Tuesday, February 19, 2008

Το βουλγαρικό λιοντάρι...


Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Έχει το όνομα, αλλά μάλλον όχι την χάρη, το лев (λεβ) - που στα αρχαϊκά Βουλγαρικά σημαίνει "λιοντάρι" - είναι το Βουλγαρικό νόμισμα, το οποίο έχει κλειδώσει στην εξής ισοτιμία:

1 Ευρώ αντιστοιχεί σε 1,95583 λέβ.

Money...

Υποδιαίρεση του λεβ είναι το стотинка (στοτίνκα / πληθυντικός: στοτίνκι). Ένα λεβ αντιστοιχεί σε 100 στοτίνκι.

Faces...

Η Βουλγαρία αναμένεται να εισέλθει στην ζώνη του ευρώ το 2010.

Μορφές: Το νόμισμα του ενός λέβ έχει στην μία του όψη τον Άγιο Ιωάννη της Ρήλας. Το χαρτονόμισμα των 2 λέβα έχει τον свети Паисий Хилендарски (Άγιο Παΐσιο του Χίλενταρ), κληρικό και "πατέρα" της Βουλγαρικής εθνεγερσίας. Το χαρτονόμισμα των 5 λέβα τον Иван Милев (Ιβάν Μίλεβ), ζωγράφο και σκηνογράφο. Τα 10 λέβα έχουν τον Петър Берон (Πέταρ Μπέρον), διδάσκαλο και συγγραφέα του πρώτου μοντέρνου Βουλγάρικου αλφαβητικού. Τα 20 λέβα έχουν τον Стефан Николов Стамболов (Στεφάν Νικολόβ Σταμπόλοβ), από τους "ιδρυτές" της μοντέρνας Βουλγαρίας. Τα 50 λέβα έχουν τον Пенчо Петков Славейков (Πέντσο Πέτκοβ Σλαβέικοβ), ποιητή, ενώ τα 100 λέβα τον Алеко Константинов (Αλέκο Κονσταντίνοβ), συγγραφέα.

[ENG] The lev (лев, plural: лева / leva) is the currency of Bulgaria. It is divided in 100 stotinki (стотинки, singular: стотинка / stotinka). In archaic Bulgarian the word "lev" meant "lion".

5 comments:

Giorgia_is_coming_to_town said...

Νομίζω ότι το λιοντάρι είναι лъв. Πάντως ωραία είναι, να βλέπεις κι άλλους έλληνες να γράφουν βουλγαρικά :)

Klearchos said...

Έχεις απόλυτο δίκιο, η σωστή διατύπωση είναι προέρχεται από την λέξη лъв που σημαίνει λιοντάρι...

Ήξερα να γράφω και να διαβάζω Ρώσικα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήξερα καλά την γλώσσα) πριν ανέβω στην Βουλγαρία, οπότε αυτό με έχει διευκολύνει...

Anonymous said...

Η σωστότερη διατύπωση είναι ότι η λέξη "лев" είναι η παλαιότερη μορφή της λέξης "лъв" στη σύγχρονη βουλγαρική! :-) Ακριβώς όπως το "λιοντάρι" προέρχεται από υποκοριστικό της αρχαίας λ. "λέων". Φιλάκια!

Πεφτάγγελος said...

ψάξε το στορυ με τον Παΐσιο του Χίλενταρ ;)

Klearchos said...

Χρυσόψαρο σε ευχαριστώ για την πληροφορία!! Όπως είδες διόρθωσα και το κείμενο...

Beniamin, έχω την εντύπωση ότι γνωρίζω σε τι αναφέρεσαι...