Wednesday, April 02, 2008

Το άγαλμα της Σοφίας στην Σόφια...


Saint Sofia

Το άγαλμα της Σοφίας βρίσκεται στην διασταύρωση των λεωφόρων Мария-Луиза (Μαρία Λουίζα) και Тодор Александров (Τοντόρ Αλεξάντροβ). Είναι έργο του γλύπτη Георги Тодоров Чапкънов (Γκεόργκι Τοντόροβ Τσαπκανόβ) ή Чапа (Τσάπα) και του αρχιτέκτονα Станислав Константинов (Στάνισλαβ Κωνσταντίνοβ) και τοποθετήθηκε το 2000 στην θέση όπου μέχρι το 1991 υπήρχε το άγαλμα του Λένιν.

Saint Sofia Statue

Το άγαλμα έχει οκτώ μέτρα ύψος και είναι φτιαγμένο από χαλκό και μπρούντζο, ενώ είναι τοποθετημένο σε στύλο δεκαέξι μέτρων ύψους. Το στεφάνι στο δεξί της χέρι συμβολίζει την φήμη, η κουκουβάγια στον αριστερό της ώμο την σοφία, ενώ το στέμμα που φοράει στο κεφάλι συμβολίζει την δύναμη. Η μορφή της Σοφίας θυμίζει και την προσωποποίηση της αρχαίας πόλης Σαρδικής που υπάρχει και στο έμβλημα της πόλης...



Το άγαλμα του Λένιν που υπήρχε στην θέση του αγάλματος της Σοφίας...


Το άγαλμα του Λένιν ήταν έργο του διάσημου Ρώσου γλύπτη Лев Ефимович Кербель (Λεφ Εφήμοβιτς Κερβέλ - 1917-2003), ο οποίος είχε φτιάξει πολλά γλυπτά Σοβιετικού ρεαλισμού, τα οποία κοσμούσαν διάφορες πόλεις του τότε υπαρκτού Σοσιαλισμού...


Διαβάστε την συνέντευξη του Κερβέλ "Λαξεύοντας Σοβιετικούς Γίγαντες, Βλέποντας τους να πέφτουν" στους New York Times...


Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 42° 41' 53''N, 23° 19' 18''E


[ENG] The Sofia statue is located at the intersection of Maria Louisa Boulevard and Todor Alexandrov Boulevard. It was erected in 2000 replacing Lenin’s monument, which was removed from the same spot in 1991. It has eight metres height and it stands on a sixteen meters pedestal. It is made by copper and bronze by the sculptor Georgi Chapkanov and the architect Stanislav Konstantinov. The crown symbolizes the power, the wreath the fame and the owl the wisdom. The appearance is also a reference to the humanized picture of the ancient town of Serdica that exist on the old emblem of Sofia and it is taken from an antique coin.
[BUL] Статуята на София, дело на скулптура Георги Чапкънов и архитект Станислав Константинов.

3 comments:

Giorgia_is_coming_to_town said...

Να πω κακία? Το άγαλμα της Σοφίας καθόλου δεν μου αρέσει! Μου θυμίζει Βουλγάρα τραγουδίστρια! (Ε, την είπα:)

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Πυθαγόρας:"Κανένας άνθρωπος δεν είδε την Σοφία παρά μόνο ο Θεός"
Αισχύλος: "Σοφός δεν είναι εκείνος που ξέρει πολλά ,αλλά εκείνος που ξέρει χρήσιμα¨
Ευρυπίδης: "Σοφός είναι όποιος διατηρεί την ηρεμία στην ώρα που πρέπει."
Ισοκράτης: "Να θεωρείς σοφούς εκείνους που μιλάνε με μετριοφροσύνη για τον εαυτό τους και δεν ταράζονται με τα γυρίσματα της ζωής,αλλά γνωρίζουν να υποφέρουν με αξιοπρέπεια και με μέτρο και τις συμφορές και την ευτυχία"

Klearchos said...

Giorgia ούτε εμένα μου άρεσε το άγαλμα... Το βρήκα ιδιαίτερα κακόγουστο... (Όλο κακίες είσαι!! χαχαχα)

Διόνυσε, συμφωνώ με τον Ισοκράτη καθώς είναι γνωστό ότι η μετριοφροσύνη είναι ένα από τα 5000 προτερήματα μου!!