Thursday, October 23, 2008

Ο Άγιος Νικόλαος του Βέλικο Τάρνοβο...


Храм "Св. Николай"

Ο σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου στην μεσαιωνική πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Велико Търново (Βέλικο Τάρνοβο) κτίστηκε την περίοδο 1834 έως 1836, μετά από φιρμάνι του Σουλτάνου Μαχμούτ Β' και την έγκριση του τότε έλληνα μητροπολίτη, Ιλαρίωνα Τορνόβου από την Κρήτη.



Храм "Св. Николай"

Ο ναός ήταν έργο του αρχιμάστορα από το Τάρνοβο Иван Давдата (Ιβάν Νταβντάτα) και του μαθητή του, Никола Фичев (Νικολά Φίτσεβ), γνωστού και με το παρατσούκλι Колю Фичето (Κόλιου Φιτσέτο). Με την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτής της εκκλησίας, ο Νίκολα Φίτσεβ ονομάστηκε αρχιμάστορας...



Храм "Св. Николай"

Τα θυρανοίξια της εκκλησίας θα γίνουν στις 6 Δεκεμβρίου του 1836, στην εορτή του Αγίου Νικολάου.



Храм "Св. Николай"

Η εκκλησία βρίσκεται στον махала Вароша (μαχαλά Βαρόσα - Από την Τουρκική λέξη varoş που σημαίνει "προάστειο") και η τοποθεσία της επιλέχθηκε προκειμένου να δεσπόζει πάνω από τα τότε 31 τζαμιά της πόλης... Ο ναός είναι σχετικά μικρός, σε ρυθμό βασιλικής, με μήκος 37 μέτρα και πλάτος 17...



Храм "Св. Николай"

Το 1838, οι κάτοικοι του Ταρνόβου και των γύρω περιοχών εξεγέρθηκαν εναντίων του έλληνα ιερέα Πανάρετου, ο οποίος αντικατέστησε τον μετριοπαθή Ιλαρίωνα μετά τον θάνατο του... Η κατάσταση έφτασε στα άκρα και κάτοικοι από διάφορες περιοχές έφτασαν το 1840 μέχρι και την Υψηλή Πύλη και το Πατριαρχείο ζητώντας την απομάκρυνση του Πανάρετου και την αντικατάσταση του από τον Βούλγαρο ιερέα Неофит Бозвели (Νεόφιτ Μποζβέλι). Τελικά το Πατριαρχείο αντικαθιστά τον Πανάρετο με τον Νεόφυτο Βυζαντινο ορίζοντας, επίσης, βοηθό του τον Νεόφυτο Μποζβέλι. Ο Βούλγαρος ιερέας, όμως, δεν αποδέχεται την θέση και αποτραβιέται στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και από εκεί συνεχίζει τον αγώνα του εναντίων του Έλληνα μητροπολίτη. Αυτό τον οδηγεί το 1841 σε εξορία στην Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, στην οποία θα παραμείνει μέχρι την φυγή του το 1844. Την χρονιά αυτή ο Μποζβέλι με τον νεαρό τότε υποστηρικτή του Иларион Макариополски (Ιλαρίον Μακαριοπόλσκι - Ιλαρίωνας της Μακαριόπολης) στέλνουν τελεσίγραφο στο Πατριαρχείο, όπου απαιτόυν, ανάμεσα στα άλλα: Βούλγαρους κληρικούς σε Βουλγαρικά εδάφη, εκλογή των κληρικών κατευθείαν από τον λαό, να τυπώνονται ελεύθερα Βουλγαρικά βιβλία και εφημερίδες, και απόλυτη ελευθερία στην ίδρυση Βουλγαρικών σχολείων. Το αποτέλεσμα του τελεσίγραφου αυτού ήταν να εξοριστούν και οι δύο ιερείς στο Άγιο Όρος, όπου ο Μποζβέλι θα πεθάνει το 1848, αφού πρώτα θα ολοκληρώσει το βιβλίο του "Мати Болгария" (Μάτι Μπολγκάρια - Μητέρα Βουλγαρία).

Μετά από πολλές ακόμα εξεγέρσεις και ενέργειες, στις 28 Φεβρουαρίου του 1870, με φιρμάνι του Σουλτάνου δημιουργήθηκε το Βουλγαρικό Εξαρχάτο.

Ο Άγιος Νικόλαος Ταρνόβου θα είναι η πρώτη εκκλησία στο Βέλικο Τάρνοβο όπου θα γίνει Θεία Λειτουργία στην Βουλγαρική γλώσσα... Στο χώρο της εκκλησίας λειτουργεί από το 1843 το πρώτο Βουλγαρικό σχολείο της πόλης, το οποίο είχε δύο τμήματα, ένα για τα αγόρια και ένα για τα κορίτσια.



Храм "Св. Николай"

Το 1872, δύο χρόνια μετά από την ίδρυση της ανεξάρτητης βουλγαρικής εκκλησίας, στην αυλή του ναού Αγίου Νικολάου, χτίστηκε καμπαναριό για το οποίο το 1875 αγοράστηκε καμπάνα από τη Ρωσία. Είναι η δεύτερη εκκλησία στην πόλη, μετά από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η οποία αντικαθιστά τo γλωσσίδι με καμπάνα.



Храм "Св. Николай"

Το 1879 θα συγκεντρωθούν στον ναό περισσότερα από 300 άτομα για τέσσερις προκαταρκτικές συνεδριάσεις πριν από την πρώτη εθνοσυνέλευση μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους.

Αγοράζονται δύο ακόμη καμπάνες για το καμπαναριό, από τις οποίες η μία, κατά την διάρκεια του μεγάλου σεισμού της 14ης Ιουνίου του 1913 (με το νέο ημερολόγιο) στην Горна Оряховица (Γκόρνα Οριαχόβιτσα), έπεσε και καταστράφηκε. Εξαιτίας των ζημιών που υπέστη από τον σεισμό αυτό η εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έγινε καθεδρικός ναός...

Το 1949 στο βόρειο τμήμα του χώρου γύρω από τον ναό κτίστηκε παρεκλήσι του Αγίου Ευθυμίου...


Храм "Св. Николай"

Το 1995 στον ναό εγκαταστάθηκε κατηχητικό σχολείο.



Храм "Св. Николай"

Η επίσημη ιστοσελίδα του ναού εδώ.


Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 43° 5' 7''N, 25° 38' 19''E


[ENG] The St. Nicholas church at the Varosha neighborhood of Veliko Tarnovo was built by master Ivan Davdata and his apprentice Nikola Fichev from 1834 to 1836, while metropolite of Tarnovo was the Greek Hilarion from Crete. After the completion of this church, Fichev was promoted to master. The opening of the church will be on 06.12.1836. The church was the center for the Bulgarian church struggle at the area of Veliko Tarnovo. In 1843, in the church will be first Bulgarian school of the town. It will be the first church of the city were the Liturgy will be held in Bulgarian language. The campanile of the church was constructed in 1872 and the first bell was bought from Russia at 1875. At 1879, after the liberation from the Turks, in the church took place four preliminary meetings of the constitutional assembly. During the big earthquake of 14.06.1913 (as per new calendar) one of the two additional bells bought from Russia will fall and will be destroyed. After the earthquake it will become the cathedral of Veliko Tarnovo, till the reconstruction of the original cathedral, the "Birth of Virgin Mary" church, which suffered great damage.
[BUL] Православен Храм "Св. Николай" в гр. Велико Търново.

Digg my article

Share

Creative Commons License

2 comments:

MARFI said...

Να μην σταματησεις ποτέ τα ταξιδια σου! Μαζι σου ταζιδεύω και έγω!

Μ'αρεσε η φωτο του Βαροσα!

Klearchos said...

Και εγώ θέλω να συνεχίσω να ταξιδεύω, Μάρτιν... Ελπίζω να τα καταφέρω...