Thursday, March 13, 2008

Το κτίριο του Κόμματος...


Parliament Building

Στο κέντρο της Σόφιας βρίσκεται ένα σύμπλεγμα τριών κτιρίων, Σταλινικής αρχιτεκτονικής, το οποίο ονομάζεται "Ларго" (Λάργκο). Χτίστηκε την δεκαετία του 1950.

Parliament Building

Το κεντρικό κτίριο ήταν το παλιό "σπίτι" του Κόμματος που σήμερα στεγάζει το Κοινοβούλιο. Στην μία πλευρά του βρίσκεται το κτίριο που σήμερα στεγάζει τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, το ξενοδοχείο Σέρατον και το Υπουργείο Παιδείας. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει το Συμβούλιο των Υπουργών και μεγάλο πολυκατάστημα.







Το κόκκινο αστέρι που υπήρχε πάνω στο κτίριο ξηλώθηκε, με την βοήθεια ελικοπτέρου, το 1990 και στην θέση του τοποθετήθηκε η Βουλγαρική σημαία [Πηγή φωτογραφίας].



Lighting Fixture

Λεπτομέρεια από το κτίριο του Κοινοβουλίου.



Saint Sofia

Μπροστά και σε κάποια απόσταση από το "σπίτι" του Κόμματος υπήρχε το άγαλμα του Λένιν, το οποίο το 2000 αντικαταστάθηκε από το - κακόγουστο, κατά την γνώμη μου - άγαλμα της Αγίας Σοφίας.


Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 42° 41' 51''N, 23° 19' 29''E


[ENG] The Ларго (Largo) is an architectural ensemble of Stalinist architecture style in central Sofia, the capital of Bulgaria, designed and built in the 1950s. The ensemble consists of the former Party House, now used by the National Assembly of Bulgaria, in the centre, and two side edifices, one today accommodating the TZUM department store and the Council of Ministers of Bulgaria and another that is today occupied by the President's Office, the Sheraton Sofia Hotel Balkan and the Ministry of Education.

Photos: 1./2. The former Party House, 3. Detail from the building, 4. St. Sofia Statue

Digg my article

Share

Creative Commons License

5 comments:

pølsemannen said...

Τιμημένο Κου-Κου-Βου!

Τιμημένο Κου-Κου-Βου!

(Σαν την εξέδρα των οπαδών του Α.Ο. Κουκουβάουνες ακούγεται).

An-Lu said...

Εντυπωσιακότατο το κτίριο...

Klearchos said...

Polsemannen, χαχαχαχα!!

An-Lu, εντυπωσιακό μεν σήμερα, τρομακτικό μάλλον στο παρελθόν...

Καλημέρα και στους δυό σας...

Anonymous said...

Μια διόρθωση, Κλέαρχε - πάνω στο Κτήριο του κόμματος (νυν κτήριο του Κοινοβουλίου) ΔΕΝ υπήρχε σφυροδρέπανο, αλλά αστέρι από ρουμπίνι με πέντε γωνίες!!! Καλή εβδομάδα!

Klearchos said...

Χρυσόψαρα, σε ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση!! Γενικά, ρίχνε μια ματιά σε αυτά που γράφω για την Βουλγαρία, να με διορθώνεις!! :)

Καλό σου βράδυ!!