Sunday, October 26, 2008

Το σύμβολο της Βουλγαρίας...


Issue 34, July 2009


















Πριν από μερικούς μήνες, το αγγλόφωνο Βουλγαρικό περιοδικό VAGABOND ξεκίνησε μία εκστρατεία για να ανακαλύψει ποιο θεωρούν οι ξένοι που ζουν στην χώρα ότι είναι το σύμβολο της Βουλγαρίας... Μάλιστα είχαν στείλει και σε μένα ένα e-mail, οπότε δεν μπορούσα παρά να συμμετέχω και εγώ...

Οι επιλογές του κόσμου μαζεύτηκαν και τελικά, σε επίσημη εκδήλωση που έγινε στις 23 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι, με βάση τους ξένους πολίτες, το σύμβολο της Βουλγαρίας είναι οι Μαρτενίτσες, οι κόκκινες και άσπρες κλωστούλες του Μαρτίου, δηλαδή...

The Symbol of Bulgaria

Όσοι συμμετείχαν στην εκστρατεία φαίνεται να αγνόησαν πιο παραδοσιακές απαντήσεις, όπως τον Ιππέα της Μαντάρα, ο οποίος, μάλιστα, είναι η επιλογή του ντόπιου πληθυσμού και μάλιστα θα βρίσκεται πιθανότατα στην μία όψη του μελλοντικού Βουλγαρικού ευρώ...

Η σειρά των αποτελεσμάτων είναι: η Μαρτενίτσα (25,1%), τα ομιχλώδη πρωϊνά της Ροδόπης (24,8), τα μούτρα (11,9), οι τραγουδίστριες της τσάλγκα (9,1), η ρακία και τα τσιγάρα (7,6), η φράση "σε ένα λεπτό" (6,8), η πρωτεύουσα Σόφια (4,7), τα υπεροικοδομημένα παράλια της Μαύρης Θάλασσας (4,2), τα ακριβά αυτοκίνητα δίπλα σε κάρα με άλογα (3,9), τα αδέσποτα (1,7).


[ENG] The martenitsa is Bulgaria's best known symbol, according to foreigners living in Bulgaria. The Survey was taken by VAGABOND magazine and showed that the symbols of Bulgaria, chosen by foreigners are entirely different from those, chosen by Bulgarians.

Digg my article

Share

Creative Commons License

5 comments:

Σοφία said...

Κι εγώ τις Μαρτενίτσες θα έλεγα. Τέλεια η φωτογραφία!

Unknown said...

Και ποιος κομπλεξικός άνθρωπος έφτιαξε αυτές τις επιλογές για να τις προτείνει στους ξένους φίλους της Βουλγαρίας;;;
Γιατί δε βάλανε θετικές επιστήμες, υπολογιστές, όμορφη φύση - θάλασσα, βουνά, ποτάμια, πεδιάδες - ό,τι θες έχουμε! Συνεχίζω: πεντανόστιμη και υγιεινή κουζίνα (πόσοι είναι οι υπέρβαροι Βούλγαροι;;;), αθλήματα (να απαριθμήσω καμιά δεκαριά;) γρήγορο και αρκετά προσιτό Διαδίκτυο και στο τελευταίο χωριό της Βουλγαρίας εδώ και χρόνια, όμορφες και εργατικές γυναίκες (ξέρει κανείς Βουλγάρα που να μη δουλεύει;;;), τριπλάσια ανάπτυξη για τα τελευταία 3 χρόνια παρά τη διαφθορά και τη βλαμμένη κυβέρνηση, παραδοσιακοί χωροί και τραγούδια που έχουν αναγνώριση σε όλο τον κόσμο.
Τα πήρα στο κρανίο τώρα και τα γράφω όπως μου έρχονται. Αλήθεια οι Βούλγαροι πρέπει να δουλεύουμε πάνω σε πολλά πράγματα ακόμα και πρώτο στη σειρά είναι η αυτοπεποίθησή μας. Αμάν πια με τα "σκυμμένα κεφάλια"!
Ουχ!

Σοφία said...

@ M: Από όλα αυτά δηλαδή εσύ τι θα πρότεινες ως *σύμβολο* της Βουλγαρίας; Την όμορφη φύση, τους υπολογιστές ή το διαδίκτυο; Συγγνώμη δηλαδή αλλά το σύμβολο πρέπει να σου θυμίζει τη χώρα, και δεν μπορώ να φανταστώ έναν Έλληνα, έναν Γερμανό ή έναν Σουηδό να λένε: α ναι, το διαδίκτυο... κάθε φορά που το σκέφτομαι μου έρχεται στο μυαλό η ...Βουλγαρία?!!!

Klearchos said...

Σοφία έχεις δίκιο, ούτε σε μένα έρχεται στο μυαλό το διαδίκτυο, αλλά το νόημα αυτού που έγραψε η Μαρία ήταν ότι κατά βάση οι προς ψηφοφορία επιλογές του περιοδικού ήταν αρνητικές για την χώρα και δεν είμαι σίγουρος αν προκύψαν από τους ξένους ή από το ίδιο το περιοδικό... Από προσωπική εμπειρία θα σου πω ότι αν μπορούσα να ψηφίσω ελεύθερα ό,τι ήθελα δεν θα ψήφιζα καμία αυτές... Μάλιστα ως απάντηση στο e-mail του περιοδικού που μου ζητούσαν προτάσεις (στο οποίο ήδη, όμως, ανέγραφαν 5-6 από τις επιλογές που αργότερα μας κάλεσαν να ψηφίσουμε), είχα δώσει τις δικές μου, αλλά δεν είδα κάποια στην τελική λίστα προς ψηφοφορία... Πάντως, η ανάδειξη της Μαρτενίτσας στην πρώτη θέση και των πρωινών της Ροδόπης στην δεύτερη αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των ξένων στην χώρα σκέφτεται θετικά για αυτήν!

Unknown said...

@Σοφία: Εμένα η Βουλγαρία είναι η πατρίδα μου και την υπεραγαπώ. Για μένα δεν υπάρχει ένα σύμβολο - είναι χιλιάδες τα πράγματα που με κάνουν να είμαι υπερήφανη με τη χώρα μου. Αλλά συμφωνώ για τη μάρτενιτσα - πέρσι ήμουν στην Ελλάδα στην 1 Μαρτίου και υπήρχε ο κίνδυνος να μην έχω μάρτενιτσα για τη γιορτή. Πήγα και αγόρασα μουλινέ, έψαξα στο Google πώς να κάνω μάρτενιτσα μόνη μου και μετά από 2-3 ώρες πάλη είχα καμιά δεκαριά. Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο υπερήφανη και ευτυχισμένη ένιωθα τότε:))
Όσο για το διαδίκτυο: μια φορά (το 2004) γυρίζαμε με τον καλύτερο μου φίλο Έλληνα από ένα ταξίδι στην Αθήνα. Μόλις μπήκαμε στη Βουλγαρία ο φίλος μου φώναξε το εξής:
"Α ρε Βουλγαρία! Φτηνός καφές! Υπολογιστές!"
Οπότε ποτέ δεν ξέρεις;))