδυναμωμένη - κυβέρνηση η οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στις 28 Φεβρουαρίου.

Στις 25 Φεβρουαρίου, το ντοκυμανταίρ του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκορ, "An Inconvenient Truth" (Μια ενοχλητική αλήθεια), κερδίζει τα όσκαρ καλύτερου ντοκυμανταίρ και προτότυπου τραγουδίου. Αργότερα στην χρονιά, στις 12 Οκτωβρίου, ανακοινώνεται η βραύβευση του Αλ Γκορ με το Νόμπελ Ειρήνης.

Στις 26 Φεβρουαρίου το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ότι η Σερβία δεν ευθύνεται για την Σφαγή στην Σεμπρένιτσα. Στις 10 Απριλίου, πάντως, τρεις Σέρβοι παραστρατιωτικοί καταδικάζονται για δολοφονίες βόσνιων μουσουλμάνων το 1995 κοντά στην Σεμπρένιτσα.

Μάρτιος

Στις 4 Μαρτίου, 30.000 από τους Εσθονούς πολίτες ψήφισαν στις κοινοβουλευτικές εκλογές της χώρας τους μέσω διαδικτύου, κάτι που συνέβη πρώτη φορά παγκοσμίως.

Στις 5 Μαρτίου άρχισε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η δίκη κατά του πρώην πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου και μελών του UCK για εγκλήματα εναντίων των Σέρβων κατά την περίοδο 1998-99.

Στην Λωρίδα της Γάζας, στις 12 Μαρτίου, απήχθη ο ανταποκριτής του BBC Alan Graham Johnston. Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε ως όμηρος για 114 μέρες και στην συνέχεια απελευθερώθηκε, στις 4 Ιουλίου, μετά από μεγάλες πιέσεις της Χαμάς στην παλαιστινιακή οργάνωση που τον κρατούσε.

Στις 13 Μαρτίου η Βόρειος Κορέα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στις συνομιλίες που ακολούθησαν συμφωνήθηκε να κλείσει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις και να δώσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου λεπτομερή στοιχεία για το πρόγραμμα της.

Υπεγράφη στις 15 Μαρτίου η συμφωνία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, η οποία εντάσσει την Ελλάδα ως ένα βασικό παίχτη στην διεθνή σκακιέρα σε θέματα ενέργειας και ταυτόχρονα την φέρνει πιο κοντά στην Ρωσία...

Στις 17 Μαρτίου ορκίζεται στην Παλαιστίνη κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στις αρχές του Μαρτίου ο γερμανός ακτιβιστής Frank Albrecht δηλώνει στην εφημερίδα Bild ότι οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου οφείλουν να θανατώσουν τον Knut, ένα μικρό πολικό αρκουδάκι, το οποίο είχε εγκαταληφθεί από την μητέρα του και το είχαν μεγαλώσει οι υπάλληλοι του κήπου. Η δήλωση του ακτιβιστή γίνεται γρήγορα θέμα μεγάλης συζήτησης η οποία ξεπέρασε τα σύνορα της Γερμανίας. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που ονομάστηκε Knutmania κατά το οποίο υπήρξε τεράστια παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα με την μορφή του Knut. Σήμερα είναι ακόμα ζωντανός και έχει συμβάλει σε πολύ μεγάλη αύξηση των κερδών του Ζωολογικού κήπου του Βερολίνου.

Στις 23 Μαρτίου το Ιράν συλλαμβάνει 15 βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι επέβαιναν σε πλεούμενο το οποίο βρισκόταν, κατά τους Βρετανούς, σε Ιρακινά χωρικά ύδατα, ενώ κατά τους Ιρανούς σε Ιρανικά. Μετά από περίοδο αρκετών ημερών διαπραγματεύσεων και έντονου παρασκηνίου, οι βρετανοί επιστρέφουν στην χώρα τους στις 5 Απριλίου.

Απρίλιος


Στις 2 Απριλίου ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιουσένκο διαλύει την βουλή και προκηρύσσει πρόωρες εκλογές. Ο φιλορώσος πρωθυπουργός Γιανούκοβιτς αρχικά αντιδρά. Τελικά μετά από συμβιβασμό οι εκλογές έγιναν στις 30 Σεπτεμβρίου, από τις οποίες αναδείχθηκε πρωθυπουργός η Yulia Tymoshenko.

Στις 5 Απριλίου το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond προσκρούει σε ύφαλο μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης και βυθίζεται μέσα σε ένα διάστημα 15 ωρών. Παρά την, σε γενικές γραμμές, επιτυχή και συντονισμένη προσπάθεια των αρχών για εκκένωση του πλοίου, δύο άτομα, ένας Γάλλος και η κόρη του, αγνοούνται. Τελικά το πόρισμα που έρχεται στην δημοσιότητα, μετά από πολλούς μήνες, θέτει ως λόγο πρόσκρουσης λανθασμένο ναυτικό χάρτη.

Στις 7 Απριλίου, στο χωριό Bashika, κοντά στην Μοσούλη του Βορείου Ιράκ, δολοφονήθηκε δια λιθοβολισμού, από τους ίδιους τους συγγενείς της, η 17χρονη Du'a Khalil Aswad επειδή έκανε το ¨λάθος¨ να ερωτευτεί έναν νέο, από άλλη φυλή και από άλλη θρησκεία, και ήθελε να τον παντρευτεί. Ο λιθοβολισμός έγινε μπροστά σε ένα πλήθος το οποίο όχι μόνο δεν προσπάθησε να την σώσει, αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να καταγράφουν την σκηνή με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στις 16 Απριλίου παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η δολοφονία 32 φοιτητών και ο τραυματισμός πολύ περισσότερων στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια από 23χρόνο νοτιοκορεάτη φοιτητή Seung-Hui Cho, ο οποίος στην συνέχεια αυτοκτόνησε.

Στις 18 Απριλίου γίνεται άγρια δολοφονία τριών χριστιανών σε εκδοτικό οίκο στην νοτιοανατολική Τουρκία. Δράστες μαθητές ηλικίας 16 – 18 χρονών οι οποίοι βασάνισαν για πολλές ώρες τα θύματα τους πριν τους κόψουν τον λαιμό, αλλά δεν πρόλαβαν να φύγουν από τον τόπο του εγκλήματος και συνελήφθησαν.

Στις 22 Απριλίου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, οι οποίες αναδεικνύουν πρωτοπόρο τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα αναδειχθεί, τελικά, πρόεδρος μετά τις επαναληπτικές εκλογές στις 6 Μαΐου και θα αναλάβει τα καθήκοντα του στις 16 Μαΐου.

Στις 24 Απριλίου ανακοινώνεται η υποψηφιότητα Γκιούλ για την προεδρία της Τουρκίας. Μετά από αλλεπάλληλες μάταιες προσπάθειες εκλογής προέδρου από την Τουρκική βουλή και σενάρια πιθανού πραξικοπήματος, προκηρύσσονται εκλογές, οι οποίες δίνουν, στις 22 Ιουλίου, στον πρωθυπουργό Ερντογάν την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή προέδρου. Τελικά ο Γκιούλ εκλέγεται πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 28 Αυγούστου. Αξιοσημείωτο γεγονός, στις εκλογές της 22ας Ιουλίου εκλέχτηκαν - για πρώτη φορά μετά το 1994 - Κούρδοι βουλευτές.

Μάιος

Στις 3 Μαΐου εξαφανίζεται στην Πορτογαλία η τετράχρονη Madeleine McCann, η οποία βρισκόταν μαζί με την οικογένεια της για διακοπές από την Βρετανία. Η εξαφάνιση της προκάλεσε μια παγκόσμια κινητοποίηση, ενώ πληθώρα σεναρίων έχουν γραφτεί στα διάφορα έντυπα, πολλά από τα οποία εμπλέκουν τους γονείς της, οι οποίοι, μάλιστα, από τις 7 Σεπτεμβρίου, θεωρούνται επισήμως ύποπτοι από την πορτογαλική αστυνομία. Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.

Στις 4 Μαΐου το γνωστό φωτομοντέλο Πάρις Χίλτον καταδικάζεται σε 45 ημέρες φυλάκιση για οδήγηση σε συνθήκες μέθης. Η ποινή της αργότερα - λόγω καλής συμπεριφοράς - μετατρέπεται σε 23 ημέρες και στις 5 Ιουνίου οδηγείται σε ειδικές φυλακές, παραμένοντας, όμως, για λιγότερο από 48 ώρες και της επιτρέπεται, με απόφαση του τοπικού σερίφη, να εκτίσει την ποινή της σε "κατ' οίκον περιορισμό". Η απόφαση αυτή δημιουργεί παγκόσμιο σάλο. Η Πάρις Χίλτον οδηγείται ξανά ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο την στέλνει ξανά στις ειδικές φυλακές στις 13 Ιουνίου και αποφυλακίζεται, τελικά, στις 26 Ιουνίου.

Στις 6 Μαΐου ο Παναθηναϊκός στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης στο Μπάσκετ, νικώντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στις 10 Μαΐου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ανακοινώνει την πρόθεση του να αποχωρήσει από τον θώκο στις 27 Ιουνίου. Την ίδια ημέρα ορίστηκε στην Βόρεια Ιρλανδία κυβέρνηση συνεργασίας καθολικών και διαμαρτυρόμενων, τερματίζοντας έτσι μία αιματηρή διαμάχη η οποία κρατούσε πολλά χρόνια. Νεος πρωθυπουργός θα οριστεί ο μέχρι τότε υπουργός οικονομικών Γκόρντον Μπράουν.

Στις 13 Μαΐου η Σέρβα τραγουδίστρια Marija Šerifović κερδίζει τον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "Molitva" (προσευχή).

Στις 14 Μαΐου ξεκινάνε νέες ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις στην Λωρίδα της Γάζας, παρά την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα. Οι συγκρούσεις θα εξακολουθήσουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με πολλούς νεκρούς. Στα μέσα του Ιουνίου η Χαμάς θα καταλάβει την Λωρίδα της Γάζας.

Στις 16 Μαΐου η ομάδα της Σεβίλης κατακτά το κύπελο UEFA, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 23 Μαΐου, η Μίλαν κερδίζει στην Αθήνα με 2-1 την Λίβερπουλ και ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο...

Στις 17 Μαΐου συνδέθηκαν ξανά σιδηροδρομικά η Βόρεια με την Νότια Κορέα, μετά από 56 χρόνια.

Στις 20 Μαΐου ο Λιβανέζικος στρατός σφυροκοπεί καταυλισμό Παλαιστινίων στον οποίο έχουν βρει καταφύγιο εξτρεμιστές ισλαμιστές αντάρτες. Ο έλεγχος του καταυλισμού από τον στρατό του Λιβάνου θα επιτευχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, με εκατοντάδες, όμως, νεκρούς και τραυματίες σε αυτό το διάστημα.

Παγκόσμιο σάλο προκαλεί στα τέλη του Μαΐου διαφήμιση σε Ολλανδικό κανάλι που προαναγγέλλει ριάλιτι σόου, όπου οι τηλεθεατές θα αποφασίζουν ποιος νεφροπαθής θα πάρει το νεφρό από συγκεκριμένο δότη. Τελικά, την ημέρα έναρξης του σόου, στις 1 Ιουνίου, η όλη ιστορία αποδεικνύεται φάρσα στημένη από το κανάλι με σκοπό να καταδείξει την ανάγκη για δωρητές οργάνων.

Ιούνιος

Οκτώ νεκροί στρατιώτες και τέσσερις τραυματίες σε βομβιστική επίθεση στη Τουρκία στις 4 Ιουνίου. Οι Τούρκοι κατηγορούν τους Κούρδους του PKK και ετοιμάζονται για επέμβαση στο Βόρειο Ιράκ. Σειρά διπλωματικών συνομιλιών και πιέσεων προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ με στόχο την αυτοσυγκράτηση της. Η επέμβαση τελικά αναβάλλεται με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού στις 13 Ιουνίου. Τελικά, πιθανώς μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον, η Τουρκία ξεκίνησε εκτεταμένες επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ στις 16 Δεκεμβρίου.

Στις 10 Ιουνίου το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί επικρατεί άνετα στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας.

Στις 13 Ιουνίου εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ ο Σιμόν Πέρες, για να αντικαταστήσει από την 1 Ιουλίου τον πρόεδρο Moshe Katsav. Ο απερχόμενος πρόεδρος παραιτήθηκε μετά από καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Οι καταγγελίες για βιασμό αποσύρθηκαν με ταυτόχρονη απόσυρση της μήνυσης του Κατσάβ για εκβιασμό, αλλά, μετά από συμβιβασμό με τον εισαγγελία, δήλωσε ένοχος για κάποιες περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση με αναστολή και αποζημίωση σε δύο από τα θύματα του.

Στις 29 Ιουνίου εντοπίζεται και εξουδετερώνεται παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Λονδίνο. Αργότερα, οι αρχές εξουδετερώνουν και δεύτερο. Στις 30 Ιουνίου το αεροδρόμιο της Γλασκώβης γίνεται στόχος φλεγόμενου αυτοκινήτου. Οκτώ άτομα αραβικής καταγωγής συλλαμβάνονται, όλοι εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας.

Digg my article

Share

Creative Commons License

2 comments:

If...ιγένεια said...

Χρόνια σου πολλά και καλά με υγεία και αγάπη!
Πέρασα για να ευχηθώ.

Klearchos said...

Σε ευχαριστώ πολύ!!

Σου εύχομαι να έχεις μια ευτυχισμένη χρονιά!!