Friday, April 04, 2008

Η σπηλιά 'Μαγκούρα' - Μέρος 1ο...


Magura cave

Η σπηλιά "Магура" (Μαγκούρα) βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την πόλη Белоградчик (Μπελογκράντσικ) της βορειοδυτικής Βουλγαρίας και δύο χιλιόμετρα από το χωριό Рабиша (Ράμπισα). Γενικά, στην περιοχή αυτή βρίσκονται γύρω στις 30 σπηλιές, πολλές με διάφορα σημαντικά ευρήματα. Η σπηλιά της Μαγκούρα βρίσκεται μέσα σε ασβεστολιθικά πετρώματα και το συνολικό μήκος της είναι πάνω από 2600 μέτρα. Η γενική μορφολογία της σπηλιάς είναι μία κεντρική γαλαρία με έξι αίθουσες διάφορων μεγεθών και τρεις μικρότερες γαλαρίες. Η μέση ετήσια θερμοκρασία της σπηλιάς είναι 12οC, ενώ η υγρασία φτάνει το 80%.

Παλιότερα στην σπηλιά κατοικούσαν σαρκοφάγα θηλαστικά, όπως αρκούδες και ύαινες των σπηλαίων, αλλά σήμερα η πανίδα της σπηλιάς αποτελείται από δύο είδη τρωγλοδυτών και τέσσερα νυχτερίδων.

Η παρουσία ανθρώπου χρονολογείται από το 8000π.Χ.. Εκείνη την περίοδο η σπηλιά χρησιμοποιείτο ως προσωρινό κατάλυμα. Σε επόμενες περιόδους η σπηλιά έγινε μόνιμο κατάλυμα και τελικά εγκαταλείφθηκε στην Ρωμαϊκή περίοδο. Γύρω από την είσοδο της σπηλιάς έχουν βρεθεί ευρήματα κατοικιών.

The Triumph Hall

Η Αίθουσα του Θριάμβου...
The Triumph Hall...



Από την είσοδο περνάμε στην "Αίθουσα του Θριάμβου", η οποία έχει διαστάσεις 128 μέτρα μήκος, 58 μέτρα πλάτος και 28 μέτρα ύψος. Σε αυτήν την αίθουσα έχουν βρεθεί ενδείξεις καταυλισμού της εποχής του χαλκού. Αμέσως μετά την αίθουσα του Θριάμβου υπάρχει η "Κατακρήμνιση" που οδηγεί στην κεντρική αίθουσα ή "Αίθουσα Συναυλιών" με τον βράχο που έχει ονομαστεί "Κώνος Καλαμποκιού", την "Μικρή Στήλη", "τα Δύο Αδέλφια" και την "Μεγάλη Στήλη".

The Concert Hall

"Η Μεγάλη Στήλη"... Περίπου 20 μέτρα ύψος και 4 μέτρα πλάτος στο κάτω μέρος της, το οποίο βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της σπηλιάς, περίπου 321 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας...
"The Greater Column"



The Corn сob

Ο "Κώνος Καλαμποκιού"
The Corn cob



The Two Brothers

"Τα Δύο Αδέλφια"
"The Two Brothers"


Η "Αίθουσα με τις ζωγραφιές" βρίσκεται σε απόσταση 375 μέτρων από την είσοδο της σπηλιάς και μπορεί κανείς να φτάσει εκεί από το βόρειο άκρο της "κατακρήμνισης". Το πλήθος των ζωγραφιών που έχουν βρεθεί είναι γύρω στις 750. Έχουν χαραχθεί με απολιθωμένη κόπρο πουλιών (fossilizing sticking guano) και εντάσσονται σε μια μεγάλη περίοδο περίπου από το 8000 έως το 600π.Χ.. Στο "'Αδυτο" έχει βρεθεί το μοναδικό ολοκληρωτικά σωσμένο ηλιακό ημερολόγιο αυτής της περιόδου στην Ευρώπη.

The Scene with the Bear

Η Σκηνή με την αρκούδα...
The Scene with the Bear...



Prehistoric Painting

Η Σκηνή με το κυνήγι...
The Hunt Scene...





Η Αίθουσα με τις ζωγραφιές...

[ENG] The Magura cave is 25 km from the town of Belogradchik and 2 km from the village of Rabisha. It was formed in limestone and and the total length of the galleries that have been discovered up to now is over 2600 m. There is a main gallery with six halls and three smaller galleries. Traces of humans presence in the cave are from 8000 b.C. and it was abandoned in the Roman age. A total number of 750 drawings has been found in Magura cave. They were drawn by the use of fossilizing sticking guano and relate to a period from 8000 to 600 b.C..
[BUL] Пещтера Магура.

4 comments:

an205 said...

Έγινες και σπηλαιολόγος τώρα;;;

Klearchos said...

Κάποιος μου είχε πει για κάποιο εκκλησάκι εκεί μέσα, άλλα μάλλον μου έκανε πλάκα... Χαχαχαχαχα!!

Jana said...

great shots!i love the video, so photograhing is allowed without any problems?
Jana

Klearchos said...

It shouldn't be so easy, but there was no guard inside the cave...