Sunday, March 23, 2008

Η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας...


The Theological Faculty of The University of Sofia

Το κτίριο της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σόφιας "Άγιος Κλήμης της Οχρίδας" βρίσκεται στην πλατεία "Света Неделя" (Αγίας Κυριακής) στην Σόφια, στην αρχή της λεωφόρου Βίτοσα. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και το Εθνικό Μουσείο Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Χτίστηκε την περίοδο 1919-1923 και ανάμεσα στους αρχιτέκτονες που το σχεδίασαν ήταν και ο γνωστός Αυστριακός Friedrich Grünanger. Προκαλεί ιδαίτερη εντύπωση λόγω της εξωτερικής του διακόσμησης, ενώ θυμίζει την Βουλγαρική εκκλησιαστική αρχιτεκτονική των Μεσαιωνικών χρόνων.



The Theological Faculty of The University of Sofia

Η Σχολή ιδρύθηκε το 1923 ως μεγάλο κέντρο Θεολογικών σπουδών. Το 1950 έγινε Ακαδημία Θεολογίας, αλλά το 1991 ξαναπήρε την θέση της ως Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας ξεκίνησαν να μαζεύονται, αμέσως μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας, με πρωτοβουλία της Βουλγαρικής Ιεράς Συνόδου και με σκοπό να βρεθούν όσα δεν κατάφεραν να καταστρέψουν οι Οθωμανοί. Το 1921 αποφασίστηκε η ίδρυση του μουσείου, κάτι το οποίο έγινε επίσημα το 1923. Σήμερα η συλλογή έχει περίπου 11.000 εκθέματα.

Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 42° 41' 46''N, 23° 19' 17''E


[ENG] The Faculty of Theology was founded in 1923 as a major Centre of theological learning. In 1950 it is separated from Sofia University under the name of Academy of Theology. In 1991 it once again takes its due place among the faculties of Sofia University. In the same building is also the National Ecclesiastical History and Archeology Museum.
[BUL] Богословския факултет при Софийския университет. Изглед откъм площад Св. Неделя. Построен е в периода 1919-1922 г. Открит е през 1923 г.

Info from the official site of Sofia University and of the BNR Radio Bulgaria.

No comments: