-Κοίτα εκεί! Τι είναι αυτό που πουλάνε οι γιαγιάδες;
-Μάλλον κάτι σαν τυρί!
-Πήγαινε αγόρασε λίγο!
-Δεν θέλω!
-Έλα πήγαινε και πάρε λίγο!
-Άμα θες πήγαινε μόνος σου! Εγώ δεν θέλω να φάω τυρί τώρα!!
-Δεν χρειάζεται να το φας! Άμα δεν αγοράσουμε κάτι, ντρέπομαι να τις πάρω φωτογραφίες!
-Άντε καλά...
Αυτός ήταν ο διάλογος με την γυναίκα μου προκειμένου να την πείσω να πάει να αγοράσει λίγο από το τυρί που πουλούσαν δύο γιαγιάδες κοντά στο στοιχειωμένο κάστρο της Niedzica (Νιεντζίτσα).
Το χαρακτηριστικό τυρί της περιοχής είναι το Oscypek (Οστσιπέκ), το οποίο είναι καπνιστό τυρί από αλατισμένο - μη παστεριωμένο - γάλα προβάτου, με λίγη προσθήκη αγελαδινού γάλατος και με συγκεκριμένη προστατευμένη συνταγή.
Το πουλάνε και σε πλεξούδες, ως Serowy warkocz wędzony (Σέροβι βαρκότς βεντζόνε - τυρί καπνιστό πλεγμένο).
Ήταν τόσο καλό που τελικά η γυναίκα μου - που δεν ήθελε στην αρχή να φάει - και εγώ φάγαμε από μία σακούλα ο καθένας!
[ENG] Niedzica castle, Poland: In order to take some photos from the grandmothers that were selling it, I convinced my wife, who did not want to eat cheese at the moment, to go buy some "oscypek", smoked cheese made of salted sheep milk with the addition of cow's milk strictly regulated by the protected recipe, exclusively in the Tatra Mountains region of Poland. It was so good that we finally ate one bag of that cheese each!!
[POL] Serowy warkocz wędzony, Niedzica Zamek...
Το χαρακτηριστικό τυρί της περιοχής είναι το Oscypek (Οστσιπέκ), το οποίο είναι καπνιστό τυρί από αλατισμένο - μη παστεριωμένο - γάλα προβάτου, με λίγη προσθήκη αγελαδινού γάλατος και με συγκεκριμένη προστατευμένη συνταγή.
Η πρώτη αναφορά για το τυρί αυτό γίνεται τον 15ο αιώνα σε ένα έγγραφο του 1416 από το χωριό Ochotnica (Οτσοτνίτσα).
Το πουλάνε και σε πλεξούδες, ως Serowy warkocz wędzony (Σέροβι βαρκότς βεντζόνε - τυρί καπνιστό πλεγμένο).
Ήταν τόσο καλό που τελικά η γυναίκα μου - που δεν ήθελε στην αρχή να φάει - και εγώ φάγαμε από μία σακούλα ο καθένας!
[ENG] Niedzica castle, Poland: In order to take some photos from the grandmothers that were selling it, I convinced my wife, who did not want to eat cheese at the moment, to go buy some "oscypek", smoked cheese made of salted sheep milk with the addition of cow's milk strictly regulated by the protected recipe, exclusively in the Tatra Mountains region of Poland. It was so good that we finally ate one bag of that cheese each!!
[POL] Serowy warkocz wędzony, Niedzica Zamek...
2 comments:
ο διάλογος είναι σο typical Κλέαρχος!!! Βρε γιατί τον πήρες τον μεγάλο το φακό με το zoom?
nice story!i had the chance to try this kind of cheese at a place of a colleague (from Slovakia-they have the same there)...and it was very delicious too!have a good rest of the week:-)
Post a Comment