Tuesday, March 04, 2008

3 Μαρτίου - Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας...


Sound and light show at Veliko Turnovo

Η 3η Μαρτίου είναι εθνική εορτή για την Βουλγαρία, αντίστοιχη με την δική μας 25η Μαρτίου.

Πολύ συνοπτικά, στις 3 Μαρτίου του 1878, στο Σαν Στέφανο, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφτηκε η ομώνυμη συνθήκη, με την οποία δόθηκε τέλος στον Ρωσο-Τουρκικό πόλεμο που είχε ξεκινήσει ανεπίσημα στις 12 Απριλίου του 1877 και επίσημα στις 24 Απριλίου.

Με την συνθήκη του Σαν Στέφανο, η Βουλγαρία έγινε αυτόνομη ηγεμονία. Η ηγεμονία αυτή περιλάμβανε, εκτός από τις εκτάσεις της σημερινής Βουλγαρίας, την βόρεια Θράκη και τμήμα της ανατολικής και σχεδόν ολόκληρη την Μακεδονία.

Στην συνθήκη αυτή αντέδρασαν η Σερβία και η Ελλάδα και πέτυχαν την εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες υποχρέωσαν την Ρωσία να αναθεωρήσει την Συνθήκη του Σαν Στέφανο και να υπογράψει, στις 13 Ιουλίου του 1878, την συνθήκη του Βερολίνου, με την οποία μειώθηκαν οι εκτάσεις της ηγεμονίας της Βουλγαρίας, η Ανατολική Ρωμυλία έγινε αυτόνομο κράτος, ενώ η υπόλοιπη Θράκη με την Μακεδονία δόθηκαν πάλι πίσω στην Οθωμανική αυτοκρατορία, με κάποια μορφή αυτονομίας.

Μια αναφορά της Συνθήκης του Βερολίνου σε επαναπροσδιορισμό των συνόρων της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έφερε τελικά την Θεσσαλία, το 1881, στην Ελλάδα. Οι βλέψεις της Βουλγαρίας για την δημιουργία της Μεγάλης Βουλγαρίας έληξαν οριστικά με τον Δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο.



Σημείωση: Η φωτογραφία είναι από τους εορτασμούς της παραμονής της 3ης Μαρτίου, στo Царевец (Τσάρεβετς), το κάστρο που βρίσκεται στην παλιά πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, το Велико Търново (Βέλικο Τάρνοβο). Ένα φαντασμαγορικό θέαμα, όπου με ήχο και φως παρουσιάζεται η ιστορία της Βουλγαρίας. / Photo from "Звук и светлина" (light and sound) show at the castle "Tzarevetz" of Veliko Turnovo, the night before 3rd of March.


[ENG] Following the Russo-Turkish War, 1877-1878, the Treaty of San Stefano, signed on 3 March 1878, set up an autonomous Bulgarian principality. The Western Great Powers feared a large Slavic country in the Balkans serving Russian interests, while Serbia and Greece feared the establishment of Greater Bulgaria would harm their interests in the Ottoman heritage. This led to the Treaty of Berlin, signed on 13 July 1878, which provided for an autonomous Bulgarian principality comprising Moesia and the region of Sofia. Most of Thrace was included in the autonomous region of Eastern Rumelia, whereas the rest of Thrace and all of Macedonia was returned under the sovereignty of the Ottomans. [English Wikipedia]

1 comment:

ParisThessalonikios said...

Ο Τελευταίος Παράδεισος της Ευρώπης για να ζήσης το πολύ με 300 ευρώ τον μήνα είναι η Βουλγαρία. Και δεν λέω να επιβιώσεις. Λέω να ζήσης σχετικά άνετα με όλα τα καλούδια που προσφέρει η σημερινή καταναλωτική μας κοινωνία. Και φυσικά χωρίς να χρειάζεται να δουλεύεις .Τώρα για την περίπτωση που θέλεις και να επενδύσεις κάποια 5000-10000 ευρώ υπάρχουν αμέτρητα επιδοτούμενα προγράμματα που μόλις τώρα ξεκινούν εκεί. Όσο για εργατικό δυναμικό υπάρχει πληθώρα ανέργων με 170 ευρώ μηνιαίως- μαζί και το ΙΚΑ. Εγώ παντρεύτηκα Βουλγάρα και ζω εκεί χρόνια και τα ξέρω. Μένω στο Ρουσσε μια πόλη 200 μέτρα δίπλα στον Δούναβη στα σύνορα με την Ρουμανία Διαθέτω 2 σπίτια -προίκα της γυναίκας μου- που ενοικιάζω σε Έλληνες με 300 ευρώ τον μήνα κομπλέ δηλαδή με καλό φαγητό 3 φορές την ημέρα 24ωρο δωρεάν Internet καλωδιακή TV. εκδρομές για σκι τον χειμώνα η μπάνια το καλοκαίρι και τα 2 αυτοκίνητα μου για τις μετακινήσεις τους όλα μέσα .Επίσης έχουμε 135 στρέμματα που απλά για την ώρα το κράτος με επιδοτεί με 45 ευρώ το στρέμμα τον χρόνο για …αγρανάπαυση και από του χρόνου θα τα ξεκινήσουμε μάλλον με επιδοτούμενες καλλιέργειες τσαγιού η σπαράγγια κλπ. Αν κάποιοι νομίζουν ότι τους ενδιαφέρει να ζήσουν στην Βουλγαρία η να επενδύσουν εκεί ας επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλ.6946113033.Για τους επόμενους 2 μήνες θα βρίσκομαι στην πόλη μου την Θεσσαλονίκη. Παρης 3-3-2008.