Tuesday, May 06, 2008

Гергьовден (Η μέρα του Γκεόργκι)


Μια από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, γιορτή στην Βουλγαρία είναι η Гергьовден (Γκεργκιόβντεν), η ημέρα, δηλαδή, του Γκεόργκι (Γιώργος). Είναι η εορτή του Свети Георги (Σβέτι Γκεόργκι - Αγίου Γεωργίου), η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Μαΐου.

Για τους γείτονες μας ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης άγιος των γεωργών και των κτηνοτρόφων, ενώ από τις 9 Ιανουαρίου του 1880 είναι προστάτης άγιος και του Βουλγαρικού στρατού...

Η 6η Μαΐου είναι επίσημη αργία της χώρας και στρατιωτική παρέλαση λαμβάνει χώρα στην Σόφια.

Ένα μεγάλο μέρος του ντόπιου πληθυσμού έχει σήμερα την ονομαστική του εορτή, καθώς τα ονόματα Георги (Γεόργκι), Гергана (Γκεργκάνα), Гинка (Γκίνκα), Галина (Γκαλίνα), Галя (Γκάλια), Ганка (Γκάνκα), Ганчо (Γκάντσο), που σχετίζονται με τον άγιο, είναι πάρα πολύ κοινά...


St. Georgi Church, Dupnitsa

Η εκκλησία του Свети Георги Победоносец (Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου) στην Дупница (Ντούπνιτσα). / The church of St. George at Dupnitsa, Bulgaria.


Στις παραδόσεις της ημέρας είναι το σούβλισμα του αρνιού και τα παραδοσιακά ψωμιά, τα οποία είναι, συνήθως, ολόκληρα αριστουργήματα. Επίσης, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν πολλοί χοροί και τραγούδια για την ημέρα αυτή... Δείτε εκπληκτικούς χορούς "по Гергьовден" (για την ημέρα του Γιώργου) εδώ.





[ENG] Possibly the most celebrated name day in Bulgaria is St. George's Day (Гергьовден), which is a public holiday and takes place on 6 May every year. In Bulgaria St. George is the patron saint of farmers and shepherds. A common ritual is to prepare and eat a whole lamb. Since 9 January 1880, St. George's Day is also the Day of the Bulgarian Army and parades are organised in the capital Sofia.

6 comments:

pølsemannen said...

"...ενώ από τις 9 Ιανουαρίου του 1880 είναι προστάτης άγιος και του Βουλγαρικού στρατού..."

Εθνικιστική κορώνα:

"Τι θέλουν οι Βούλγαροι στη Μακεδονία;"

Δηλαδή στον Β' Βαλκανικό πόλεμο, ο Αη Γιώργης ήταν και με τα δύο στρατά;

Ε, ρε μπέρδεμα... :-DD

Anonymous said...

πολύ ενδιαφέρον

diastimata said...

Κι άντε οι Βούλγαροι... Χριστιανοί είναι, κατανοητό.
Οι Τούρκοι; Που πιστεύουν τον Άι-Γιώργη λες και είναι... μουσουλμάνος Άγιος;

Klearchos said...

Polsemannen, εκεί κόλλησες; Ο Δίας που είχε όλες τις πόλεις κράτη που πλακώνονταν στην αρχαιότητα μεταξύ τους τι να πει;

Evlahos καλημέρα

Diastimata, το είχα ακούσει αυτό για του μουσουλμάνους, αλλά δεν το πίστευα!! Ευχαριστώ που μου το επιβεβαίωσες!! :D

Giorgia_is_coming_to_town said...

Πέρσι είχα ποστάρει κι εγώ σχετικά. Και πως αλλιώς δλδ, αφού πλέον είμαι μια Γκεργκάνα! Μην σου πω ότι το συνήθισα και πλέον θεωρώ ως ημέρα ονομαστικής εορτής την Βουλγάρικη κι όχι την Ελληνική. Μπάι δε γουέι, οι Τούρκοι τον θεωρούν θαυματουργό τον Αγιο, ειδικά στα μέρη της Καππαδοκίας. Και στην Πόλη πάλι, πολλές από τις εν λειτουργία εκκλησίες είναι αφιερωμένες σε αυτόν, μία από αυτές στο Εντιρνέκαπού, την επισκέπτονται κυρίως μουσουλμάνοι.

Klearchos said...

Georgia, τότε χρόνια σου πολλά, έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση!! Είναι εντυπωσιακό αυτό με τον Άγιο Γεώργιο και τους Μουσουλμάνους και σκοπεύω να το ψάξω λίγο όταν θα βρω χρόνο!!