Wednesday, October 08, 2008

Ο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης στο Βέλικο Τάρνοβο...


Църквата "Свети Димитър"

Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър"

Η εκκλησία του Св. Димитър Солунски (Σβέτι Ντιμίταρ Σολούινσκι - Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης) που βρίσκεται στον Асенова махала (Ασένοβα μαχαλά - η συνοικία των Άσεν) στο Велико Търново (Βέλικο Τάρνοβο), είναι μία από τις πιο γνωστές εκκλησίες της πόλης. Όπως και όλες οι εκκλησίες της περιοχής, είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας για την Βουλγαρία...Църквата "Свети Димитър"

Η εκκλησία κτίστηκε το 1184 από τους Βούλγαρους αριστοκράτες του Ταρνόβου, αδελφούς Иван Асен (Ιβάν Άσεν) και Теодор Асен (Τέοντορ Άσεν - Θεόδωρος Άσεν), όταν η Βουλγαρία βρισκόταν κάτω από την εξουσία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Στην θέση της εκκλησίας έχουν βρεθεί σήμερα τμήματα από δύο αρχαία Θρακικά ιερά...

Σύμφωνα με την παράδοση, την άνοιξη του 1185 τα δύο αδέλφια επισκέφθηκαν τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ισαάκιο Β' ζητώντας του να εγγραφούν φρουροί του αυτοκράτορα και να τους παραχωρήσει ως κτήση από ένα φέουδο. Ο αυτοκράτορας απέρριψε με υπεροπτικό τρόπο τις αιτήσεις τους και τους έδιωξε. Μάλιστα λέγεται ότι χαστούκισε και τον Ιβάν Άσεν. Την περίοδο εκείνη υπήρχε πολύ μεγάλη αναστάτωση στον πληθυσμό λόγω της αύξησης των φόρων για την πληρωμή του στρατού και για να βρει ο αυτοκράτορας χρήματα για τον γάμο του. Τα δύο αδέλφια εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία για να προκαλέσουν εξέγερση του Βουλγάρικου πληθυσμού και των Βλάχων. Η ευκαιρία δόθηκε μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Βυζαντίου, από τους Νορμανδούς του βασιλιά της Σικελίας Guillaume II (Γουλιέλμου Β'), στις 15 Αυγούστου του 1185. Κατά το αγιασμό της εκκλησίας, την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, τα δύο αδέλφια κήρυξαν την επανάσταση και όρισαν πρωτεύουσα του νέου Βουλγαρικού κράτους το Βέλικο Τάρνοβο. Μάλιστα διέδωσαν την φήμη ότι ο Άγιος εγκατέλειψε την ατιμασμένη Θεσσαλονίκη και ότι η θαυματουργή του εικόνα του μεταφέρθηκε στο Τάρνοβο. Η παράδοση θέλει, επίσης, τα δύο αδέλφια να δείχνουν την (υποτιθέμενη) θαυματουργή εικόνα του Αγίου στο πλήθος δηλώνοντας ότι από εκεί και πέρα ο Άγιος θα ήταν προστάτης των Βουλγάρων... Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, πιθανότατα, θα στεφθεί ο Θεόδωρος Άσεν, ως μεγαλύτερος από τα αδέλφια, αυτοκράτορας με το όνομα Петър IV (Πέταρ Δ' - Πέτρος Δ') και αργότερα, το 1189, εκεί πιθανότατα θα στεφθεί συναυτοκράτορας ο αδελφός του Ιβάν Άσεν ως Ιβάν Άσεν Α'.Църквата "Свети Димитър"

Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър" Църквата "Свети Димитър"

Στο εσωτερικό της εκκλησίας υπάρχουν σήμερα σπαράγματα από τις αγιογραφίες που την κοσμούσαν, όπως η "Θεία Λειτουργία" και ο "Αποδιοπομπαίος τράγος"... Γενικά, έχουν εξακριβωθεί δύο στρώματα τοιχογραφιών, ένα της περιόδου του τέλους του 14ου αιώνα και ένα μετά την περίοδο αυτή...View to Tsarevets

Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας υπήρχε, κατά την περίοδο της Δεύτερης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της πόλης. Η εκκλησία καταστράφηκε, πιθανότατα από σεισμό, κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1350. Παράλληλα, ένας μονόκλιτος ναός κτίστηκε γύρω στο 1360 σε κοντινό σημείο, ο οποίος υπήρχε μέχρι τον 17ο αιώνα. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, ο χώρος γύρω από την εκκλησία και το μοναστήρι χρησίμευε ως χριστιανικό νεκροταφείο. Κατά την περίοδο της Βουλγαρικής εθνεγερσίας η εκκλησία συνδέθηκε με την συντεχνία των δερματάδων. Κατά τον σεισμό της 14ης Ιουνίου του 1913 (με το νέο ημερολόγιο) στην Горна Оряховица (Γκόρνα Οριαχόβιτσα), πάρα πολύ κοντά στο Βέλικο Τάρνοβο, η εκκλησία θα καταστραφεί και θα απομείνουν μόνο η αψίδα και σπαράγματα από τις αρχικές της τοιχογραφίες. Η εκκλησία αποκαταστάθηκε την περίοδο 1977 με 1985 με βάση τα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα χαρακτηριστικά άλλων Βουλγαρικών εκκλησιών της ίδιας περιόδου. Την αποκατάσταση επέβλεψε ο αρχιτέκτονας Теофил Теофилов (Τεοφίλ Τεοφίλοβ).


Σύνδεσμος σε χάρτη / Link to Map: 43° 5' 16''N, 25° 38' 54''E


[ENG] The St. Demetrius of Thessaloniki church at Veliko Tarnovo, Bulgaria: The church was built in 1184 by the boyar brothers Ivan and Teodor Asen. On the ground of the church, today, have been found the remains of two Thracian sanctuaries. In this church on 26 October 1185 the two brothers announced the rebellion against the Byzantine Empire and proclaimed Tarnovo as the capital of the new Bulgarian state. The successful outcome of the revolt marked the beginning of the Second Bulgarian Empire. The tsars Petar IV (Theodor Asen), Ivan-Assen I and Kaloyan Asen (1185-1207) were most probably inaugurated here. The Church was destroyed in the second half of the 13th century, probably due to an earthquake, but was reconstructed in the 1350s. In the second half of the 19th century it was in a very bad condition and finally, an earthquake in 1913 destroyed it completely, leaving only the apse and fragments of the original frescoes. The church was restored in 19771985 based on the available architectural remains and the example of better preserved Bulgarian churches from the same period.
[BUL] Църквата "Свети Димитър Солунски".

Digg my article

Share

Creative Commons License

2 comments:

Annie said...

This is such a beautiful church! I really enjoy looking at all your amazing photos.

Klearchos said...

Thank you very much, Annie!! I am glad you like them!!