Saturday, March 01, 2008

Ο καθεδρικός ναός Αλεξάντερ Νιέφσκι


The St. Alexander Nevsky Cathedral

Ο ναός Свети Александър Невски (Αγίου Αλεξάντερ Νιέφσκι) είναι ο Ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Σόφιας και ένας από τους μεγαλύτερους Ορθοδόξους ναούς στον κόσμο. Αν και ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1882, στην πράξη κατασκευάστηκε μεταξύ 1904 με 1902 προς τιμήν τον Ρώσων στρατιωτών που πολέμησαν στον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1877-1878 που είχε ως κατάληξη την υπογραφή της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, στις 3 Μαρτίου του 1878 και την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον Οθωμανικό ζυγό. Η 3η Μαρτίου είναι Εθνική Εορτή για την Βουλγαρία, ανάλογη με την δική μας 25η Μαρτίου. Είναι χτισμένη σε νεο-Βυζαντινό ρυθμό, κάτι χαρακτηριστικό για τις Ρωσικές εκκλησίες του 19ου αιώνα.


The Bazaar

The Bazaar

The Bazaar

The Bazaar

The Bazaar

Στο δρόμο που οδηγεί προς τον καθεδρικό ναό, λειτουργεί καθημερινά υπαίθριο παζάρι με πολλά αναμνηστικά από την Σοβιετική περίοδο...

Υ.Γ.: Τις προάλες έβλεπα σε DVD την ταινία "Hitman"... Προς το τέλος της ταινίας, γίνεται μια κηδεία σε έναν καθεδρικό ναό, υποτίθεται στην Αγία Πετρούπολη... Στην πραγματικότητα οι σκηνές αυτές έχουν γυριστεί στην Σόφια και στον καθεδρικό ναό Αλεξάντερ Νιέφσκι.

Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 42° 41' 45''N, 23° 19' 59''E


[ENG] The St. Alexander Nevsky Cathedral is the Bulgarian Orthodox cathedral in Sofia. It was in fact built between 1904 and 1912 to honor the Russian soldiers who died during the Russo-Turkish War of 1877-1878, as a result of which Bulgaria was liberated from Ottoman rule. Around the cathedral one can buy handmade textile, antiques and souvenirs of the Soviet era on a small flea market.
[BUL] Храм-паметник "Свети Александър Невски"

Digg my article

Share

Creative Commons License

4 comments:

Γκρινιάρης said...

Ωραίος ναός, με περίτεχνη αρχιτεκτονική.
Καλημέρα και καλό μήνα!

Klearchos said...

Καλό μήνα!!

dix said...

Υπάρχει και η εκπληκτική ταινία του Αιζενσταιν ^ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΕΦΣΚΙ^
που μιλά για τη νίκη των Ρώσων με τον Νιέφσκι κόντρα στους Τευτονες ιππότες !!!
Σχετικά άσχετο, απλά το αναφέρω!!!

Klearchos said...

Dix, το ξέρω και μάλιστα σκεφτόμουν να βάλω στο ποστάκι μουσική από την ταινία, αλλά τα κομμάτια που είχα θεώρησα ότι ήταν πολύ "βαριά" για αυτό το πόστ... Καλωσήρθες!!