Thursday, May 08, 2008

Ο Καθεδρικός Ναός της Γεννήσεως στο Κισινάου της Μολδαβίας


Catedrala Nasterea Domnului

Η Catedrala Nasterea Domnului (Καθεδρικός Ναός της Γεννήσεως του Κυρίου) βρίσκεται στο κέντρο του Chişinău (Κισινάου), πρωτεύουσας της Μολδαβίας, στην Scuarul Catedralei (Πλατεία του Καθεδρικού Ναού).


Ştefan cel Mare Central Park

Η πρωτοβουλία για την κατασκευή του ναού άνηκε στον Μητροπολίτη Gavriil Bănulescu-Bodoni (1812–1821) και ο ναός είχε ενταχθεί στο οικιστικό πρόγραμμα της πόλης από το 1817. Τελικά, η κατασκευή του Ναού πραγματοποιήθηκε από τον διάδοχο του, Μητροπολίτη Dumitru Sulima (1821–1844). Ξεκίνησε στις 26 Μαΐου του 1830 και ολοκληρώθηκε στις 13 Οκτωβρίου του 1836. Αρχιτέκτονας ήταν ο Ρώσος Мельников Авраам Иванович (Μέλνικοφ Αβραάμ Ιβάνοβιτς - 1784-1854), καθηγητής της Ακαδημίας των Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης. Η κατασκευή έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας των Ρώσων - το Κισινάου ήταν κάτω από τον έλεγχο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από 1812 - να αναβαθμίσουν την περιοχή που σήμερα αποτελεί το κέντρο της Μολδαβικής πρωτεύουσας...


The Bell Tower

Ο ναός είχε τρεις αγίες τράπεζες, η κεντρική αφιερωμένη στην Γέννηση του Κυρίου, ενώ οι άλλες δύο στον Άγιο Αλέξανδρο Νιέφσκι και στον Άγιο Νικόλαο τον θαυματουργό. Σε απόσταση 40 μέτρων από τον ναό κατασκευάστηκε καμπαναριό.



Triumphal arch, Chisinau

Το 1846 το τρίπτυχο συμπληρώθηκε με την κατασκευή των "Portile Sfinte" ("Άγιες Πύλες"), σήμερα γνωστές ως "Αψίδα του Θριάμβου". Αρχιτέκτονας ήταν ο Ουκρανός И. Заушкевич.

Ο ναός υπέστη εκτεταμένες ζημιές από βομβαρδισμούς τον Ιούνιο του 1941, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η αποκατάσταση των ζημιών ξεκίνησε άμεσα τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Στις 22-23 Δεκεμβρίου του 1963 το Σοβιετικό καθεστώς κατεδάφισε το καμπαναριό και μετέτρεψε τον ναό σε εκθεσιακό κέντρο...


The Bell Tower

Την περίοδο 1989-1991 ο ναός δώθηκε πίσω στην εκκλησία. Οι εργασίες μετατροπής ξανά σε ναό ολοκληρώθηκαν στις 25 Αυγούστου του 1996. Την ημέρα αυτή τοποθετήθηκε ο σταυρός στον τρούλο του ναού και ταυτόχρονα τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την επανακατασκευή του καμπαναριού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1998. Το καμπαναριό χτίστηκε με βάση παλιές φωτογραφίες...


Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni Ştefan cel Mare Central Park Ştefan cel Mare Central Park Ştefan cel Mare Central Park The Bell Tower
The Bell Tower Ştefan cel Mare Central Park Triumphal arch, Chisinau Triumphal arch, Chisinau


[ENG] Catedrala Nasterea Domnului (Birth of Our Lord Cathedral) was built between 26 May 1830 and 13 October 1836 by the architect Avraam Melnikov. The same period, 40 metres from the cathedral, a campanile was built. The complex was completed in 1846 with the construction of the "Portile Sfinte" (Holy Gates), today known as "Triumphal Arch". The Cathedral was severely damaged in June 1941, during WWII. Restoration works were done immediately after the war, but the Soviet regime removed the Bell tower and converted the church to exhibition center. During 1989-1991 the building was given back to the church. The Bell Tower was reconstructed in 1998.
[ROM] Catedrala Nasterea Domnului.

7 comments:

Anonymous said...

πολύ όμορφη ξενάγηση και πάλι.
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με την ερώτηση σου. Χρησιμοποιώ για όλες τις φωτό το photoshop. Από κει και πέρα, ανάλογα με το θέμα χρησιμοποιώ ένα πρόγραμμα που λεγεται photomatix ( http://www.hdrsoft.com/ ) για να κάνω την τεχνική HDR (http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging ). Σε άλλες περιπτώσεις όπως η πρώτη που είδες χρησιμοποιώ ένα φίλτρο μέσω photoshop που λέγεται lucisart ( http://www.lucisart.com/ ). Αν θέλεις να ασχοληθείς και χρειαστείς βοήθεια, μην δiστάσεις να μου στείλεις mail. Θα χαρώ να σε βοηθήσω όσο μπορώ.
Βαγγέλης

Anonymous said...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου.

Anonymous said...

dire que c'est la première fois que je comprends un des vos billets...c'est exagerer un peu... mais j'ai presque tout compris !

PS vous parlez le français?

Unknown said...

Thanks for visiting my blog and leaving a comment.
You have a wonderful blog here with lots of great pictures.

Klearchos said...

Βαγγέλη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες που μου έδωσες... Θα το ψάξω...

Lemonita σε ευχαριστώ

Ecaterina, Malheureusement, je ne parle pas français.. :)

John, you have a great photoblog!!

Anonymous said...

@Khlearcos
Mais si !
Votre blog est très joli. Et vous faites de très, très belles photos!
à bientôt,

ps Aleea Clasicilor, j'adore ! Saviez-vous que les auteurs que vous cités sont Roumains?

Klearchos said...

Merci beaucoup, Ecaterina!

bien sûr j'ai su qu'ils étaient roumains...
"Aleea Clasicilor Literaturii Române"