Tuesday, April 15, 2008

Το Мелник (Μελένικο) σήμερα...


Melnik

Σήμερα, ο πληθυσμός του Μελένικου είναι μόλις 390 άτομα, το οποίο σημαίνει ότι είναι η μικρότερη πόλη της Βουλγαρίας. Ανοίκει στο δημοτικό διαμέρισμα (община) της πόλης Сандански (Σαντάνσκι), από την οποία απέχει 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά, και στην διοικητική περιοχή του Благоевград (Μπλαγκόεβγκραντ). Βρίσκεται σε υψόμετρο 380 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα σε εντυπωσιακές αμμώδεις "πυραμίδες".

Houses at Melnik

Τα σπίτια που σώζονται σήμερα είναι του 19ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι του άρχισαν να πλουταίνουν από εμπόριο (κυρίως του κρασιού) και να χτίζουν μεγάλα πολυώροφα σπίτια [1]. Το Μέλνικ από το 1968 έχει κηρυχθεί "πόλη-μουσείο" και τα περίπου 100 σπίτια του "εθνική πολιτιστική κληρονομιά".


House at Melnik

Το Μελένικο είναι γνωστό, επίσης, για το κρασί του... Χαρακτηριστική είναι η τοπική ποικιλία, η Широка мелнишка лоза (Σιρόκα Μελνίσκα Λόζα - πλατύφυλλο κλήμα του Μέλνικ), της οποίας λέγεται ότι ο Ουίνστων Τσώρτσιλ ήταν φανατικός λάτρης. Το κλήμα αυτό πρέπει να πέρασε από την Συρία γύρω στον 16ο αιώνα και σήμερα καλλιεργείται μόνο εδώ. Μέσα στα αμμώδη εδάφη των "πυραμίδων" του Μελένικου, οι ντόπιοι καλλιεργητές αποθήκευαν το κρασί, το οποίο εκεί εύρισκε ιδανικές συνθήκες για να ωριμάσει... Η λαϊκή παράδοση θέλει τα κρασιά να γίνονται, έτσι, τόσο πηχτά που μπορούσες να τα μεταφέρεις ακόμα και με την μαντίλα [2].



The Konak

Ξεχωρίζει από την διαφορετική αρχιτεκτονική του το παλιό τουρκικό "κονάκι" (Διοικητήριο). Αργότερα έγινε κοιτώνας για το σχολείο "Νεόφυτος της Ρίλας" που βρίσκεται από πίσω του και για κάποιο διάστημα ήταν και το ίδιο σχολείο. Σήμερα είναι αφημένο στην τύχη του...



Mencheva Kashta Tavern

Κάθε επισκέπτης οφείλει να γευτεί τα παραδοσιακά φαγητά και το τοπικό κρασί στις γραφικές Механи (ενικός: Механа / Μεχάνα - ταβέρνα). Η φωτογραφία από την Механа Менчева Къща (η ταβέρνα του σπιτιού των Μέντσεβ).


Πηγές οι ιστοσελίδες της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας και του οινοποιείου Damianitza.
Η ιστορία του Μελένικου εδώ. Χάρτης εδώ.


[ENG] Today, the population is only 390 people which makes Melnik the smallest town in Bulgaria. It belongs to the municipality of Sandanski, from which is only 18km SE, and to the administrative district of Blagoevgrad. It is 380 meters above the sea, nested in the impressive Melnik "pyramids" (pyramid-like formations from sandstones). The buildings are of the 19th century, when the trade of the local wine brought prosperity to the city, and they are declared as "cultural monuments". The whole town is declared "town-museum". Melnik is still known for its wine, mainly the one produced by the unique local variety Shiroka Melnishka Loza, brought probably from Syria during the 16th century.

Different to the local architecture is the former Turkish "Konak" (administrative building).

One owes to visit a local traditional tavern to taste the traditional food and the local wine...

16 comments:

Γκρινιάρης said...

Όμορφα!

Καλημέρα.

Klearchos said...

Καλό απόγευμα, Γκρινιάρη!!

iPol said...

Προτείνω τον Κλέαρχο για επίτιμο Πρόξενο του Благоевград.

Τόσο καιρό τώρα, αγαπητέ Κλέαρχε, αναδεικνύεις τα καλύτερα της περιοχής, τόσο που ο ΕΟΤ της Βουλγαρίας θα το κατάφερνε λιγότερο καλά.

Ελπίζω να περνάς καλά εκεί
Τους χαιρετισμούς μου

ο δείμος του πολίτη said...

Κι όμως τα σπίτια μοιάζουν τόσο πολύ με την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική. Θα έλεγα ότι είναι από τη Φλώρινα και τα Γρεβενά οι φωτογραφίες, αν δεν ήταν στο εν λόγω post.

Klearchos said...

Πολυχρόνη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια... Εδώ στην ξενιτιά έχω πολύ δουλειά αλλά προσπαθώ και εξερευνώ την χώρα τα Σαββατοκύριακα... Έχω μαζέψει πολύ υλικό και δεν ξέρω πότε θα το πρωτοπρολάβω...

Δήμο, έχεις απόλυτο δίκιο!! Αν διαβάσεις την ιστορία της πόλης που έχω σε παλιότερο ποστ θα δεις ότι το ελληνικό στοιχείο της πόλης ήταν πάρα πολύ έντονο σε σημείο που, σε παλιότερες περιόδους, η πόλη ήταν κυρίως Ελληνική...

Klearchos said...

Υ.Γ. Τα ίδια σπίτια θα δει κανείς και στο παραδοσιακό κομμάτι της Φιλιππούπολης (Πλόβντιβ) που επίσης το ελληνικό στοιχείο ήταν πάρα πολύ έντονο...

Σοφία said...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες. Θα ήθελα να το δω από κοντά αυτό το μέρος!

Anonymous said...

Για περισσότερες πληροφορίες μπές στο www.meleniko.gr

Anonymous said...

Σοφία το Σιδηρόκαστρο Σερρών είναι παρόμοιο με το Μελένικο (χτισμένο δίπλα σε βράχο) για αυτόν τον λόγο και το προτίμησαν οι Μελενίκιοι όταν διώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Klearchos said...

Μια λεπτομέρεια: Δεν μπορώ να το διασταυρώσω, αλλά σύμφωνα με τον κ. Τοπολίγκα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σιδηροκάστρου, οι Μελενικιότες δεν εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους... Έφυγαν γιατί "δεν μπορούσαν να ζήσουν κάτω από τη βουλγαρική κυριαρχία, απλά γιατί το αίμα και η Ιστορία δεν τους το επέτρεπε."

Anonymous said...

Κλέαρχε μετά την συνθήκη του Βουκουρεστίου, το Μελένικο περιήλθε κάτω από την Βουλγαρική κυριαρχία.
Τότε οι Βούλγαροι έδωσαν τις εξής επιλογές στους Έλληνες:
1) Να εκβουλγαριστούν πλήρως, δηλαδή να αλλάξουν τα επίθετά τους (π.χ. από Κλέαρχος σε Κλεάρχωφ) να μαθαίνουν τα παιδιά τους βουλγάρικα κ.α. και έτσι θα συνέχιζαν κανονικά την ζωή τους σαν να μην έτρεχε τίποτα.
2)Να αναζητήσουν καινούργια τύχη εντός των Ελληνικών συνόρων.

Έτσι είχε η κατάσταση τότε. Τώρα πές το όπως θές.
Εμένα το ίδιο μου κάνει.

Επίσης να σου υπενθυμίσω ότι το 1941 κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής έκαναν ακριβώς τα ίδια, με αποτέλεσμα πολλοι Έλληνες να αναγκαστούν να μετακομίσουν στην Γερμανοκρατούμενη Ελλάδα.

Klearchos said...

Maroulakos, δεν έχω λόγο να διαφωνήσω μαζί σου και μου φαίνεται πολύ λογικό αυτό που λες... Είχα απλά διάβασει το γράμμα στην Καθημερινή που ανέφερα και μου είχε κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη φράση... Γενικά, προσπαθώ να το ψάχνω λίγο (όσο είναι δυνατόν) όταν ανεβάζω ένα ποστ...

Καλό σου βράδυ!

Anonymous said...

Δεν έχω κάτι εναντίον σου (και συγγνώμη αν φάνηκε έτσι, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου), απλά δεν θέλω άλλες στρογγυλοποιήσεις και "συνωστισμούς" στην Ιστορία μας.

Anonymous said...

Ξέχασα να σου πω συγχαρητήρια για το περιεχόμενο του βλογ σου.
Είναι πολύ αξιόλογο.
Καλό βράδυ και καλή Ανάσταση.

Anonymous said...

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΑΒ/ΚΟ ΘΑ ΠΑΩ ΜΕ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΠΡΙΝ ΠΑΩ. ΤΩΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΠΑΩ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ!!

Klearchos said...

Σωτηρία, θα χαρώ πολύ αν περάσετε καλά και έχω βοηθήσει και εγώ σε αυτό. Θα χαρώ πολύ, επίσης, αν μετά το Σαββατοκύριακο, μου γράψετε τις δικές σας εντυπώσεις...